To fredede ejendomme Plougs Gård og Wedeæs Gård er ødelagte efter brand natten til torsdag. Ingen beboere led fysisk overlast ved den voldsomme brand

Faaborg: Beboerne i otte lejligheder Vestergade 8 og 10, Faaborg, måtte evakueres efter en voldsom brand natten til torsdag hærgede de historiske treetages huse tæt på byporten Vesterport.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Ingen beboere led overlast ved branden, blev det konstateret af de ambulancefolk, der hurtigt kom til stede.

Lejlighederne på førstesalen og tagetagen er ødelagte, og der er store vand- og sodskader på lejlighederne i stuetagen, fortæller indsatsleder ved Beredskab Fyn, Jan Dideriksen der var øjenvidne til det lynnedslag, der forårsagede branden omkring kl. 03.30 natten til torsdag.

– Vi var netop kørt fire mand ud til en automatisk brandalarm på Rådhuset i Faaborg. Den var formentlig også udløst af et lynnedslag, og der var ikke noget i den. Vi var ved at gøre klar til at køre, da der lød et kæmpebrag, og bare minuttet efter så vi flammerne stå op gennem taget i Vestergade. I det samme fik vi alarmen. Det var en meget voldsom brandudvikling, fortæller han.

Han og hans folk var i Vestergade på et minut, og på det tidspunkt havde ilden godt fast i taget, og røgen væltede ud i tunge skyer.

Første opgave for brandfolkene var at få evakueret samtlige beboede og begrænse branden til Vestergade 10, Plougs Gård som er fra slutningen af 1700-tallet og en af de fornemste bygninger i Faaborg. Men det var ikke muligt i den tørre tagskonstruktion. Ilden løb hurtigt over i naboejendommen Vestergade 8, Wedeæs Gård, der ligesom Plougs Gård er fredet.

Poul Helge Pedersen, Vestergade 10A, var en af de beboere, som blev evakueret. Han var vågen for som han siger:

– Der var vildt tordenvejr. Lige pludselig ringede det på døren og vores overbo kom ned og sagde, der havde været lynnedslag i ejendommen. Vi kiggede ud i vores have og kunne se, gnisterne føg. Vi gik ud og så lynet havde slået ned i skorstenen i en lejlighed på sidehuset. I løbet af ingen tid bredte det sig. Det gik bare så hurtigt.

Slukningsarbejdet blev udfordret af, at brandfolkene måtte arbejde i tredjesals højde, og at der er tale om gamle huse, der slet ikke lever op til moderne byggeris krav til brandsikring.

Indsatsleder Jan Dideriksen fik rekvireret assistance fra Ringe og Svendborg og fik en stigevogn sendt ned fra Odense, ligesom ambulancereddere tjekkede de evakuerede beboere for røgforgiftning, men ingen var altså kommet noget til.

De chokerede beboere samledes i første omgang til debriefing i Bryggergården. Her bød Det Rigtige Faaborg på kaffe og tøj fra Fiord-kollektionen. Mange af beboerne havde end ikke fået tøj med, da de måtte haste ud af deres boliger, men naboer fra de omkringliggende ejendomme dukkede op med tæpper og omsorg, og snart vankede der også morgenbrød fra Vesterports bageri.

Jan Dideriksen, og de cirka 25 brandfolk, han havde i sving, havde branden under kontrol før kl. 7 torsdag morgen, men efterslukning ventes det vare det meste af dagen, før Midtfyns Totalservice ved Michael Nielsen, Nr. Broby, kan komme i gang med oprydning og sikring af ejendele.

Fyns Politi var tidligt torsdag morgen ude med en opfordring til beboere vest for brandstedet til at holde døre og vinduer lukkede, fordi røgudviklingen var så kraftig og Vestergade og Nørregade blev afspærret så brandfolkene kunne få arbejdsro, og så der ikke opstod nedfaldsfare for forbipasserende.