Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard / privat

I april 2020 gik friluftsmennesket Lars Simonsen all in på at starte en ny klub i Faaborg, hvor familier kan mødes til aktiviteter i naturen. Lars Simonsen fik stiftet en underafdeling til Falsled-Svanninge Idrætsforening, fik samlet en flok instruktører og fik søgt og tildelt fondsmidler. Siden da har klubbens medlemmer og andre interesserede klatret til tops i de sydfynske skove, sovet i telte mellem trætoppene, ligesom klubben har afholdt det første DM i træklatring. Velkommen til FS Træklatring.

“Åh, de her knuder! Er det den øverste nu?” lyder det forpustet og forundret fra midten af en bøgestamme i den sydlige del af Pipstorn skov. Bagpå stammen hænger 58-årige Anne Kolath Jensen, der sammen med sin søn, Thor Kolath, er taget til træning med FS Træklatring.

På den anden side af stammen forsøger 28-årige Thor Kolath sig med en ny klatreteknik med slynger, der kan bringe ham nærmere den bladløse trækrone, selvom stammen er glat i det regnfulde vinterføre. Fra skovbunden dirigerer Lars Simonsen sikkert slagets gang, mens han på én gang opmuntrer medlemmerne og holder øje med, at alle sikkerhedsforskrifter overholdes.

“Ja, så skal du have lang slynge, en 120’er tror jeg. Med en skruekarabin i, så har du en dobbelt sikring, og så er det principielt det samme som før, bare uden taljetrækket.”

Lars Simonsen holder blikket rettet mod Thor, der kæmper med den nye teknik, mens han forklarer, at det er samme teknik, som man kan anvende, når man klatrer på klipper eller i bjerge.

Mellem bladene i skovbunden og i bæltet om livet på Lars Simonsen er der klatreudstyr i alle afskygninger; slynger, reb, rebbremse, ascendere, prusiksnor, karabiner og handsker, og på hovedet bærer instruktøren den obligatoriske hjelm.

Det er nu otte måneder siden, at Lars Simonsen stiftede FS Træklatring, der er den første af sin slags på Fyn og bare den anden træklatringsklub i hele landet.

Sammen som familie
Allerede for ti år siden investerede Lars Simonsen og hans familie i klatreudstyr som en del af deres eventyrlystne familieform.

Da familien rykkede til Svanninge, fik datteren en god veninde, som også var interesseret i klatring.

– Vi har en regel i familien om, at man skal gå til sport mindst én gang om ugen. Da vi spurgte pigerne, hvad de ville gå til, sagde de klatring. Så gik jeg all in på at lave en klub. Lynhurtigt meldte tre andre instruktører sig, blandt andet Søren Friis Larsen, som har været med til at søge fondsmidler og få klubben op at stå. Han har tidligere haft med klatring at gøre på både Holstenshuus og i Forum Faaborg, fortæller Lars Simonsen.

FS Træklatring blev stiftet som en underafdeling under FalsledSvanninge Idrætsforening, så de ivrige instruktører undgik at skulle finde en bestyrelse. I stedet kunne de bruge tiden på at klatre og etablere klubben.

Inden sommerferien var der allerede aktivitet i klubben, hvor en gruppe på 6-8 stykker klatrede. Herudover søgte klubben en del fonde, blandt andet en sommerpulje under DGI, som skulle bruges på at afholde et danmarksmesterskab.

– Sidste weekend i efterårsferien afholdt vi DM i hurtigklatring på Gåsebjergsand, faktisk det allerførste DM for amatørklatrere nogensinde, og vi havde arrangeret det sådan, at klatrene og deres familier kunne tilmelde sig overnatning i telte 5 meter oppe i træerne. Vi vil gerne gøre træklatring til et familieforetagne, og til DM deltog min datter, søn og kone, ligesom den ene instruktørs børn var med, forklarer Lars Simonsen.

I alt deltog omkring 100 mennesker i DM-weekenden, hvor der om aftenen blev lavet mad ved bål.

Naturterapi og fællesskab
Den faste medlemsskare ligger på omkring 15 personer, men det er ikke medlemsrekruttering, som klubben har fokus på i denne opstartende fase.

– Vi skal først lige lære stederne her i området at kende og have alle godkendelser på plads. Og så skal vi lære, hvordan vi bedst underviser andre i klatring, fortæller Lars Simonsen.

Træklatring er sædvanligvis kendt fra events, efterskoler eller teambuildingaktiviteter, men ikke som familiesport. Det har FS Træklatring nu lavet om på – med stor succes, synes de selv.

Anne Kolath Jensen har altid været glad for træer og friluftslivet generelt. Gennem DGI tog hun et instruktørkursus i træklatring, og i dag nyder hun at være sammen med andre ude i naturen.

– I træerne er vi i bevægelse, ligesom kroppen er skabt til. Naturen kan også gøre noget godt for fællesskabet – hvis man fx er genert eller tilbageholden, så er det som om, at disse barriere nedbrydes herude, og man giver hurtigere slip, forklarer Anne Kolath Jensen.

Lidt længere oppe ad bakken, hvor dagens klatring foregår, ligger Thor Kolaths hund. Det er nemlig ikke kun familiens mennesker, der kan være med, når dagen byder på klatring.

– Herude er der også plads til at falde lidt udenfor, og man kan lære mange nye færdigheder. Det er også nemt at finde noget at være fælles om, måske er der nogle, der henter brænde, mens andre klatre, eller måske går man for sig selv og undrer sig over et bestemt mønster, man ser i barken på et træ, fortæller Thor Kolath.

Lars Simonsen tvivler heller ikke på naturens mange fordele. Foruden at være eventyrer, så arbejder han som projektleder for Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor han tager sårbare unge og veteraner ude i naturen.

– Naturen giver en ro. Man skal ikke bekymre sig om noget ude i skoven. Jeg nyder bare at være her. Alt det andet, det må vente, når man står her mellem alle de store træer. Man kan selv afpasse sin aktivitet afhængigt af humøret eller energien, måske vil man kigge lidt på fra afstand af, og så er man jo stadig med, forklarer Lars Simonsen.

Mens Lars Simonsen med rutinerede bevægelser pakker udstyr og grej sammen, forklarer han om klubbens fremtidige planer, der blandt andet involverer ansøgning om to top-ankere til Svanningehallen, så de kan klatre indendørs, samt flere aktiviteter for hele familien, herunder bålaftener, undervisning i bushcraft og udenlandsture med overnatning i telte eller shelters.

FS Træklatring er aktive følgende steder på Sydfyn:

– Pipstorn skov
– Svanninge bjerge
– Svanninge bakker
– Gåsebjergsand