Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Sydfynsk juleglæde

Kontoret emmer af kontrolleret kaos. Den tre ugers intense højsæson er i fuld gang hos Multiwood ApS, og de ansatte kæmper for at få juletræerne fældet, nettet og pakket i den helt rigtige rækkefølge, så de kan lastes i én af de utallige lastbiler, der kører i en konstant strøm på de små bugtede veje.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Efter mange år som ansat i gartneribranchen besluttede Gudmund Hansen sig i 2006 for at realisere en mangeårig drøm om at blive selvstændig. Dengang sad Gudmund alene i sit soveværelse, der fungerede som kontor. Computeren var virksomhedens eneste aktiv, for både huset og jorden var lejet. Rammerne var små, men planerne var store.

Da Linda Vitten året efter kom på besøg i det nyopstartede Multiwood ApS, var armbevægelserne også store. – Når du kommer igen efter sommerferien, har du et kontor med havudsigt, lovede Gudmund hende.

Linda Vitten havde arbejdet sammen med Gudmund i mange år, og de havde altid spøgt med, at når Gudmund blev selvstændig, ville han tage Linda med.

Linda Vitten og Gudmund Hansen

A room with a view

Det første, der møder en på det store kontor, er den storslåede havudsigt. Kontoret, der for bare to år siden var et nøgent loftsrum fyldt med hø.

Gudmund hælder kaffe op, fødderne vipper op og ned og får hele hans krop til at ryste, fingrene trommer på bordet, og han forsøger at ignorere telefonen, da den ringer for tredje gang, allerede inden vi kommer i gang med samtalen. Det er midt i højsæsonen, og Gudmund har travlt.

På væggene hænger der flere oversigtskort. Et, der viser, hvor på Horne Land de 150 hektarer juletræsbeplantede marker befinder sig. Et andet, der med knappenåle i et europakort viser hvor i Europa træerne, efter seks år på Gudmunds marker, skal sprede juleglæde.

Ved det store kontorbord sidder Linda Vitten, rygraden i foretagenet.  – Uden hende kunne det ikke lade sig gøre, fortæller Gudmund, gode medarbejdere er altafgørende for en virksomhed, og mine medarbejdere er fleksible og arbejder gerne ekstra, når der er brug for det.

Linda er egentlig tryghedsnarkoman, men da Gudmund startede op som selvstændig, sagde hun sit job op uden betænkning. – Og jeg har ikke fortrudt et eneste sekund, for vi har det som én stor familie herude, smiler hun.

Telefonerne kimer konstant. I luften flyver der en finurlig blanding af tyske, engelske og danske gloser. Sproget mellem de rumænske medarbejdere på markerne og Linda og Gudmund på kontoret har sit helt eget særpræg.

– Vi plejer at kalde det nisse-engelsk, hvisker Linda med blikket rettet mod den hurtigt talende Gudmund.

Ingen jantelov på Horne Land

Overalt i området kan man spotte de små skilte, der indikerer, at her har Multiwood ApS graner stående. I alt er der 860.000 træer på de 150 hektarer. Gudmund Hansen opkøber og opfører jævnligt nye bygninger i lokalområdet. Og lastbiler i en konstant strøm larmer og sviner med gran og jord på de små veje – 24 timer i døgnet her i sæsonen. Alligevel har Gudmund ikke en eneste gang i firmaets næsten 12 års eksistens modtaget en klage. Tværtimod mærker han en stor opbakning fra sine omgivelser. Han tillægger det, at de altid har været gode til at rydde op efter sig og til at bakke op om lokalsamfundet. – Vi sponsorerer gerne de lokale foreninger, og så bruger vi altid de lokale virksomheder, håndværkere og værksteder.

Overblik og omsorg

Gudmund Hansen sætter sig ind og manøvrerer rutineret bilen rundt på de smalle og bugtede veje på halvøen. Inspektionsturen skal sikre, at mænd og maskiner overholder både sikkerhedsregler og leveringsplaner, mens årets høst på 80.000 træer fældes, nettes og pakkes. Én gang i timen, gennem den tre ugers intense højsæson, tager han sådan en tur. Imellem de farverige mærkater, der pryder de grønne grantoppe, kan man spotte nogle orange hjelme og svagt høre kædesavens kamp mod stammen. De rumænske mænd har flere års erfaring fra Gudmunds marker og arbejder sig gennem træerne med fokuseret ro og i et solidt tempo. En tommelfinger i vejret fortæller Gudmund, at alt er skønneste orden med fældningen.

Den korte sæson er i fuld gang, og på lastepladserne begynder pallerne med de tætpakkede graner at hobe sig op. Pludseligt fanger Gudmunds blik noget, der virker forkert. I pallerne er der pakket gult-mærkede træer, men om fire timer kommer lastbilen for at afhente røde. Med et hastigt greb i lommen finder han telefonen, og på flydende nisse-engelsk forsøger han at finde en afklaring. – Why are the packing people packing yellow?

Sydfynske kon-kollegaer

Juletræsbranchen står stille i øjeblikket, der er ganske enkelt for mange træer på markedet. Heldigvis betyder jordbundsforhold og klimaet på Sydfyn, at der er mange producenter hernede. De hjælper hinanden, selvom de kæmper på samme marked. – Vi plejer at sige, at vi er kon-kollegaer, fortæller Gudmund Hansen og forklarer videre, at situationen betyder, at han endnu ikke har fået udsolgt i år, hele overskuddet står stadig ude på marken.

Jul hjemme hos en juletræsproducent

Julemåneden er den stille tid på året i Multiwood ApS. Så snart de sidste træer er sendt afsted sidst i november, rejser de 12 rumænske løsarbejdere hjem med en årsløn på lommen, og Gudmund Hansen rejser til Ungarn og Tyskland for at opsøge næste års salg.

Når Gudmund, hustruen Merete Brandt Hansen og deres tre sønner skal fejre jul, bliver det med det, som Gudmund definerer som et prima-træ. – Vores mål er at lave træer, der er omkring de to meter, siger han og tilføjer, ud over at et træ skal være flot og regelmæssigt, så plejer vi at sige, at det skal være så tæt, at man ikke kan se svigermor på den anden side.