Tekst og foto: Henrik Poulsen

Sidste år valfartede 1300 strikkeglade gæster til Faaborg for at være en del af første udgave af garnfestivalen Knitting By the Sea. Nu er foreningen bag festivalen klar til igen at fylde byen med strik, oplevelser og et fedt fællesskab.

I år finder festivalen sted fra den 26. til 28. april, og håbet er, at mindst lige så mange som sidste år indløser partout-billet til workshops, talks, udstillinger og den store markedsplads i Slagteribygningen.

- Annonce -

– Vi har ingen ambitioner om at vokse vildt og voldsomt, men rammer vi samme stemning, opbakning og glæde som sidste år, så er vi mega glade, fortæller Lisbeth Torp Ernst, der er formand i foreningen. En forening, der har været grobund for et helt nyt fællesskab, har dog krævet flere kræfter. Bestyrelsen er således vokset til seks medlemmer, hvilket ikke er et medlem for meget, betoner formanden.

22

 

– Det har været fantastisk at opleve, hvordan Knitting By the Sea har udviklet sig fra “kun” at være en festival til at være en bevægelse, der samler mennesker hele året. Vi har holdt månedlige cafémøder med 60-80 deltagere, der har været samlet om strik, foredrag og workshops. Man kan næsten tale om, at mange er begyndt “at gå til strik”, og den udvikling er jeg stolt af, lyder det fra næstformand Anne Kjærgaard Paulsen.

– Samtidig oplever vi også, at nogle der har manglet noget at samles om, kommer til vores arrangementer. Der er jo nogle, som ikke dyrker sport, men gerne vil være i et fællesskab, og dem har vi i hvert fald ramt nogle af. Mange af dem, der kommer til vores cafémøder, tilbyder også deres hjælp som frivillige til garnfestivalen, og netop de frivillige er vi afhængige af, ellers var der ingen festival, understreger Johanna Solfred Marieke Bonde, der udover at være bestyrelsesmedlem også har fokus på programmet, der venter de mange deltagere sidste weekend i april.

Knitting By Sea åbnes officielt den 26. april med et ikke så “garnet” arrangement, nemlig med “Fællessang for voksne” i Helios Biograf og Kulturhus med Katrine Muff, som mange sikkert vil kende fra tv-programmer som “Fællessang” og “DRs Juleshow”. Forinden aftenens musikalske indslag, kan man bruge fredagen på at deltage i ferniseringerne af de forskellige udstillinger og måske snuse rundt i de stemningsfyldte gader og stræder, hvor byen byder sig til med strikkesaloner og gode strikkespots. Fredag kl 12 går startskuddet således til et tre-dages overflødighedshorn af oplægsholdere, arbejdende værksteder og ægte faaborgensisk feelgood stemning.

Det er samtidig tidspunktet, hvor opskriften på årets strikkedesign “Faaborg-genseren” lanceres til salg på strikdesigner Vibeke Popes hjemmeside. – Vi er meget stolte over at være blevet årets Faaborgenser 2023,- så naturligvis skulle vores strikdesign for årets garnfestival være en “Faaborg-genser”,- og at det så endda er designet af en faaborgenser,- så er der jo ikke et øje tørt, fortæller Lisbeth Torp Ernst. -Ordspillet er simpelthen for oplagt til at det skulle gå vores næse forbi (genser betyder tyk, strikket sweater)

Festivalen kommer til at fylde endnu mere i Faaborg i år end tilfældet var i 2023.- Vi har mærket en kæmpe interesse fra lokale aktører for at være en del af Knitting By The Sea, det er vi naturligvis meget beæret over, og har derfor også lagt os i selen for at inddrage så mange som muligt i programmet. Det betyder, at der i år blandt andet er aktiviteter i Helios, Den gamle Gaard, Bryggergården, Øhavsmuseet, Levins Kultur Center, Rus & Riller, Træskibet Håbet, Direktøren og Faaborg Museum – bare for at nævne nogle af stederne, siger Lisbeth Torp Ernst.

Hvad glæder de tre bestyrelsesmedlemmer sig selv mest til at opleve ved den kommende garnfestival?

– For mig bliver det at nyde, hvordan byen igen summer af liv, strik, grin og gode garnkram alle steder, smiler formanden. – Jeg ser frem til det tidspunkt, hvor jeg får tid til bare at gå rundt og opleve, og møde gæster der strikker alle mulige steder i byen, nævner Anne Paulsen. – Jeg har en del praktiske opgaver under festivalen, men jeg ser frem til at møde de spændte frivillige værter, der gør et kæmpe arbejde, og så glæder jeg mig til at byde de mange oplægsholdere velkommen til Faaborg, slutter Johanna Bonde.

Ud over Lisbeth, Anne og Johanna tæller bestyrelsen også Heidi Skov, Berit Juhler Gredal og Vibeke Pope.

Du kan læse mere om både cafémøde og festival på www.knittingbythesea.dk