Sonia Brandes har klippet Faaborg i papir: Klokketårnet kunne vi ikke komme udenom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danmarks dygtigste papirklipkunstner, Sonia Brandes, har lavet signaturklippet til Faaborg Påskefestival.

Faaborg/Langeland: Hvordan klipper man Faaborg i papir?

Det spørgsmål har 75-årige Sonia Brandes brugt lang tid på at gruble over.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Sonia Brandes har lavet papirklip, der er blevet til altertavler, kloakdæksler og vinduesdekorationer, hun holder kurser og har illustreret flere bøger. Og så har hun altså også lige klippet det Faaborg-klip, der er blevet signaturklippet for Faaborg Påskefestival.

– Klokketårnet kommer man ikke udenom, det er jo Faaborgs vartegn, siger hun, mens hun viser klippet frem, hvis motiv også afspejler Helligåndskirken, Vesterport, lysthuset i haven ved Den Gamle Gaard og friser med påskeliljer.

– Og så er der også en ræv. For jeg læste en masse om Faaborg, og der stod, at navnet Faaborg kommer af det engelske “fox” og det tyske “fuchs”, altså Ræveborg, forklarer hun.

Faaborg Påskefestival afvikles i dagene 9.-18. april med en lang stribe arrangementer for både små og store. Og ved påskefestivalen får man mulighed for at købe signerede udgaver af plakater med Sonia Brandes’ Faaborgklip.

 –  Kunsten er, at sådan et klip ikke bliver banalt. Men jeg er blevet tilfreds. Det er ikke bare lige at lave sådan et klip. Man skal tænke tankerne, og den proces tager lang tid, inden det føles rigtigt. Alt i alt ligger der mange ugers arbejde forud for det endelige resultat, fortæller papirklipkunstneren.

Til lejligheden har Sonia Brandes også lavet en lille papirlygte, som man kan sætte et fyrfadslys ned i. Lygten, der forestiller Vesterport, kan man selv klippe ud, og hvis man ikke limer den sammen, kan den også bruges som en frise på påskebordet. Lygten kan også købes ved Faaborg Påskefestival.

Sonia Brandes

Mønsterets magi

Papirklip har historisk set været anvendt til lejlighedsmarkeringer. Fx til gækkebreve til påske, eller navnedage, hvor man klippede noget ind i motivet omkring den pågældende person.

– Det kunne også være en forlovelsesgave. I Sverige har man begravelsesklip, hvor man fortæller noget om den afdøde. Det bliver så et mindeklip til dem, der levere videre, fortæller Sonia Brandes.

Selv startede hun papirklipkarrieren i barndommen på Ærø.

– Dengang havde vi jo hverken fjernsyn, mobiltelefoner eller computerspil, så vi havde kun det sjov, vi selv lavede. Der handlede det ikke om at blive hurtigt færdig, men om at nyde det. Jeg blev fascineret af den magi, der ligger i, at du tager et tomt papir og folder det, klipper og åbner. Og så har du et spændende mønster. Et mønster virker animerende på den, der kigger på det. Du kan gå ind i et mønster, hvor du vil, og du kan vandre rundt i det.

– Selv om et papirklip ikke er foldet, så har det stadig den magi, for det skal jo hænge sammen, for at det ikke skiller ad. Der er nogle veje, punkter og strenge, som du kan bevæge dig rundt i. Når jeg tegner skitserne til et papirklip, tænker jeg hele tiden over, hvordan jeg kan binde klippet sammen, og så får de veje og broer også en rolle, siger hun.

Plakaten med signaturklippet for påskefestivalen 2022.

Lær at klippe smukke mønstre

I 16 år boede Sonia Brandes på Bjerget mellem Brobyværk og Vester Hæsinge, og efter et par år i Sverige har hun nu slået sig ned på den nordlige spids af Langeland – lige midt i naturen.

Her holder hun blandt andet workshops, hvor hun hjælper kursister i gang med papirklippets kunst. Og en lignende workshop finder også sted på Øhavsmuseet under Faaborg Påskefestival.

 Workshoppen er for større børn og voksne.

– Man er nødt til at prøve kræfter med papirklip, før man ved, om det er noget, der ligger til én. At klippe er både noget rytmisk, noget indefra kommende og noget intellektuelt. Du skal lige ind i tankegangen, og derfor har jeg nogle øvelser, som kan hjælpe folk i gang. Det første, man skal, er altid at klippe huller, siger Sonia Brandes.

– Så fornemmer man saksen og papiret. Alle folk klipper huller på forskellige måder. Det er fuldstændig ligesom, at vi har forskellig håndskrift.

Sonia Brandes har i mange år undervist folkeskoleelever i papirklip, og her gjorde hun en sjov i iagttagelse. Nemlig at de “vilde drenge” fandt ro med saks og papir mellem hænderne.

– Der er noget meditativt i at klippe, sådan føler jeg det også. Sådan er det med mange kunstneriske udtryksformer. Jeg føler, det virker lægende på mig, siger hun.

Ønsker man at deltage på Sonia Brandes’ workshop 16. april klokken 13-16, kan man tilmelde sig på email booking@ohavsmuseet.dk. Der er et begrænset antal pladser.

FAKTA: Sonia Brandes

Sonia Brandes blev født på Ærø i 1946.

I dag bor hun nord for Lohals på Nordlangeland.

Hun er uddannet folkeskolelærer, men har levet af sin kunst siden 1971.

Papirklippene er hendes primære kunstform, og hun har blandt meget andet lavet altertavle til Sdr. Broby Kirke, udsmykket dæksler i Odense Kommune, lavet et 24 meter langt klip til et hospice i Esbjerg og udsmykket Landet Forsamlingshus på Tåsinge.

Derudover har hun illustreret en lang række bøger og undervist i papirklip.

Hun har en datter og tre børnebørn.