Fredag den 7. oktober genopstår flere af de klassiske spiser fra Faaborg Middagsretter i de autentiske rammer i Tulip-bygningen. Fem lokale restauranter er gået sammen om at nyfortolke fem af de største succeser fra storhedstiden med de velkendte dåser fra Faaborg.

Der venter en kulinarisk aften, hvor 150 gæster får mulighed for at smage i alt 10 retter.
Fem originale retter og så restauranternes bud på nyfortolkninger af retterne.

Mellem retterne fortæller tidligere fabrikschef Jørn Caben og udviklingschef Henrik Kirkegaard om tiden på fabrikken og udviklingen af middagsretterne. Borgmester, Hans Stavnsager, vil også byde ind med en anekdote fra barndommen i 70’ernes Faaborg.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Carsten Elmelund Christensen, der i dag er ansat som servicemedarbejder på Det Rigtige Faaborg, stod i mere end 25 år ved gryderne hos Faaborg Middagsretter, og husker tydeligt, hvordan de velkendte retter blev lavet.

Carsten Elmelund husker tydligt tiden i køkkenet på Faaborg Middagsretter

– Den berømte Faaborg Leverpostej på dåse, blev slet ikke bagt, som mange sikkert forestiller sig. Den kom i en såkaldt autoklav, en trykkoger, hvor den blev kogt ved meget høj temperatur i dåsen, og den smagte jo fantastisk, fortæller Carsten Elmelund, der også har været med til at lave lasagne i store mængder.

– På en almindelig arbejdsdag kunne jeg lave 10-12 portioner med 800 liter lasagne, så det var altså voldsomme mængder, der blev produceret i køkkenet, da der var fuld drøn på, husker han. Klart i erindringen står også den kæmpe brøler, han engang begik. – Ja, for søren. Jeg skulle lave grønkålssuppe, og vi fik grønkålen hjem frossent i sække med 25 kg., men lige den dag tog jeg fejl af grønkål og selleritoppe, så jeg endte med at lave seks tons sellerisuppe. Der stank bogstavelig talt af selleri over hele Faaborg, der var jeg ikke så stolt, griner Carsten om episoden, der i mange år sikrede ham øgenavnet “Sellerikokken”.

En af de kokke, der skal nyfortolke de kendte retter, er Jeppe Skov fra Barlebo Ost & Deli.
Sammen med Soze skal han give sit bud på en moderne udgave af Boller i Karry.

Jeppe Skov har nyfortolket den velkendte boller i karry

– Jeg har aldrig selv smagt originalen fra Faaborg Middagsretter, men jeg glæder mig til at præsentere mit bud på retten. Jeg har taget udgangspunktet i karryen, og skiftet svinekødet ud med kalkun, og så er retten mere asiatisk inspireret end den version, som de fleste danskere kender, fortæller han om retten der er blevet til: Rød karrysauce med kalkunboller i sticky lemon med sesam.

Jeppe Skov glæder sig til at blive en del den kulturhistoriske middag i Tulip-bygningen.
– Jeg synes, at det er fedt, at vi er en håndfuld spisesteder, der kan arbejde sammen på den her måde, og så samtidig trække tråde tilbage til et stykke Faaborg-historie, som rigtig mange har et forhold til, fortæller han.

Menuen der venter gæsterne den 7. oktober, ser således:

Faaborg Leverpostej  fortolket af Cafe Fruens Vilje
Kalveleverterrine-Rødbedehumus-Portvinssky-Rødbede-Rugchips og ærteskud

Boller i Karry fortolket af Barlebo Ost og Soze
Rød karrysauce med kalkunboller i sticky lemon med sesam

Hjerter i flødesovs fortolket af  Vejkanten Falsled
Artiskokhjerter i plantefødesovs af blomkål og havremælk med persillepesto, valnødder og tyttebær

Gule Ærter fortolket af Brobyværk Kro
Sprængt svinekæbe, serveres med glaserede rødbeder, hertil  skum af gule ærter, perleløg og syltede sennepskorn

Risengrød fortolket af Thaisenhus
Strøgsukkertanker over risengrød i flere kombinationer

Dørene åbner kl. 18:00 og middagen serveres kl.18:30
Billetter af 500 kr. kan købes via dette link: https://channel-84.pebc.combineservices.dk/product/view/id/41285