Onsdag blev Geopark Det Sydfynske Øhav udnævnt til UNESCO Global Geopark ved UNESCO Executive Board’s forårsmøde i Paris. Det vækker stor glæde både hos borgmester og i det lokale foreningsliv, hedder det i en pressemeddelelse.

Geopark Det Sydfynske Øhav er nu udpeget som UNESCO Global Geopark. Med udnævnelsen bliver vores område anerkendt for dets særlige geologiske betydning og stærke kulturarv som et af verdens største oversvømmede istidslandskaber. Det er en nyhed, der skaber stor glæde både lokalt og nationalt.

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune og formand for bestyrelsen i Geopark Det Sydfynske Øhav, er ikke i tvivl om, at udnævnelsen får stor betydning for hele vores kommune såvel som for resten af Fyn.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Det er en fantastisk dag at være borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune på. Udnævnelsen er kulminationen på mange års arbejde på tværs af kommunerne og giver os en fælles ramme for den fremtidige udvikling i de fire kommuner. Både når det gælder turisme, erhverv, bosætning og bæredygtighed, siger borgmester Hans Stavnsager og fortsætter:

– Os, der bor her, ved jo, at Sydfyn er et helt unikt sted. At vi nu bor i en UNESCO Global Geopark er et kvalitetsstempel af de helt store. Jeg håber, at alle borgere i Faaborg-Midtfyn i dag og fremover vil være ekstra stolte af deres hjemegn, siger borgmester Hans Stavnsager.

Den sydfynske geopark dækker hele Faaborg-Midtfyn Kommune, Svendborg Kommune, Langeland Kommune og Ærø Kommune – et areal på i alt 2.733 km2. Her er der udpeget ikke færre end 46 forskellige lokaliteter, hvor geologien er særlig interessant. I Faaborg-Midtfyn er det bl.a. vores øer, Snarup-området, Bøjden samt Svanninge Bakker og Bjerge / De Fynske Alper.

18 partnere i Faaborg-Midtfyn

Flere aktører i det faaborg-midtfynske har allerede forpligtet sig på den videre udvikling af geoparken ved at indgå et partnerskab. I Faaborg-Midtfyn har vi indtil videre 18 geopark-partnere, som både tæller erhvervsdrivende og foreninger.

Partnerne er en vigtig del af udviklingen af geoparken, da de har forpligtet sig på at arbejde aktivt med bæredygtig udvikling af egen virksomhed samt at formidle viden om Geopark Det Sydfynske Øhav.

En af de foreninger, der for nylig er blevet geopark-partner, er Syrenlandet Sydfyn. Her vækker UNESCO-udnævnelsen stor glæde hos formand Henrik Jessen Toft.

– Det er en meget glædelig nyhed. I vores forening arbejder vi for at fremme kendskabet til de sydfynske syrener og ikke mindst oplevelser og ture i syrenlandet og dermed også i geoparkens område. Udnævnelsen er et kæmpe rygstød i forhold til det arbejde. Udnævnelsen vil gøre os meget interessante overfor turister langvejs fra, men det er også en reminder til os lokale, at vi har noget helt særligt her på vores egn, vi kan være stolte af, og som bliver anerkendt udefra, siger han.

Minister jubler også

Også på nationalt plan vækker udnævnelsen stor begejstring.

– Jeg jubler – det er fantastisk for Sydfyn. Jeg vil gerne udtrykke min respekt for det store arbejde, som Geopark Det Sydfynske Øhav sammen med kommunerne har gjort for at blive anerkendt af UNESCO, udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og tilføjer:

– Som kulturminister glæder det mig naturligvis også, at der i den sydfynske geopark er fokus på at formidle områdets særlige kulturarv. Det gælder både herregårde, charmerende bindingsværkshuse og søfartshistorie og nye, levende kulturoplevelser – for eksempel en skulpturpark under havets overflade. Det åbner masser af muligheder til glæde for de lokale og for besøgende.

Geoparker har stor videnskabelig og kulturhistorisk værdi, fordi de giver et unikt indblik i naturfænomener og miljøprocesser, som over hundredtusinder af år har skabt landskaber og præget biodiversitet og naturgrundlag.

17 andre geoparker med på listen

Udover Geopark Det Sydfynske Øhav er 17 andre geoparker fra hele verden kommet med på listen over UNESCO Global Geoparker, der nu tæller i alt 213 geoparker fordelt på 48 lande. Geopark Det Sydfynske Øhav er den tredje danske geopark på listen. De to andre er Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland.

Udnævnelsen af Geopark Det Sydfynske Øhav til UNESCO Global Geopark fejres blandt andet ved Geopark Dage d. 9.-12. maj 2024, hvor der vil finde masser af arrangementer sted over hele geoparken. Herunder selvfølgelig også i Faaborg-Midtfyn. Du kan følge med på visitfaaborg.dk, hvor lokale arrangementer i forbindelse med Geopark Dage vil blive offentliggjort.

Fakta om Geopark Det Sydfynske Øhav:

  • Da sidste istid sluttede for ca. 11.700 år siden, smeltede de sidste store iskapper og vandstanden i verdenshavene steg – sådan blev Det Sydfynske Øhav og de 55 øer og holme skabt.
  • Det Sydfynske Øhav er en af verdens største oversvømmede istidslandskaber.
  • Den varierede natur, kystlinjen og øerne har været afgørende for vores kultur og muligheder for at udvikle øliv, søfart og landbrug.

Vidste du at…
UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation og har blandt andet til opgave at udpege områder med særlig betydning for forståelsen af den verden, vi lever i.