I Faaborg Kirke – Helligåndskirken er et stort antal håndværkere i fuld gang med den længe planlagte og meget omfattende renovering, som vi i flere omgange har skrevet om.

Arbejdet foregår bag låste døre, men vi har fået lov til at smugkigge ind i det virvar af stilladser, afdækninger og opgravninger, der lige nu hersker under hvælvingerne med den fantastiske historie.

Medlem af menighedsrådet Lars Dibbern fortæller begejstret om de mange “små” opgaver i det store projekt, der pågår netop nu.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Bare stilladset i kirken er jo et kapitel for sig selv. Det er bygget op i mange sektioner og i flere etager, og helt oppe under loftet, der står rullestillader, som malere og murer så kan skubbe rundt med, på et gulv der er lagt oven på stilladset, forklarer han.

Lars Dibbern viser rundt under hvælvingerne i Faaborg Kirke

I hele kirkerummet er gulvet væk. Eller det vil sige, at det seneste gulv er væk. For lige nu er det kirkens oprindelig gulv, der er synligt flere steder i kirken. Helt gemt væk er til gengæld den store altertavle, der er pakket ind bag en stor afskærmning af træ.

– Der er lavet en meget omhyggelig afdækning af vores altertavle, og vi kontrollerer løbende, at alt er som det skal være, forsikrer Dibbern.

Bag altertavlen er der i øjeblikket gang i en større udbedring af skader i murværket.

Bag altertavlen ses murværket, der står foran en kraftig udbedring

– Det stod lidt værre til end ventet med lige den del af kirken. Her har vi udskiftet lidt mere af murværket end vi havde regnet med, men det er, hvad der sker, når man først åbner en gammel bygning op. Så vil der være overraskelser, smiler han.

På et stillads ligger noget, der ligner en stak blå skuresvampe, som dem mange af os har hjemme under køkkenvasken.

– De der små svampe. Dem tror jeg, vores murere er ved at være trætte af, smågriner Dibbern. Alle flader i kirken er vasket ned med dem. Hver eneste centimeter af vægge og loft har fået turen. Så hvis nogle er i tvivl om, hvorfor en renovering som denne tager lang tid, så er en lille del af forklaringen lige her, griner han.

Det er små blå svampe som disse hele kirken er vasket ned med

Renoveringen er dog nået så langt, at kalkningen af kirken er startet efter de mange forberedelser.

– Prøv at se, hvor hvidt her bliver. Folk vil opleve en meget lysere kirke, når vi åbner op igen. Det hele kommer til at virke meget mere indbydende, fortæller han, mens hans peger på nogle af de nykalkede dele af kirken.

Under arbejdet er der kommet forskellige ting fra kirkens mangeårige historie til syne.

Rester af fortidens kunst er dukket op flere steder i kirken

– Under gulvet har vi fundet flere meget gamle grave, og under hvælvingerne er flere dele af meget tidligere kalkmalerier kommet frem. Hver gang vi finder sådan noget, bliver Nationalmuseet kontakt, og sender en mand ud, der skal dokumentere og vurdere hver enkelt fund, inden vi kan fortsætte. Det er vilkårerne, når vi renoverer en bygning med så meget historie, og det forstår og respekterer vi selvfølgelig, understreger Lars Dibbern.

Forsinkelser i vente

Efter den oprindelige plan skulle den første gudstjeneste i den nyrenoverede kirke være afholdt 1. søndag i advent i år, men det kommer ikke til at holde stik.

– På grund af covid-19 kom vi 14 dage senere i gang med arbejdet, da vi i rådet var nødt til at tage kirken i brug til vores menighedsrådsvalg grundet det store fremmøde i den proces. Den forsinkelse vidste vi kom, og så er vi jo fremme ved 3. søndag i advent, når vi skubber planen de to uger, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, og love at renoveringen bliver færdig i år. Desværre, sukker han.

Det arkitektfirma der er ansvarlig for renoveringen, har nemlig bedt om yderligere fire måneder til arbejdet, så er vi pludselig fremme ved foråret 2022, inden faaborgenserne får deres kirke tilbage.

– Vi har meddelt de projektansvarlige, at den forsinkelse vil vi IKKE acceptere. Under nogen omstændigheder. Der er helt klare regler for, hvordan en tidsplan skal overholderes i et projekt som det her, så det kommer ikke til at ske, understreger Dibbern med alvorlig mine. – Lad os bare sige det sådan, at vi ikke er enige med vores rådgiver på det her punkt, og det kæmper vi intenst med i øjeblikket.

Der bliver dog mulighed for at komme på besøg i kirken inden længe.
I forbindelse med Kulturnat 2021 den 18. juni inviterer provst i Faaborg provsti, Lars Jonssen, nemlig indenfor til en kort og meget anderledes andagt i kirken.