Nu er den god nok.
Efter flere forsinkelser åbner Helligåndskirken i Faaborg.
Det sker den 5. og 6. juni med et stort program for kirkegængerne.

Selv om det først er i pinse-weekenden, at kirkedørene slås op for gæster, så har vi fået en rundvisning i det nyrenoverede kirkerum af menighedsrådsformand Thomas Patrick Ingemansen.

Han lægger ikke skjul på, at han ser frem til at der igen kommer liv i kirken.

– Det bliver en festdag, når vi igen kan rykke de kirkelige handliger ind i kirken, og så glæder vi os da også til at vise den “nye” kirke frem, fortæller Ingemansen.

I løbet af den lange renovering er der sket meget. Noget kan man se med det blotte øje, andet er skjult bag de nykalkede vægge og hvælvinger.

– Mange af de penge der er brugt på renoveringen, opdager kirkegængerne ikke, men det har været nødvendigt at udbedre skader på kirkens hvælvinger, for at sikre den historiske bygning, forklarer menighedsrådsformanden.

Noget af det der kan ses, er de nye farver i kirken.

– Kirken står skinnende hvid og nykalket, gulvet er nyt, og så har vi ændret farvet på kirkebænkene. Det giver et helt andet udtryk end tidligere. Vi har valgt en mørkeblå farve til kirkebænkene, og det er der en god grund til. Den var nemlig signaturfarven for helligåndsbrødrerne, som var de munke der opførte kirken i slutningen af 1400-tallet, forklarer han om farverne.

En anden markant ændring i kirken, er at kirkebænkene i sideskibene, er erstattet af løse kirkestole designet af Kåre Klint.

Kirken er også blevet opdateret på den tekniske front. Der er nemlig installeret flere kameraer, der kan optage gudstjenester, prædikener, koncerter m.v. og så kan billederne via to nye projektorer blæses op på endevæggene i sideskibene, så alle kan følge med i, hvad der sker i kirken.

Der er også installeret en lang række nye lysekroner, der sikrer et langt bedere lys i kirken, så det skulle være slut med grumsede fotos fra konfirmationer og bryllupper i den mørke kirke. Som noget helt nyt er der også installeret farvet diodelys under kirkeloftet. Det betyder, at rummet kan være både grønt, rødt og lilla, hvis stemningen påkræver det.

I våbenhuset har to store ligsten fået plads efter renoveringen. Stenene har ligget under det tidligere kirkegulv, men er nu trukket frem i lyset, så alle kan se de store sten, der blev nedlagt til ære for Jørgen Jacobsen Ploug og dennes hustru Barbara Kirstina Hempel Ploug i 1800-tallet.

– Når kirken åbner den 5. juli, så sker det med en særlig gudstjeneste, hvor alle tre præster ved kirken medvirker, ligesom en ny fane fra Danmarkssamfundet bæres ind og kirkesølvet atter placeres på alteret. Der vil også musikledsagelse og blæsere, fortæller Thomas Ingemansen.

Se billederne fra den nyrenoverede kirke her: