- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup og Casper Krohn

Casper Krohn

Casper Krohn har valgt at følge sit indre kompas. Et kompas, der peger nålen i retning af ro og natur. Fascinationen af naturen og dyrelivet foreviger han i betagende flotte billeder, som både skal skabe ham en levevej og gøre danskerne opmærksomme på den dyrebare og enestående natur, vi er omgivet af.

 

I skovens dybe, stille ro

Klokken er syv. 19-årige Casper Krohn står op og iklæder sig arbejdstøjet; mørke, vandtætte bukser, Pinewood-støvler, varm mørkegrøn jakke og en hue. Fra hjemmet ved Nab tager han turen til fods nordpå over markerne ved Katterød. På ryggen hænger den specialindrettede rygsæk, hvor dagens udstyr er omhyggeligt pakket. Hvilende på den venstre skulder, ligger kameraet og det tunge objektiv. Traveturen ender ved Lindebjergvej, nærmere betegnet ved indgangen til skovstykket ’Enemærket’. Herfra sætter Casper farten ned. Helt ned.

En ro indfinder sig i Casper. Skoven er hans rette element. Kameraet indstilles, så enhver bevægelse kan indfanges og foreviges. Rutineret og roligt sætter han støvle efter støvle i det stadigt fugtige bunddække. Herinde høres ikke andet end fuglenes kvidren. Et blad rasler flere meter oppe, og lynhurtigt placerer Casper fødderne bredt og solidt, den højre hånd griber om kamerahuset og den venstre støtter det store objektiv. Men fuglen er allerede lettet igen. Casper virker hverken overrasket eller irriteret. Roen i og omkring ham harmonerer fortsat, og han genoptager sin lydløse vandring.

Det er nu fire år siden, at Casper besluttede sig for at satse alt på en levevej som naturfotograf. Hverdagen på landbrugsskolen blev lagt på hylden og sparepengene investeret i fotoudstyr. Vil man være en dygtig naturfotograf, er der kun én vej. Ud i naturen. Der findes ingen decideret uddannelse som naturfotograf, så Casper er selvlært. Bøger og youtube-videoer studeres nøje, og så går turen tilbage i naturen for at afprøve den nye viden og de nye teknikker. Omkring 300 dage om året lister Casper rundt i naturen. Eller også sidder han bomstille. Længe.

– De fleste dage går jeg nemt omkring 25 kilometer. En dag var jeg på hugormejagt ved Enebærodde og gik 40 kilometer. Samme uge gik jeg også i Svanninge Bakker og farede en slags vild og endte i Korinth. Den uge gik jeg over 100 kilometer.

Men dage på motivjagt kan også byde på stillesiddende og tålmodighedskrævende aktivitet. Således måtte Casper, i sin ivrige jagt på det perfekte skud af fiskeørnen, vente 12 timer i snevejr ved Nakkebølle. Fuglen kom dog aldrig.

I og med naturen

Støvregnen tager til og fylder luften med dufte og øjet med mættede farver. Solskin er ikke fotografens favoritvejr, lyset er for hårdt, der er meget mere stemning i regn og sne. Nu går ruten forbi et netop udsprunget blomsterbunddække. Casper stiller tasken fra sig, klikker det store objektiv af og finder et mindre et frem fra tasken. Et makro-objektiv. Med kontrollerede bevægelser placerer han sig siddende på højre fod, mens venstre ben bøjes i en vinkel og fungerer som støtte for venstre arm. Nu kan Casper holde kameraet helt stille, mens fingre danser hen over knapperne. Indstiller og finjusterer. Han må tættere på. Spidsen af objektivet er nu bare ti centimeter fra den gule blomst. Casper skyder. Betragter resultatet. Nu er den i kassen. 

Med det store objektiv tilbage på kameraet bliver Caspers skridt nu mere målrettede. Han har sat retningen mod den fodrekasse, han efter aftale med Holsteenshus har fået lov at sætte op. I kassen har Casper hældt nødder og andet godt fra egern-menuen, for netop her i de sydfynske skove kan han være heldig at spotte det sorte egern. Netop det sorte egern er af særlig interesse for Casper, for udover det skarpe og stemningsfyldte naturbillede, så forsøger Casper med sine billeder også at oplyse og værne om den danske natur. Og det sorte egern er det oprindelige danske egern, forklarer han. Det røde egern er kommet herop fra Tyskland, og da de røde gener er stærke, forsvinder de helt sorte egern langsomt fra de danske skove.

Som barn søgte Casper tilflugt i skoven, hvis dagen havde budt på flere indtryk end ønsket, og der var uro i kroppen. Her kunne han gå alene i timevis eller bare sidde på en stub og betragte naturen og genfinde roen.

– Jeg har altid godt kunne lide naturen og vil gerne være med til at sprede budskabet om vigtigheden af at passe på vores danske natur. 28 % af arterne er på en rød liste over truede dyr i Danmark.  Med mit kamera får jeg mulighed for at kunne videregive nogle budskaber om dyr gennem de specielle stemninger, jeg oplever herude. Det er faktisk højdepunktet for mig – når nogen kan genkende noget, i et billede jeg har taget.

Jo mere en naturfotograf ved om naturen og de dyr, han gerne vil fotografere, jo bedre billeder kan han skyde. På sin hjemmeside beskriver Casper sit arbejde som naturfotograf som 85 % felt-biolog, 10 % sælger og 5 % fotograf.

At skabe en levevej

Har en naturfotograf fundet det perfekte sted, måske med en sjælden fugl, så har han to valg. Enten kan han dele lokationen med de øvrige naturfotografer, eller også kan han holde på sin hemmelighed. Casper deler gerne sin erfaring og viden med andre, men han har fundet et meget hemmeligt sted, hvor den smukke isfugl ofte flyver, og det er et sted, han aldrig kommer til at røbe for andre, fortæller han.

Casper øver sig mange timer dagligt på sine tekniske og praktiske færdigheder. Lige for tiden øver han sig på at bruge lyset i billederne, fx vil han gerne fange et dyr i modlys.

– Hvis man kan tage et billede i modlys, når solen går ned, så kan man skabe et helt unikt billede. Farverne bliver specielle, og der kommer mere silhuet. Men det er svært at få detaljerne med i motivet.

Når Casper ikke traver de sydfynske skove tynde, så beskæftiger han sig alligevel med fotografiet. Her holder Casper foredrag på biblioteker og i fotoklubber, laver udstillinger med sine egne billeder, afholder workshops eller planlægger den næste rejse, som denne gang skal være en tur rundt i Norden og fotografere alle de dyr, der lever i Finland, Norge og Sverige.

Næste foretagne for Casper er Kulturnatten i Faaborg, som foregår den 14. juni. 

Fakta om Casper Krohn:

  • Kamera: Canon 5D
  • Objektiv: Sigma 150 – 600 Sport
  • Makro-objektiv: Tamron 90 mm macro
  • Ønskeobjektiv: 600 mm fast linse
  • Forbilleder: Morten Hilmer & Uri og Helle Golman
  • Har fotograferet: Ræv, isfugl, kornhjort, dådyr, hare og meget, meget mere
- Annonce -