Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

For fire år siden startede Theis Vallø Madsen Skitsehandlen, og det har været en succes. Nu har han i samarbejde med en designer startet et rammeværksted, så kunstværker kan få den helt rigtige indramning. Midt i juni åbnede der således en ny butik i Faaborg – Skitsehandlens rammer, og ordrebogen er allerede fuld.

Da kunsthistoriker og gallerist Theis Vallø Madsen i 2018 afsluttede sin projektansættelse på Faaborg Museum, undersøgte han mulighederne for at iværksætte en forretning, da han havde fundet et hul i det eksisterende udbud. Hverken gallerier eller museer fokuserede på skitser, og med sin egen samling af skitser og strategisk indkøb, grundlagde han Skitsehandlen, som i dag er en stor succes og tiltrækker folk fra hele landet til Faaborg.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Denne sommer har Skitsehandlen udvidet med endnu en butik.

En øget efterspørgsel
Indramning af kunst på papir er ifølge galleristen meget vigtigt, og i Skitsehandlen rammes skitserne således ind efter alle kunstens regler.

– Med en ordentlig ramme og passepartout får både skitsen og historien et flot udtryk. Rammerne giver en tyngde og materialitet, der passer til skitserne, og jeg ser, at deres enkelthed og spontanitet passer æstetisk ind i mange hjem, siger Theis Vallø Madsen.

Der kom gradvist en øget efterspørgsel på rammer flere steder fra, men som solo-selvstændig måtte Theis erkende, at der ikke var timer nok i døgnet til at tage flere opgaver på sig.

– Jeg har længe kunnet mærke, at der var behov for et rammeværksted i byen, men jeg har takket nej til opgaverne, fordi der ikke var tid til at ramme ind for folk udefra. Jeg har haft et lille værksted i hjørnet af Skitsehandlen, men der var ikke kapacitet til mere. Så det har ligget i baghovedet, at jeg skulle finde et sted til et værksted, siger Theis Vallø Madsen.

Ved et rent lykketræf opstod et partnerskab med designer Morten Underbjerg Olesen, og de seneste måneder har de brugt på at undersøge mulighederne for at efterkomme kundernes ønsker.

– Min mand kender Theis’ hustru, og vi har set hinanden til ferniseringer, og når jeg har købt ting i Skitsehandlen. Theis fortalte om behovet for indramning og kunder, han måtte afvise, og en dag i december 2022, da jeg var på vej ud ad døren, sagde jeg henslængt: ‘det er vel bare at lære mig at indramme – så skal jeg nok tage imod de bestillinger,’ siger Morten Underbjerg Olesen.

Mellem jul og nytår skrev Theis til Morten og spurgte, om han virkelig mente det, for Theis kunne se perspektiver i et godt værksted, og med hans egne tillærte evner for håndværket og Mortens baggrund som designer, hans blik for farver, og hvordan tingene tager sig bedst ud, ville de kunne tilbyde noget, som ingen andre rammeværksteder kan tilbyde.

– Jeg kunne se, at vi kunne lave Danmarks vildeste rammeværksted, siger Theis Vallø Madsen.

Danmarks vildeste rammeværksted
I nyindrettede lokaler på Østergade 20 er der denne sommer etableret et yderst kompetent rammeværksted, og makkerparret har været grundige med forberedelserne.

Rammefaget er traditionelt et glarmester-fag, men tendensen går mere i retning af, at indramningen sker på tværs af kompetencer, og de værksteder, Theis og Morten besøgte, var meget imødekommende og fascineret af deres koncept, og de ville gerne hjælpe dem og give deres faglige stolthed videre.

– Vi har været rundt til rammeværksteder i Jylland og København for at bygge et godt værksted op fra grunden, og vi tog det bedste fra de steder, vi besøgte, siger Theis Vallø Madsen.

I 38 år har kælderen været kendt som Pibekælderen, men nu er de 80 kvadratmeter nyrenoveret og bygget op fra grunden, så lokalerne passer perfekt til et rammeværkstedet.

– Vi har indrettet værkstedet med arbejdsbord, et glasskærerborde, en stor plotter til tryk af kunstplakater, en rammeklipper og en stor passepartout-skærer, siger Morten Underbjerg Olesen.

