Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Hvert år finder mange hundrede turister fra nær og fjern vej til den atmosfærefyldte familiecampingplads med udsigt til Lyø. Her bliver de taget godt imod af Henning Krog og Ragnhild Schøn, som på 34. år bruger al deres vågne tid på at gøre gæsterne glade og tilfredse. Tag med på rundtur på Sinebjerg Camping.

Sinebjerg Camping ligger på et areal, som skråner mod syd og har en smuk udsigt over det sydfynske øhav mod Lyø, Ærø og Als.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Når man nærmer sig, omgives man af træer, havluft, fuglefløjt og mågeskrig. Herude er der helt ro. Dog høres der trin i perlesten lige indenfor indkørslen. Det er to pensionister, der går hen til receptionen.

De hilser på belgisk eller måske tysk på Ragnhild bag skranken, og efter at være slået over i engelsk afklares alt det praktiske: hvor finder man drikkevand, servicebygning og el, og Ragnhild udleverer kort til bruserne og koder til porten, mens hun giver turisterne et godt spareråd: ‘in the shower – take off all the clothes before you put the card in.’ De griner lidt sammen, inden Ragnhild fortsætter til at forklare, hvordan morgenbrødsbestillingen foregår, hvorefter gæsterne smilende forlader receptionen. Hunden Fie, der er Ragnhild faste følgesvend, ligger i sin kurv under skranken, og Ragnhild sætter snor på hende, så hun kan komme ud og ligge i skyggen her i sommervarmen.

Imens træder Henning ud fra badet bag receptionen. Der var noget med noget olie, der lækkede fra plæneklipperen. Men nu er han ren og klar til at fortælle om livet som campingejer.

Både Henning og Ragnhild færdes hjemmevante på campingpladsen, hvor de har tilbragt hver eneste sommer siden 1990, hvor de overtog pladsen efter Hennings forældre.

Hennings far, Jørgen Krog, etablerede campingpladsen i 1963. Jørgen drev egentlig landbrug med både dyrehold og afgrøder, men et stykke af jorden var besværlig at komme til med maskinerne, og således kom to telt-udlejningspladser til at udgøre den oprindelige campingplads. Herfra voksede konceptet år for år, forklarer Henning og Ragnhild.

Hennings familie har boet på gården ved siden af campingpladsen siden 1805, hvor mange gårde efter grevens beslutning flyttede ud. Under sin opvækst på gården har Henning ifølge sig selv både gået til hånde og lavet ulykker, mens han samtidigt observerede, hvordan et liv indenfor landbruget ville forme sig.

– Min far drev landbrug med køer, grise og jord. Han arbejdede 365 dage om året. På campingpladsen kunne jeg se byboere, der kom om fredagen og holdt weekend, og de havde også ferier. Så virkede det andet lidt surt. Jeg kunne godt lide tanken om, at man som campingejere havde fri om vinteren, siger Henning Krog.

Så Henning overtog som 34-årig campingpladsen, der på det tidspunkt havde 190 pladser. Han gik straks igang med at udvide faciliteterne, bl.a blev et stykke mark omlagt til legeplads og teltpladser, og i dag findes der 210 pladser med sydfynsk idyl. Ragnhild var på det tidspunkt kommunalt ansat, men hjalp også til på campingpladsen, for det viste sig hurtigt, at det langt fra var et driverliv at være campingforvaltere.

– Min far var altid på arbejde, men det er vi jo så også nu. Fra påsken til midt i september står vi til rådighed 24/7, både på sms og telefonen. Men jeg er født ind i det, og jeg kan godt lide, at man selv bestemmer over hverdagen, siger Henning Krog.

OP OG I GANG
Dagen starter tidligt. Allerede klokken 5.30 kører Ragnhild til Faaborg efter morgenbrød, hvorefter hun tager sin sædvanlige køretur rundt i området med de obligatoriske vink til de lokale, hun møder på sin vej. Retur på pladsen sikrer hun, at gæsterne kan få hjælp i receptionen eller købe fornødenheder i den lille butik.

Imens sikrer Henning, at pladsen er trimmet. Hække skal klippes, plæner skal holdes nede, nummerfliser skal opmales. Konstant er der ting, som skal repareres, og udlejningscampingvogne eller hytter, der skal have et tjek, men Henning nyder jobbet, hvor han selv bestemmer dagens gang og tempo, og hvor han kommer rundt på pladsen og snakker med gæsterne.

Om eftermiddagen møder ungarbejderne ind. I sæsonen hjælper 8-10 unge mennesker til med opgaverne på pladsen, og Henning nyder altid at have en hjælper eller to med rundt, for de unge er blevet en del af campingfamilien og kommer år efter år og hjælper til.

