Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Da Marianne endelig tog mod til sig og spurgte efter sin første autograf, blev hun vild med jagten efter en krusedulle fra en kendt. I dag forlader hun sjældent hjemmet uden sin autografbog, der efterhånden frembyder en imponerende samling, for der er gået sport i at få endnu én, hvis der skulle komme en kendt forbi.  

Marianne byder indenfor i et helt almindeligt parcelhus i Vester Aaby, hvor traktorer har travlt med at pløje på markerne, mens Kandis fylder luften fra radioen i køkkenet. På bordet i stuen har Marianne Steffensen lagt alle de autografer frem, som hun har samlet gennem årene – lige siden hun som 29-årig første gang overvandt sin generthed og fik den første autograf i hus.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Jeg har altid gerne villet læse om de kendte. Min mormor holdt Se & Hør der sidst i 50’erne, og det var spændende at læse. Jeg havde haft tanken længe, men syntes ikke, jeg kunne være det bekendt, så der gik flere år, inden jeg tog mod til mig.

På besøg i garderoben
På det tidspunkt arbejde Marianne i Sparekassen Faaborg i markedsafdelingen, hvor hun bl.a. havde til opgave at arrangere vinterfesterne for personalet og booke kunstnere til optrædender. Men inden hun for alvor fik gang i samlingen, skulle hurdlen med den allerførste overvindes. Det var i 1979, hvor Marianne havde inviteret sin mor med til jubilæumskoncert i Faaborg-Hallen, hvor Odense Byorkester spillede. Og en af solisterne var barytonen Jørgen Klint.

– Jørgen Klint var i sine unge dage med i danseorkestret Brødrene Klint, og det var et af de orkestre, mine forældre med stor fornøjelse havde danset til mange gange. Derfor var det oplagt, at min mor og jeg opsøgte Jørgen Klint i garderoben efter koncerten. Min mor fik hilst på sit idol – og jeg fik en af mine første autografer. Og det gik jo godt, de hverken bed eller noget som helst.

Lige siden sikrede Marianne sig autografer, hver gang Sparekassen afholdt vinterfester eller aktionærmøder i Musikhuset i Odense eller til den årlige koncert med Odense Politi-orkester. Ja, faktisk gik der sport i det, forklarer hun. Hun opdagede, at de var en hel lille flok af autograf-jægere, og de lærte hurtigt, hvor garderoberne var på de forskellige koncertsteder.

– Vi kom ind i garderoben, og så skrev de en autograf, mens de skiftede fra laksko til sutsko eller fra skjorte til morgenkåbe. Det var nervepirrende, for tænker de måske ‘nu kommer hun rendende der med sin autografbog’, men 99,9% af gangene var det glade og bare så søde mennesker. Det er sjovt at hilse på og sige tak for en god koncert, og når jeg får en autograf, bliver jeg bare så glad.

Samlingen byder bl.a. på autografer fra Arne Lundeman og Anders Bircow, og mange af de kendte har ikke nøjedes med at sætte en krusedulle, men har tilføjet et par ord eller en hilsen, hvilket fortæller autograf-jægeren, at de er mennesker og ikke bare maskiner. Marianne sætter også gerne et billede eller et udklip ind på siden i samlebogen, så hun kan holde styr på, hvilken dato og til hvilken koncert hun fik autografen. Fra de glade dage med Faaborg Sommerrock har hun bl.a. autografer fra medlemmerne af Big Fat Snake.

Opsøgt på gader og stræder
Der bliver pludseligt svært for Marianne at holde fokus på fortællingen og de mange autografer, for snakken er faldet på de filmoptagelser, der foregår på torvet i Faaborg. Da Marianne hører, at Pilou Asbæk går rundt på åben gade blot ti kilometer væk, udbryder hun spontant: ’Er det rigtigt?’ og ligner en, der helst satte sig i bilen med samlebog og kuglepen med det samme.

For med tiden har Marianne også fundet modet til at stoppe en kendt, hvis hun møder dem i det offentlige rum. Første gang var i 2006, da holdet fra EM 92 besøgte Sparekassen Faaborg Fodboldfestival. Her var der masser af de kendte bold-mestre: Sepp Pointek, Troels Beck (en meget ydmyg mand tilføjer Marianne), Per Røntved, Michael Laudrup og Lars Olsen, for blot at nævne nogle af navnene fra samlebogen.

– På det tidspunkt var jeg blevet mere fri. Jeg så Klaus Berggren ved en madvogn og gik derhen og spurgte: ‘Hvis jeg nu holder din tallerken, vil du så skrive i min autografbog?’ Min mand smågriner af mig, når det sker, men han kan se, at jeg hygger mig med det.

Da Marianne tog til Svendfesterne, da de startede i Svendborg i 2015, havde hun efterhånden fanget teknikken, og der kom mange autografer til samlingen, fx Ghita Nørby og Bille August, der vandt en pris for filmen Stille hjerte.

Så sent som i marts i år mødte Marianne en kendt på Spodsbjerg-Tårs-færgen.

– Jeg har heldigvis altid en blok og en kuglepen i tasken, hvis jeg nu får øje på en, så det ikke er forgæves. Og der stod skuespilleren Troels Malling med en bakke med pølse og brød. Jeg gik hen og spurgte ham, og jeg skulle holde bakken, så han kunne skrive.

De kendte skal være ualmindeligt hurtige, hvis det ikke skal lykkes Marianne at vriste en autograf ud af dem; I Skagen har autografjægeren nemlig sågar præsteret at stoppe Sasha Dupont, da hun kom cyklende forbi på gaden.

Særligt mindeværdige episoder
Nogle gange sker der flere ordvekslinger end blot et tak for koncerten, og i de helt særlige tilfælde kan der ligefrem komme en ping-pong mellem kunstneren og autograf-jægeren. Som fx da Jesper Lundgaard atter en gang skulle optræde til Sparekassens fest og dagen forinden havde optrådt i Assens.

– Han er en yderst behagelig person, og han havde glemt sin makeup i Assens. Jeg lånte ham min makeup inden koncerten, og da jeg bad om en autograf efter koncerten, sagde jeg til ham: ‘jeg synes, du ser anderledes ud, med en anden lød.’ Han kiggede på mig og sagde: ‘Hvis du kører nu, hvornår kan du så være hjemme.’

Der er ikke mange autografer fra udenlandske kunstnere, for Marianne vil helst selv møde de kendte og ikke blot få en autograf tilsendt, som en del andre autografjægere gør. Et kvalificeret gæt lyder på godt og vel et par hundrede kruseduller og hilsner i de to bøger, og minderne vælter op i hende, hver gang hun åbner bøgerne. Alligevel er Marianne ikke i tvivl om, hvilken der er mest mindeværdig.

– Jeg er mest stolt af autografen fra Dr. Hook. Jeg fik autografen og fik taget et billede sammen med ham til Faaborg Sommerrock i 2009.

Jagten er langt fra forbi, og der er især to autografer, Marianne drømmer om at få til sin samling, da netop disse skuespillere formår at præstere på hele spektret: Bodil Jørgensen og Mads Mikkelsen.