Det er sidste tirsdag før jul, og himlen er fyldt af regnvejrstunge skyer, men både tempoet og humøret er højt bag Netto i Faaborg. Her møder vi Janne Kjærgaard Kjærved, der er frivillig i Faaborg Restvarer, og i fuld gang med dagens varetur. Hendes stationcar er allerede fyldt til randen, og hun må tage bagsæderne i brug for at få plads til en stor mængde frugt og grønt, som hun redder fra Nettos affaldscontainere.

– Jeg startede klokken otte i morges ved Dagli’ Brugsen i Millinge, og kommer lige fra Super Brugsen, og som du kan se, så har det været en god dag, smiler hun, mens hun peger mod hendes godt og vel fyldte sølvgrå Ford Focus.

Janne arbejder på et botilbud for psykisk syge, men bruger sin ugentlige fridag på Faaborg Restvarer, en forening, stiftet med dét formål, at hjælpe socialt udsatte og økonomisk dårligt stillede personer via donationer af madvarer og lignede.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her
Grøntsager der ikke længere kan sælges i Netto, afhentes af Faaborg Restvarer

Netop madvarer er der masser af på rampen bag Netto.
Det er især frugt og grønt, som butikken har sat frem til hende denne formiddag.
– Prøv at se, der er jo bare én dårlig appelsin i den her pose, så kan butikken ikke sælge dem, men dem kan vi jo sagtens bruge, fortæller hun, alt i mens der i højt tempo sorterers porrer, broccoli, æbler og andre varer, som Brian Jakobsen har stillet frem til hende. Han er 1. assistent i Netto, og er glad for samarbejdet med den lokale forening.

– Det er da dejligt at vide, at vi kan støtte en god sag i stedet for at smide alt det her i containeren, siger han. Meget fejler absolut intet, men må ikke sælges, efter at sidste salgsdato er overskredet.

Men hvorfor bruger Janne otte timer af sin fridag på at sortere grøntsager, og hente overskudsvarer hos områdets supermarkeder? – Det er ret enkelt. Det gør mig glad at glæde andre. Folk er så taknemmelige, når de kommer og henter de poser, vi laver til dem, og kan jeg være med til at de her familiers liv bliver lidt lettere, og deres børn lidt gladere, så er jeg meget tilfreds, forklarer hun, inden hun vender bilen mod Faaborg Restvarers lokaler på Odensevej 95.

Hver centimeter af Jannes bil tages i brug for at fragte dagens “høst”

Vi triller efter Janne, og fremme ved foreningens tilholdssted er formand Christina Kjølby og Laura Larholm Andersen i fuld gang med at forberede dagens udlevering af varer.

– Der bliver til 30 familier i dag, fortæller Laura, der via foreningens facebookgruppe holder kontakt med de udvalgte, som kan få hjælp denne dag. Det er nemlig her medlemmer kan stille sig i “kø” til en pose med madvarer, når der er udlevering. Et medlemsskab koster 100 kr. om året, og giver så mulighed for at få del i de mange varer, som foreningen indsamler.

Det er dog en ekstra travl dag for de frivillige denne tirsdag, da der skal pakkes 45 julekurve, der skal uddeles den 22. december til de af foreningens medlemmer, der har ansøgt om julehjælp.

– Julekurvene indeholder alt til en juleaften, og er noget vi har købt i de butikker, der støtter os, og har fået doneret af virksomheder i området. Det er helt vildt, hvad vi kan uddele i år, siger Christina Kjølby, og remser op, hvad modtagerne kan se frem til:

Flæskesteg, and, medister, rødkål, sovsekulør, chips, grødris, mandler, svesker, æbler, klementiner, laurbærblade, sødmælk, piskefløde, smør, kirsebærsovs, alm. kartofler, glaskartofler, sylte, kaffe, sukker, rødvin, sodavand, chokolade og andet juleknas, servietter og lys.
Sådan ser årets julekurv stort set ud. Der mangler blot at blive tilføjet en and fra Restaurant Klinten

De mange julekurve bliver uddelt torsdag den 22. december mellem kl. 12 og 15, og alle er velkomne til at kigge forbi til et glas gløgg og et par æblerskiver, også selvom man ikke er medlem af foreningen eller skal afhente en julekurv.

– Vil du ikke være sød at takke alle dem, der har gjort det muligt at vi kan hjælpe 45 familier med en god jul, slutter Christina.
Christina, Janne og Laura er klar til at udlevere årets julekurve torsdag middag
Følgende har støttet uddelingen af årets julekurve:
Restaurant Klinten har doneret alle juleænder
HøkildeGaard har doneret sylte
Café Elmelund har doneret stegte sild
Korinth Kro har støttet med 5000 kr.
Billums har støttet med 5000 kr.
Enhedslisten i FMK har støttet med 2000 kr.
Dan Lundsgaard Jørgensen har støttet med 3000 kr.

Flere private har desuden doneret forskellige beløb til julekurvene