Lørdag eftermiddag summede det af liv foran Loppeladen i Faaborg.En gruppe frivillige var i gang med at pakke en stor forsendelse af nødhjælp til de krigsramte ukrainere.

Jakker, soveposer, vinterstøvler, madvarer, medicin og hygiejneartikler var noget af det, der skulle sorteres, pakkes og placeres på de 33 europapaller, der inden længe bliver kørt til den ukrainske by Kharkiv.
Hvis nogle af de frivillige gik med et lidt abstrakt forhold til, hvem der mon skulle modtage hjælpen, og hvordan situationen i den ukrainske by netop er, så kom svarene spadserende meget konkret ind på den vindblæste og iskolde p-plads.

Ukrainske Lena, der efter flere dage på flugt sammen med sin 14-årige søn, og ankom til Danmark i går, mødte nemlig op for at hjælpe med arbejdet. Hun er flyttet ind hos Marina Yevtukhova, der selv har boet i Faaborg i 10 år efter at være flyttet hertil fra netop Ukraine.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Lena og hendes søn kom i går. Hun har ikke fået andet med sig, end det tøj hun står i der, forklarede Marina. Derfor fik Lena selvfølgelig lov til at gå på jagt i bunkerne af doneret tøj efter en varmere jakke, og noget tøj til hendes søn, mens de fremmødte sank en ekstra gang, hurtigt fik uddelt varme krammere, og bød Lena varmt velkommen.

Arbejdet med at pakket lastbilen blev styret af Tina Jørgensen fra Loppeladen og Christina Kjølby fra Faaborg Restvarer, der begge har brugt den seneste uge på projektet sammen med ukrainske Marina.

– Alt skal sorteres. Hvis I finder sommertøj, sandaler, noget der er i stykker, eller madvarer der er for gamle, så tag det fra. Vi skal kun sende noget afsted, der kan bruges når det kommer frem, forklarede Tina Jørgensen de fremmødte, mens der blev gjort lange rækker af flyttekasser klar til at rumme de enorme mænger af doneret nødhjælp.

– Det har bare været nogle vilde uger. Alle vil så gerne hjælpe, så det har været fedt, men også hårdt, lød det fra Christina Kjølby, mens hun pakkede soveposer og liggerunderlag.
Marina Yevtukhova der har organiseret, at nødhjælpen kan komme helt ind i det krigshærgede land, kunne i øvrigt netop i dag for første gang i lang tid få et lille smil på læberne.

– Mine forældre har været i Kharkiv, hvor de bor, indtil nu, men nu har de valgt at flygte, og efter planen skulle de ankomme til Polen i aften, hvorfra turen så går videre til min familie og jeg her i Faaborg, fortalte hun lettet.
Mandag formiddag vil lastbilen med den megen nødhjælp, sætte kursen mod Polen, hvor en ukrainsk vognmand venter, og vil bringe donationerne det sidste stykke ind i det krigsramte område.

Foto: Henrik Poulsen

Følgende har støttet indsamlingen:

 • Torvets Burger & Pizza
 • Superbrugsen Faaborg
 • Min Købmand i Haastrup
 • Spar Horne
 • Ole Billum
 • Tom Sølyst
 • Faaborg Pharma
 • Danmission
 • Hotel Faaborg Fjord
 • Schuller Danmark
 • MOH Transport
 • Faaborg Farvehandel
 • Loppeladen Faaborg
 • Hjemmeplejen
 • Faaborg Gymnasium
 • Frost VVS
 • Brænde.dk
 • Havnestuen