De 18 beboere i lejlighederne på Odensevej 6-8-10 i Faaborg er endt i en mildt sagt kaotisk situation. “Byggeforeningen af 1918” der er foreningen bag lejlighederne, styrer mod en snarlig konkurs, og der er i den grad tale om en kompliceret sag, som hverken formand eller beboere har overblik over.

– Jeg har været gået ned med stress tre gange i det her forløb. Nu kan jeg ikke mere. Sådan fortæller den afgående formand i “Byggeforeningen af 1918”, Heidi Mølgaard.
På et beboermøde den 25. februar, traf et flertal en beslutning om lade foreningen styre mod en konkursbegæring og tvangsauktion.

– Vi besluttede at smide håndklædet i ringen. Vi mener, at vi har prøvet vores bedste, men der er ikke mere at gøre, fortæller Heidi Mølgaard overfor Det Rigtige Faaborg.
Foreningen har en stor gæld, som ingen kan se sig ud af, og alle mulige løsninger, har ifølge Heidi Mølgaard været forsøgt.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Heidi Mølgaard har været formand de sidste tre år, og overtog foreningen, da den tidligere formand afgik ved døden, og hun er ikke blevet klædt ordentlig på til opgaven. Hverken hun eller andre i foreningen, har været klar over, at de rent faktisk bor i en andelsforening, hvilket gør den svære situation endnu mere kompliceret, da foreningen så har været drevet  på kant med loven. Noget som formanden først fandt ud af, da hun tog kontakt til ejendomsmægler Sofie Find i et håb om hjælp til en løsning.

Sofie Find har brugt timevis på at komme til bunds i sagen, og har haft kontakt til en advokat, der ligesom som Find er temmelig rystet over situationen.

Realmægler Sofie Find er bekymret på lejernes vegne.

– “Byggeforeningen af 1918” er omfattet af andelsboligloven, men lejlighederne har været udlejet som almindelige lejeboliger uden de forpligtigelser, som følger med at drive og bo i en andelsboligforening. Derfor kan foreningen ikke bare sælge ejendommen, da de lejere der er tilbage hæfter for underskuddet. Ejendommen er desuden stort set værdiløs for en eventuel køber, da den står overfor en gennemgribende renovering, ligesom den er underlagt omkostningsbestemt husleje, hvilket gør sagen til en dårlig forretning for en mulig investor, forklarer Sofie Find.

Den kendsgerning har fået hovedparten af lejerne til at opsige deres lejemål straks i frygt for at stå tilbage med en kæmperegning efter en eventuel konkurs.

– Vi har modtaget 11 opsigelser ud 16 lejemål, fortæller Heidi Mølgaard, der selv er på vej ud af ejendommen. Men det er ikke alle, der har mulighed for at finde tag over hovedet nu og her. – Det er meget billige lejligheder, hvor lejerne har betalt fra 1600 kr. om måneden for en lejlighed med fælles bad og toilet i kælderen, og det er nærmest umuligt at finde noget i det prisleje andre steder, fortæller en frustreret Mølgaard.

Ifølge både Heidi Mølgaard og Sofie Find står ejendommene overfor en gennemgribende renovering

Sofie Find er bekymret på lejernes vegne, men kan ikke hjælpe med at finde nye lejemål til de mange boligløse. – Men hvad hvis de ender på gaden? Det er jo en frygtelig situation, og jeg mener kommunen må træde til. I følge mine oplysninger har de jo selv været med til at henvise borgere til lejlighederne, og der er også blevet udbetalt boligsikring til nogle af beboerne, men det kan man bare ikke ifølge loven, hvis man bor i en andelsbolig, så der er virkelig noget at rydde op i, siger Sofie Find.