Især passepartout-skæreren har gjort en afgørende forskel, for tidligere blev passepartout skåret i hånden på en bordmodel, og den nye maskine har ligefrem gjort underværker, mener Theis, for den skærer helt fint og skarpt – og i alle størrelser.

På væggen under loftet hænger trælister i alle afskygninger, egetræslister, røget egetræslister, sortbejdset egetræslister og fyrretræslister.

Men allervigtigst, på væggen under listerne er der plastret til med små sedler – ordresedler, der vidner om, at rammeværkstedet virkeligt har ramt et marked, som kunderne har efterspurgt.

– Det har været overraskende, vi er blæst bagover. Der kommer mange ned og kigger, og vi har simpelthen så mange bestillinger. Mange er taknemmelige for, at det her sted kommer i byen, og det virker, som om folk virkeligt tager imod det og gør brug af det, siger Morten Underbjerg Olesen.

Til Kulturnatten fredag den 16. juni kunne Theis og Morten afholde åbningsreception for rammeværkstedet, der har fået navnet ‘Skitsehandlens rammer’.

Rammen fuldender værket
Her laver de rammer efter kundens ønsker og tilbyder også at indsætte passepartouts og finde den rette glastype. Men der er ikke en formel for, hvilken ramme, der klæder et værk bedst og dermed kan skabe en visuelle harmoni mellem kunstværket og indramningen.

– Vi mener, at indramningen skal fremhæve sit indhold, enten ved at være så diskret som muligt, eller ved at komplementere indholdet fx ved at fremhæve en bestemt farve. Det kræver et blik for, hvad det enkelte billede kræver, siger Morten Underbjerg Olesen.

Der kommer også kunder med en farveprøve med af den væg, værket skal hænge på, eller af gulvet under værket, mens andre igen gerne vil have, at indramningen skal passe til den lilla sofa, det skal hænge over, og her kan Morten vejlede yderst kompetent.

– Det kunne jeg se, at Morten havde blik for. Han kan hjælpe med at finde den rigtige farve, uden at det overtager det, der er inden i rammen, siger Theis Vallø Madsen.

Inden åbningen havde de masser idéer og visioner, især idéen om de håndmalede, farvede rammer.

– Det, mente vi, ville være fedt, men vi forestillede os også, at måske 70% af de solgte rammer ville være i egetræ eller sorte. Men det er næsten over halvdelen, der vælger farvede rammer. Folk er overraskede, de får en wauw-oplevelse over, hvad en farvet ramme kan gøre for en plakat eller et kunstværk. Det ophæver det til noget, der giver 110 %, siger Morten Underbjerg Olesen.

Udover at vejlede med en ramme, der æstetisk passer til værket, så kan kunderne også forvente, at rammen er bygget op af gode materialer, for alle rammer er lavet i lister af massivt træ.

– Vi bygger selv rammerne fra bunden, maler, skærer glas og monterer rammerne her i værkstedet i Faaborg, og vi håndmaler alle rammelister, så de passer til dét, der skal indeni, siger Morten Underbjerg Olesen.

Skitsehandlens rammer holder åbent tirsdag til fredag kl. 11.00 – 17.00, hvor alle er velkommen til at kigge ind.

Du kan læse mere på hjemmesiden www.skitsehandlensrammer.dk.

Fakta om Morten Underbjerg Olesen

Morten er uddannet beklædningsdesigner, MA fra Royal College of Art i London. Morten står for rammeværkstedets daglige drift, dvs. bestillinger, indramninger, vejledning mm.

Morten har tidligere arbejdet som designer ved Alberta Ferretti, Moncler og Valentino, og så har han grundlagt sin egen virksomhed tøjmærket Le Pirol, der producerer bæredygtige striktrøjer, og han har fået international opmærksomhed for at være bæredygtig.

I rammeværkstedet bruger Morten sin designbaggrund til at træffe æstetiske valg i kombination med det konkrete håndværk og farvevalget til rammen.

“Jeg kan gribe det an på en anden måde. Jeg har en forståelse for at aflæse de kunstværker, folk kommer ind med. Se ind bagved. Så i stedet for blot at vælge en sort ramme, så ser jeg på plakaten, skitsen eller litografiet med andre øjne, og det er noget, som ingen andre rammeværksteder kan tilbyde.”