Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

På en 200 år gammel præstegård i Hågerup åbnede Belinda Jensen sidste år et bed and breakfast. Det er en mangeårig drøm, der nu er gået i opfyldelse, og det ligner en succes. For selvom årets sæson endnu ikke er skudt i gang, er de første reservationer allerede i kalenderen, og Belinda glæder sig til at tage imod sine gæster i døren til de nyrenoverede lokaler.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

MANGE ÅR UNDERVEJS
For ni år siden flyttede Belinda og Anders fra Stenstrup til Hågerup. Her faldt de for den gamle præstebolig, der bød på rigelig plads både inde og ude.

– Vi faldt bl.a. for størrelsen, for her har vi 450 m2 bolig og 18.000 m2 grund, hvor vi på vores egen grund kan gå en uforstyrret tur nede langs åen og op i haven igen.

Drømmen har hele tiden været at åbne et bed and breakfast i forlængelse af deres private bolig.

– Jeg har som ung arbejdet som tjener, og jeg savnede det. Kontakten, nærheden og at yde en service. Det der smil på læben og at mærke reaktionen fra gæsterne. Så det er også et lidt egoistisk projekt, for det er dét her, jeg vokser af.

De seneste fire år har de bygget og renoveret, og nu er de ved at være i mål med første etape. Det har taget tid, da de selv har gjort arbejdet, dog med god hjælp fra venner, familie og håndværkere til større opgaver. Alle boligens gamle døre er renoveret, nye vinduer er sat i, og så har de trukket ler på de indvendige vægge, hvilket giver en god effekt og struktur.

Da Belinda i august kunne åbne Gamle Præstegård for de første gæster, var sæsonen på sit sidste, men alligevel kom der hurtigt bookinger til de nyindrettede værelser, men blot to måneder senere ebbede det ud med gæster igen.

– Mange lande har sommerferie sidst i august, og på én enkelt weekend havde vi besøg af gæster fra både Italien, Spanien, Belgien og Rumæmien. Det gik bare fra 0-100, og så var det slut. Jeg kunne mærke, at jeg var stolt af at vise stedet frem, men jeg nåede næsten ikke at nyde at vi var færdige med renoveringen, for når man har så mange drømme og visioner, tager det ene projekt det andet.

Der har også været vintergæster på besøg i Hågerup, og her er det er ofte efterskoleforældre, eller overnatninger i forbindelse med fodbold- eller badmintonstævner.

– Vi har også haft en tysk pensionist, der skulle på date her i området, eller det kan være gæster, der skal på besøg på Egeskov.

Det er også allerede nu begyndt at tikke ind med bookinger til højsæsonen, og her ser Belinda, at der især er mange schweizere og hollændere på cykelferie, der ønsker at overnatte på Gamle Præstegård, ligesom alle værelserne er booket op i forbindelse med Heartland-festivalen.

 

DRØMMER OM MERE
Det må meget gerne skinne igennem, at stedet er en gammel præstegård, og Belinda har derfor en plan om at der på bindingsværkvæggen i morgenmadsrummet skal opsættes historiske fortællinger om stedet.

– Vi vil gerne være ægte og autentisk, så vidt det er muligt. Ole Buhl (den lokale sognepræst, red.) har været sød til at fortælle os om stedets historie. Da her ikke skulle være præstegård mere, skyldtes det en tysk præstefrue, der ikke var tilfreds med boligforholdene, hun mente, det var en rotterede.

Den tyske præstefrues fraflytning fra ‘rottereden’ kom til at være afgørende for den nuværende placering af præsteboligen. Den opstod nemlig som et kompromis mellem land og by, hvor bønderne ikke villle have, at præsten skulle bo i byen, mens byboerne ikke ville have præsten ud på landet.

Det autentiske og historiske skinner tydeligt igennem i de nyrenoverede lokaler, og Belinda har allerede store visioner for stedets fortsatte udvikling.

– Det kommer nok til at gå langsommere end først forventet, måske ti år. Men så forestiller jeg mig, at vi har bygget et anneks, fået anlagt en hyggelig gårdhave, lavet en grillplads og bygget en stor fliseterrasse.

På den længere bane ønsker Belinda også at åbne stedet op for de lokale, måske med en søndagscafé, hvor gæster kan slænge sig på tæpper i haven og nyde lidt lækkert til ganen. I linnedrummet i stueetagen har de lavet et toilet, netop for at understøtte fremtidige planer med søndagsgæster på plænen.

– Tidligere havde jeg store drømme, men nu er jeg mere realistisk. Der er lang vej til, at det her bliver en levevej, men som stedet står nu, kan det generere penge til en fortsat udvikling Vi har også hele den anden længe, og her kan vi måske overveje, hvad gæsterne har brug for. Måske kunne vi lave lejligheder derovre, men det er lidt et andet koncept, og så vil jeg være lidt bange for, at det vil gå ud over den nærhed, som jeg ønsker at kunne give. Indtil videre har vi brugt længen til at afholde julemarkeder.

Når Gamle Præstegård har fire værelser med eget badeværelse, er Belinda i mål med den oprindelige plan, men hun vil fortsætte med at drømme – og gerne drømme stort.

– Jeg kan ikke lide at lukke døre, jeg vil hellere åbne dem.

LANDLIGT IDYL
Det er med spænding i maven, at Belinda går sommeren i møde, for hun sætter en stor ære i at være en god vært, og hun vil gerne komme lidt ind på livet af gæsterne og gøre dem tilfredse med opholdet.

– Det er vigtigt at få fyldt hjertet op af det her – af relationerne. Men jeg skal nok passe lidt på mig selv i det. I starten havde jeg sommerfugle i maven, når der kom gæster, og jeg skal lige finde balancen. Men de skal føle, at jeg gerne vil dem.

Der er umiddelbart ingen grund til bekymringer, for gæsterne er vilde med stedet og har givet flotte vurderinger på både booking.com og airbnb.

Begejstringen udspringer af stedets atmosfære og nærhed, for Belinda sætter en ære i at møde sine gæster i døren, når de ankommer, ligesom hun også gerne står med nybagt brød, så der dufter dejligt i lokalerne. Men også hele indretningen er nøje gennemtænkt.

– Jeg har fx lagt vægt på, at der skal være flot service på bordene, det skal være lidt lækkert at se på. Livet er for kort til grimme ting.

29

De fleste møbler har historisk charme, idet meget er genbrug, og så er det gamle håndværk også mere gedigent, påpeger Belinda. Samtidigt er det klimavenligt, og de har fx anvendt de gamle gulvbrædder som vindueskarme.

Med den største del af renoveringen på plads, kan Belinda og resten af familien nu slappe lidt af og have fokus på at drive deres bed and breakfast.

– Jeg skal huske også at være tilfreds med situationen, og nu har vi skabt det, jeg gerne ville – et levende sted, et landligt sted.

Det landlige får også god feedback, fx når de serverer æg fra egen avl på morgenbordet.

– Gæsterne roser de flotte, gule blommer, og hvis de vil, kan børnene også hjælpe med at fordre hønsene.

Du kan læse mere om Gamle Præstegård på www.gamlepræstegaard.dk eller på deres Instagram-profil gamlepraestegaard.