På pladsen lyder der røster fra mange nationaliteter, og hvert år får Henning og Ragnhild besøg af både hollændere, tyskere, nordmænd og svenskere. Men der bor også mange fastliggere på Sinebjerg, hvoraf de fleste er ældre eller par med mindre børn. Der er opstået et solidt fællesskab hos de gæster, som år efter år vælger at bruge sommeren på Sydfyn.

FASTLIGGER-FÆLLESSKAB
Én af de fastliggende familier er Jacob og Laila Tønnesen og deres døtre Emilia og Matilde, der kommer fra Faaborg. Hver år fra april til september bruger de langt de fleste weekender på Sinebjerg Camping, hvor de har deres faste plads på Bakkevej.

– Når vi valgte Sinebjerg, så handler det om at kunne bruge det i længere tid end bare sommerferieugerne. Vi vil gerne kunne tage hjemmefra og være væk, men samtidigt give ungerne mulighed for at være tæt på deres netværk, siger Laila Tønnesen.

Selvom andre af de lokale campingpladser tilbyder det samme i forhold til at være tæt på hjemme, så faldt valget på Sinebjerg, da de her har mulighed for at have deres båd liggende og bruge vandet. Det tiltaler dem også, at pladsen har den størrelse, den har, da de ikke ønsker noget, der ikke er for stort og har en masse faciliteter.

– Her skal ungerne være kreative selv, og vi skal fx ikke bare sidde ved en pool og kigge på dem. Og så har det lidt med arv at gøre, for Jacobs bedsteforældre har været fastliggere herude i mange år, så der er en masse barndomsminder, siger Laila Tønnesen.

På Bakkevej har familien fundet ind i et unikt fællesskab.

– Vi plejer at kalde det vores campingfamilie, for vi bor sammen med dem næsten hver weekend. Vi er fem vogne på Bakkevej, der holder sammen, og hver morgen er vi rundt og sige godmorgen til hinanden. Vi har også faste mærkedage, vi fejrer sammen hvert år, som fx påskefrokost, og så spiser vi sammen ude i byen 1-2 gange i hver sæson, siger Laila Tønnesen.

Herudover fejrer de fem familier, der spænder vidt fra 40 til 70-års alderen, også fælles fødselsdage på campingpladsen, og deres fællesskab er langt fra unikt.

– De har et lignende fællesskab på vejen ved siden af os, Fiskervej. Og hvert år til høstfesten har vi et opgør mellem vejene, når der skal konkurreres i de forskellige ting, siger Laila Tønnesen.

Hver aften har Ragnhild også en fast rute, hvor hun tager en tur rundt på pladsen og snakker med gæsterne, og vigtigst af alt – så siger hun godnat til alle hundene. Ragnhild er hundemenneske og har et stort hundehjerte, fortæller Henning smilende, og hun kender navnene på alle de hunde, der kommer med på camping på Sinebjerg.

Hygge og traditioner
Det er også Ragnhild, som sørger for, at sommerdagenes potentielle ensformighed brydes af nogle anderledes indslag. Bl.a. arrangerer hun hvert år Sankt Hansfest og pandekagebagning, og så rundes sæsonen altid af med en stor høstfest.

– Vi kalder det også for pak-sammen-fest. Så er der fest i laden med både musik og dans, siger Ragnhild Schøn.

På pladsen kan gæster også opleve ponyridning og kaninhop, for sæsonen igennem kommer Mette og Martin forbi med deres 2 ponyer og 35 kaniner. Kaninerne, inkl. dværgharen Jørgen Varnæs og dværgvædderblandingen Valentin, har faste bure og løbegårde stående på græsplanen ned mod vandet, og nærmest dagligt pakker de dyrene i deres store buggitrailer sammen med kaninspringene, så gæsterne kan få lov at opleve kaninspring.

– Det er folk i alle aldre, som kommer og prøver. Vi har været på pladsen i 2,5 sæson nu. Vi bor tæt på, og det her er god miljøtræning for dyrene, og det er en fordel, når de skal i konkurrence. Og så har det bare grebet om sig, forklarer Mette og Martin.

Hennings drøm om en vinter med frihed er gået i opfyldelse, og både han og Ragnhild nyder begge deres nuværende livsstil, hvor farten sættes helt ned, når sæsonen er slut.

– Hver vinter kryber vi lidt i hi. Vi rejser fast en tur til Canada eller Filippinerne, men ellers er det mest sofa, chips og fjernsyn. Om foråret siger Ragnhild: ‘Så er det op af sofaen’. Det er altid hårdt, men så snart, der er en rytme, så kører det bare, siger Henning Krog.

Selvom parret nærmer sig den for mange foretrukne pensionsalder, så har de umiddelbart ingen planer om at trække sig tilbage som campingværter.

– Der dukker da interesserede købere op af og til, men det er en svær øvelse, for bankerne kræver en solid økonomi af nye ejere. Så vi fortsætter lidt endnu, og tager det år for år, siger Henning Krog.

Du kan læse mere på www.sinebjergcamping.dk