Tekst: Christina Bøgebjerg

Foto: Privat

At gå er sundt, det ved de fleste nok, og især de sidste par år er gågrupper blevet populære, ikke kun for sundheden, men også for fællesskabet, og faaborgenserne er også blevet glade for den motionsform.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Ina Vorm er gåvært for en af kommunens mange gågrupper:
– Jeg startede for godt 2 år siden, hvor jeg blev anbefalet at blive vært for en gågruppe. Vi går fast hver tirsdag i halvanden time fra kl. 16.30. Mødestedet er altid Forum Faaborg, og så går vi enten rundt i byen eller kører samlet ud til et af nærområderne. Ind imellem laver vi en weekendtur, som for nylig hvor vi fejrede gruppens to års fødselsdag, og kørte ud til Pipstorn Skov, gik tur, og holdt pause med kage og portvin, fortæller hun begejstret.

– Jeg elsker, når vi går og griner og snakker. Vi har det enormt godt sammen, og snakker på kryds og tværs. Jeg kendte ikke nogen af dem på forhånd, men nogle af de andre er mødt op sammen. Alle kan være med, de fleste er fra 50 år og op, men vi vil meget gerne have flere unge med. Man skal bare kunne gå halvanden time. Nogle gange stopper vi dog op, fordi vi er nysgerrige, og der lige er noget, vi skal kigge på, eller bare lige skal snakke. Men som udgangspunkt holder vi ikke pauser.

– Forrige år var vi både til Ecco Walk og Lady Walk, men det er vigtigt at understrege, at vi ikke er et konkurrencehold. Vi har 143 medlemmer i vores Facebook gruppe og for tiden cirka 30 aktive. Hvis du gerne vil være med, ansøger du blot om at komme med i vores Facebook gruppe Faaborg Gåmotion – Bevæg dig for livet. Jeg skriver altid opslag, hvor jeg inviterer til den næste tur. Den 6. juni tager vi for eksempel til Dyreborg, og går den rundt, afslutter Ina.

Faaborg-Midtfyn Kommune er glad for de mange gågrupper og dens ildsjæle.

Kasper Glent-Rolle er Bevæg dig for Livet-koordinator og ansat af både DGI og Faaborg-Midtfyn Kommune for bl.a. at udbrede kendskabet til Bevæg dig for Livet, som er startet af DGI og Dansk Idrætsforening. 25 kommuner er udvalgt som visionskommuner, herunder Faaborg-Midtfyn, som meget gerne støtter op om både gågrupperne og Bevæg dig for Livet generelt.

Kasper fortæller: – Det handler bl.a. om, at vi meget gerne vil øge borgernes trivsel og sundhed. Gåture er tidens trend og mere populære end nogensinde før, især pga. Coronaen. Det at gå er sundt for både krop og sjæl, især når man også kan møde andre, og det er det, gåværterne og gåfællesskaberne kan. De sørger for at invitere folk med, giver dem mulighed for at se andre dele af deres by og kommune, og inspirerer dem til andre gåruter i deres lokalområde. Nye gåværter melder allerede tilbage, at det er så givende at møde andre at kunne røre sig med. Det hjælper også folk til at komme ud af huset, især under disse Corona tider.

Kasper fortsætter: – Kommunens deltagelse i Bevæg dig for Livet er en unik mulighed for at lave brobygning og samarbejde mellem kommuner, foreninger og private aktører, hvor vi kan lære af hinanden, og vi vil gerne udbrede kendskabet til alle de ildsjæle og foreninger, der allerede har bevægelsesaktiviteter.

Har du lyst til at være gåvært, skal du endelig kontakte kommunen. – Vi vil meget gerne have flere gåværter, også til små ture. Et gåhold behøver ikke nødvendigvis at gå 5-7 km. Det kunne også sagtens være fra “bænk til bænk”. Vi afholder i samarbejde med DGI Fyn en inspirationsaften for gåværter, hvor de får en jakke og inspiration til, hvordan man er en god gåvært. Tre til fire gange årligt holder vi et fællesskab med alle gåværter fra kommunen, hvor de kan dele erfaringer, og få input fra eksterne konsulenter, det kan være om kommunikation på de sociale medier. Til august går vi en tur ved Trentemølle, og laver oplæg om førstehjælp, fortæller han.

– Der er en tydelig sammenhæng mellem bevægelse og trivsel, og det vil vi gerne støtte op om, både i ønsket om at gøre kommunen endnu mere attraktiv at flytte til, og i særdeleshed for at styrke sundheden for alle borgere i kommunen, afslutter Kasper.

Se også en tidligere artikel på Det Rigtige Faaborgs hjemmeside om gågrupperne: Op af sofaen: Bliv gå-vært og få gang i et gå-fællesskab | Det Rigtige Faaborg