Den 3. juni var det to år siden, at en stor brand efter et lynnedslag hærgede to historiske etageejendomme i det centrale Faaborg. Flammerne fik fat og bredte sig i ejendommene i Vestergade. Siden har mange undret sig over, at der ikke er sket noget med ejendommen, men nu er de første håndværkere rykket ind og har påbegyndt det enorme arbejde med at genopbygge de fredede ejendomme.

Torsdag formiddag inviterede byggeleder John Legaard Sørensen fra Guldfeldt på en rundvisning under den gigantiske afdækning, der afskærmer resterne af bygningen for vind og vejr, for at fortælle mere om den opgave som fagfolk nu tager fat på. Det er Guldfeldt, der har entreprisen på opgaven – en opgave som John Sørensen glæder sig over, er kommet i hus. Ikke mindst fordi han selv bor i området, og kender til ejendommens historie.

– Det er et utroligt spændende og meget stort projekt at arbejde med. Vores folk skal virkelig i gang med det “gamle” håndværk. Der er altså langt mellem at vores murere og tømrere laver bindingsværk fra bunden, restaurerer og genopfører en fredet bygning. Vi har noget nylig erfaring med fra Nyborg Slot, men ellers er det nærmest kun på tømrerskolen, at man får fingrene i den slags. Vi har en del lokale folk ansat, og de ser frem til at arbejde på en markant ejendom som den her, forklarer han.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Inden John Sørensen kan slippe sine håndværkere løs, skal der nedbrydes og udgraves en del, og den opgave er allerede startet, som naboerne i kvarteret formentlig har opdaget, da det er de helt store maskiner, der er i gang.

– Vi skal have lavet et helt nyt pæle-fundament i en del af ejendommen. Fundamentet er gennem tiden sunket 70 cm, da den del af bygningen, der vender ud mod Nørregade, ligger på byens gamle voldgrav, og her er der en ekstrem blød bund. Nu slår vi pælene ned i fast grund, og den fandt vi først 4,5 meter nede, så det skal vi have på plads, inden vi kan ret meget andet, fortæller John Sørensen, mens han bevæger sig rundt i resterne af den brændte ejendom.

– Tagkonstruktionen blev helt ødelagt ved branden, men den øvrige del af bygningen er faktisk hårdest ramt af sodskader og vandskader efter slukningsarbejdet, siger han videre.

Den historiske ejendom er fredet i højeste klasse, og derfor er Slots- og Kulturstyrelsen naturligvis en tæt samarbejdspartner på hele genopførelsen. De sætter alle rammer for det arbejde, som håndværkerne nu skal udføre, ligesom de godkender materialevalg med videre. Derfor skal så meget som muligt, der har overlevet branden, bruges i genopførelsen. Det betyder blandt andet, at stort set alle mursten sorteres, renses og lægges igen, ligesom bjælker, brædder, trapper bliver restaureret og genbrugt, i det omfang det er muligt.

– Alt hvad vi laver, bliver i respekt for ejendommens historie. Vi retter ikke noget unødigt op, så hvis noget var skævt, så bliver det skævt igen. Hver eneste spær bliver lavet på specialmål for at følge den tidligere hældning, og alle forsatsvinduer bliver unikke, så de passer til de originale vinduesrammer, der stadig eksisterer. Derhenne er vi ved at afmontere resterne af en trætrappe. Den kommer med hjem på værkstedet, og bliver restaureret, inden den på et tidspunkt bliver monteret igen, forklarer John Sørensen, mens han peger på en noget medtaget opgang, hvor millioner af skridt formentlig er taget gennem årene.

Inden længe bliver byggepladsen meget synlig vidt omkring, da en 25 meter høj kran skal ind i den forholdsvis lille baggård, der ligger ud til Rådhusgården.

– Det er sjældent, at vi ser så stor en kran midt i Faaborg, men her er det nødvendigt. Den har et “vingefang” på 45 meter, så det er helt sikkert noget faaborgenserne vil lægge mærke til, smiler han ved tanken om den enorme maskine.

Hvad er prisen så for at genopføre en fredet ejendom med 1000m2 bolig og 200m2 kælder fordelt på 9 lejligheder?

– Ja, det nærmer sig gætværk. Vi har regnet på det mange gange, men de formler vi normalt bruger til den slags, har været ubrugelige, så tro mig, det har været tæt på umuligt.

Jeg forventer, at vi lander på en samlet pris på cirka 50 millioner inkl. moms, inden vi er færdige, men der kan dukke overraskelser op, der skubber til både budget og tidsplan, slutter John Sørensen.

Og tidsplanen for aflevering af det færdige byggeri hedder den 20. december 2024.

Se det store galleri herunder, og dyk ned i historien bag de fredede bygninger her:
https://trap.lex.dk/Plougs_Gaard,_Faaborg