Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Det Rigtige Faaborg

Året 2020 var på flere måder et usædvanligt år.
Det kan bilbranchen skrive under på. Sidste år blev der solgt væsentlig flere brugte biler end vanligt, og i så høj en grad at der er tale om en rekord.

Ifølge markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen blev der i 2020 solgt 440.000 brugte biler i Danmark, en stigning på 7,6% sammenlignet med 2019. Især de mindre biltyper Volkswagen Up, Toyota Yaris og Volkswagen Golf VII var populære hos danskerne. Det blev også et godt år for de grønne biler, både nye og gamle. Tesla 3 blev topscorer for elbilen, mens hybridbilen Ford Kuga var en af de bedst sælgende.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

I Faaborg har de lokale bilforhandlere også oplevet et øget salg. Brian Holm fra VW fortæller:

– Vi har aldrig solgt så mange brugte biler som i perioden fra ca. 1. april til 31. juli 2020, i hvert fald dobbelt så mange. Men i modsætning til tendensen på landsbasis har vi både solgt små og store modeller. Til gengæld solgte vi som resten af landet nærmest ingen nye biler. Salget styrtdykkede med ca. 90 % af den simple årsag, at fabrikkerne lukkede ned, så det var umuligt at skaffe nye biler. Men markedet var lynhurtigt til at omstille sig. Så vi importerede flere brugte biler fra udlandet, og fik også hjælp fra fabrikantens side. De hjemtog biler fra leasing- og sponsoraftaler samt demo- og udstillingsmodeller, så vi kunne efterkomme det øgede behov.

Det er gået stærkt med de brugte biler hos Brian Holm

Et øget salg af el- og hybridbiler kan Brian Holm også nikke genkendende til. – Der var i forvejen en større interesse for de grønne biler, og det er nu ca. hver anden kunde, der efterspørger el- eller hybridbiler. Salget af disse er dog lige så meget påvirket af politiske beslutninger omkring for eksempel skatter og afgifter, og bevidstheden om klimaet, fortæller han.

Ifølge Jan Lang var nedlukningen af den offentlige transport pga. Coronaen en af de væsentligste årsager til det øgede salg af brugte biler. Men ifølge Brian Holm gælder det bud ikke for Faaborg. – Andelen af faaborggensere der bruger det offentlige dagligt er for lille til at kunne påvirke salget i så høj grad. Det skyldes formentlig mere, at folk lige pludselig havde tid til at gå på biljagt på nettet, og måske havde bedre råd, både med udbetalingen af feriepenge, og fordi de ikke kunne komme på ferie i udlandet sidste år.

Brian Holm forventer fortsat et generelt øget salg af brugte biler, også i år, når forhandlerne kan åbne op igen. – Vores salg er påvirket af situationen i Europa, da vi har fabrikker rundt i hele verden. Så længe Coronaen stadig er dominerende, vil det også have en indvirkning på bilmarkedet, siger han afslutningsvis.

Hos Toyota har feriepengene også fået hjul at køre på

Bent Møllegård fra Toyota i Faaborg istemmer: – Salget af nye biler gik ned, fordi fabrikkerne fik svært ved at levere, eller lukkede. Men brugte biler solgte væsentligt bedre i 2020. Det gælder især for de små modeller Toyota Aygo og hybridbilen Toyota Yaris. Han har ligesom Brian Holm en formodning om, at det især skyldes feriepenge, folk har brugt på anden vis.

Faaborg Bilcenters Anders Engelbreth skulle også pludselig på jagt efter flere brugte biler, især fra slutningen af foråret og resten af 2020.

– Vores vækst i salget af brugte biler var på ca. 20%, og vi fik desværre svært ved at følge med efterspørgslen. Det så nærmest ud som om, vi var ved at lukke forretningen ned.

Faaborg Bilcenter kunne til gengæld notere sig vækst for nybiler på ca. 15%. – Men det hører med til historien, at 2019 ikke var det bedste år pga. omstruktureringer i Opel, der påvirkede produktionen af nye biler, fortæller Anders.

Anders Engelbreth havde svært med at følge med efterspørgslen hos Faaborg Bilcenter


Han har et andet bud på årsagen til væksten for salget af brugte biler. – Vi har haft en periode, hvor vi troede vi kunne gå på vandet. Men finanskrisen er ikke længere væk, end at Coronaen hurtigt mindede os om, at vi ikke er udødelige. Fordi vi er danskere, bliver vi som regel rationelle, når utrygheden kommer, og det sætter sig i vores forbrug. Så kunderne downsizede, og købte brugte biler frem for nye. Faaborggenserne er også mere forsigtige og eftertænksomme, sammenlignet med for eksempel vores kunder i Odense afdelingerne, siger han.

Faaborg Bilcenter havde også øget salg af de grønne biler, især sidst på året hvor Opel lancerede en ny plug-in hybrid og en ny el model. – Kunderne vil i højere grad have de miljøvenlige biler, og Bilkommissionen anbefalede i september 2020 en omstilling af bilparken. Så da regeringen i efteråret varslede højere afgifter på især hybridbilen i 2021, har det formentlig fået folk til at få bilen købt inden eventuelle afgiftsstigninger, mener han.

Anders fra Bilcentret er med egne ord jubeloptimist. – Jeg satser på, at vi allerede i årets andet kvartal vender tilbage til mere normale tilstande, når de mest sårbare og udsatte er vaccineret. Mit fokus for dette år er endnu flere brugte biler i sortimentet, og jeg har en forventning om at der vil være ekstra meget salg i nyere brugte biler, når folk igen kan komme ud og opleve verden, afslutter han muntert.