Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Vi har et øhav i verdensklasse her på Sydfyn, og det skal der sættes meget mere opmærksomhed på. Flere af strandene i området er såkaldte Blå Flag-strande, og sommeren igennem skal spændende arrangementer sikre, at både lokale og turister, børn og voksne får øje på flere af de muligheder, øhavet byder på – både over og under vandet.

På Trente Mølle arbejder naturvejlederne konstant med at formidle deres viden og begejstring for naturen. For jo mere man ved om naturen, jo bedre får man lyst til at passe på den, lyder det logiske rationale.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Tue Skovgård Larsen er nyansat naturvejleder, og med en baggrund som havbiolog er det naturligt, at han står i spidsen, når sommerens arrangementer i og på vandet, skal tiltrække både lokale og turister til det våde element.

Der satser naturvejlederne på at bringe alle sanserne i brug, når de i år præsenterer to klassiske arrangementer samt to nye tiltag, der aldrig er set før. Her kan du læse om hver enkelt arrangement, samt om de arrangementer, der afholdes af Faaborg Amatørfiskerforening.

Har du smagt en friturestegt søstjerne?
Dyrene i havet ser for det meste meget anderledes ud end landdyr, og det er de også. De har nemlig ofte skøre former, der er tilpasset lige præcis den måde, de lever på. Nede på bunden har dyrene én form, længere oppe mod overfladen har de en anden.

Ved at dissekere havdyrene kan man lære meget mere om dem, fx hvilke sanser de har, hvordan de trækker vejret, og hvordan de ser ud indeni – og hvorfor de ser sådan ud. I samarbejde med naturvejledere kan børn og voksne gå på opdagelse i dyrenes indre og blive klogere på den natur, vi har lige under vandkanten.

Når nogle af de kystnære dyr er fanget og åbnet op, vil naturvejlederne tilberede dem og byde på smagsprøver.  

Sådan laver du mad fra øhavets spisekammer
Både langs strandene og under vandet finder man delikatesser, der kan bruges i madlavningen. Det vil naturvejlederne gerne sætte fokus på med en kystnær madlavnings-workshop.

Her vil naturvejlederne sammen med en kok lave mad fra øhavet, fx tang og forskellige fisk. Planen er at fylde området omkring Havnebadet med bålfadet, borde og skarpe knive, så røg og stemning lokker interessereede til. For når de tilmeldte til workshoppen har fremtryllet retter med ingredienser fra strand og havbund, kan fremmødte få lov til at smage på godterne.

Har er Tue Skovgård Larsen særdeles meget på hjemmebane, da han tidligere har udgivet bogen ‘Havmad’, hvor en af favoritretterne er friturestegte søstjerner.

Oplev kystnaturen stående ovenpå vandet
I et unikt samarbejde med Restaurant Klinten, kan sommerens vandkantsbesøgende sammen med de rutinerede naturkendere få lov at padle ud på opdagelse i det lave, kystnære vand.

Først skal balancen findes på SUP-boardet (Stand Up Paddle), og dernæst padles der over en spændende verden mellem hav og land. Fra boardet kan man opleve dyrelivet nedenunder, mens naturvejlederne fortæller fantastiske historier om, hvordan havdyrene er overlevet i et omskifteligt miljø.

For sandbunden er ikke blot en gold ørken, fortæller Tue, bare man kigger godt efter. Stenene på havbunden udgør oaser, som dyrene lænker sig til for livet, ligesom tang og ålegræs-bed er undersøiske enge, der både fungerer som børnehaver for fisk og beskytter miljøet.  

Svøm som en fisk
Hele familien kan få lov at dykke ned under overfladen og opleve det liv, det udspiller sig lige uden for dykkermasken, eller trække nettet gennem vandet og se, hvad der kommer med op efter en safari langs stranden.
Godt udstyret med våddragt og svømmefødder kan du dykke med i fiskenes element og måske kan du snige dig tæt ind på en reje, en musling eller en fladfisk, der ligger godt camoufleret på bunden. Dykker du lidt dybere, kan du gå på opdagelse i det liv, der gemmer sig i hulerne langs kystsikringen og fastgjort på de store sten.

Vil du ikke nøjes med at kigge på livet i havet, så kan du lave din egen krabbefanger og iføre dig waders og gå på krabbejagt, eller fange rejer med rejenet.

Faaborg Amatørfiskerforening
Det er ikke kun naturvejlederne, der interesserer sig på livet i havet. I Faaborg Amatørfiskerforening har de i 40 år været en del af Blå Flag, og det var foreningen, der omkring år 2000 fik Faaborg-Midtfyn Kommune med i formidlingsprojektet, fortæller formand Vagn Gram.

Det betyder meget for foreningen at være en del af Blå Flag og dermed med til at udbrede formidlingsbudskabet om at passe på naturen. Gennem hele sommeren afholder de børnearrangementer på hhv. Bøjden Camping og Nab Camping, og for de mere nørdede kan man følge forskningsprojektet i Sundsøen.

Her udsatte Faaborg Amatørfiskerforening i år 2000 cirka 1.400 aborrer i søen, og det er bl.a. derfor, at søen er så klar og algefri. For når fiskebestanden består af aborrer, forklarer Vagn Gram, holdes andre arter væk. Aborrerne spiser ikke de små dafnier, som lever af alger. På den måde holdes algerne nede.

Hvert år udsætter amatørfiskerne og gymnasie-elever undersøgelsesruser i Sundsøen, og projektet er internationalt godkendt som forskningsforsøg.

Hele sommeren afholder foreningen børnearrangementer for børn i alle aldre. Fra 1-99 år. Her underviser de børn og andre nysgerrige i naturen i det nære saltvandsområde, både dyrearter og fauna, og man kan prøve at røre en fisk, fange en krabbe, og både rejer og krabber tilberedes og kan smages.

Blå Flag-strande

• Bøjden Camping
• Klintestranden
• Havnebadet

Når en strand er markeret som Blå Flag-strand, lever den op til flere fastsatte krav, bl.a. vandkvalitet, faciliterer som fx toiletter, sikkerhedsudstyr og skiltning/formidling om området.

De 8 gode baderåd:
1. Lær at svømme og springe rigtigt
2. Bad aldrig alene
3. Bad kun, hvor det er tilladt
4. Gå kun ud til navlen
5. Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
6. Svøm langs kysten
7. Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet
8. Gå op, når du begynder at fryse