Der bliver talt energikrise her, der og alle vegne i øjeblikket.
Nogle af dem der især har mærket, at deres udgifter til strøm er steget, er de butikker, der normalt har fyldt deres vinduer, udstillinger og lokaler med lys.

Vi tog onsdag en tur rundt til en stribe af byens butikker for at høre, hvordan de holder igen med energiforbruget.

Lars Jensen, Møbler Bo Godt i Vestergade

Hos Møbler har indehaver Lars Jensen gjort klar til at trække i den varme trøje, hvis det bliver nødvendigt. – Vi har ikke tændt for varmen endnu, og vi trækker den så længe som muligt. Jeg har også slukket for alt det, der kan slukkes, når butikken er lukket. Tidligere havde vi lys i vinduerne ud til gaden efter lukketid, men det er slut.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Firmaets varebil bruges også med mere omtanke. – Vi prøver at køre mere fornuftigt, forstået på den måde at vi puljer kundebesøg, og bruger tid på at tilrettelægge ruten for bilen. Når det er sagt, så kan jeg heller ikke bare slukke for alle kontakter i butikken. Kunderne skal jo kunne se varerne, ellers kommer de ikke herind, så kan det hele jo være lige meget, konstaterer han.

Lise Nielsen hos Intersport er “spareminister” i butikken

Hos Intersport er Lise Nielsen blevet bedre til at slukke lyset i alle de rum, der ikke er en del af butikslokalet på Torvet. – Vi har ændret vores vaner, og slukker nu for lyset i kælderen, på lagret og i frokoststuen, når vi ikke er der. Der er også kommet timere på de mange tv-skærme, vi har i butikken. Nu er de kun tændt i selve åbningstiden, og mon ikke der kommer mere til. Vi har stadig lys i vinduerne, men vores varme har vi ikke tændt endnu, fortæller hun.

Lars Pedersen i Mr. Isaksen har de tykke sokker klar

Elprisen har også gjort Lars Pedersen mere bevidst om strømforbruget i sin butik i Østergade. – Vi har kigget på belysningen i butikken. Faktisk har jeg allerede tidligere skiftet stort set alt til LED-pærer, men nu går vi lige skridtet videre, og slukker for alt det lys vi synes, vi kan undvære i dagtimerne. Lyset i vinduerne uden for åbningstiden holder vi fast i – i hvert fald indtil videre. Vi bruger penge på en dekoratør for at have pæne og inspirerende vinduer, så giver det ikke rigtigt mening, at kunderne ikke kan se dem, fortæller han.

Når det kommer til varmen i butikken, så er målet også at undvære den så længe som muligt. – Der er lagt uldsokker og lange underbukser frem, hvis det bliver nødvendigt, smiler han.

Anette Brøndum hos Vesterports Bageri har skruet ned for forbruget

Hos Vesterports Bageri er el-regningen nærmest eksploderet de seneste måneder, men situationen er også lidt speciel for bageren i Vestergade.

– Vi har fået mange flere kvadratmeter siden vi i sommers åbnede vores café. Det betyder mere lys, flere ovne og flere maskiner der kræver strøm, så det er svært at sammenligne 1 til 1 med tidligere år, fortæller hun.

Der er dog allerede gjort flere tiltag for at spare penge på energien. – Vi har slukket vores isfryser, reduceret antallet af kølere, slukket lyset i kølerne, tændt færre ovne i butikken og så har vi slukket en del af lyset i caféen, så vi prøver at være meget opmærksomme på at slukke, hvor det er muligt, siger Anette Brøndum.

Henrik Bernth Larsen i Walthers Kiosk har slukket for lyset

I Walthers Kiosk i Mellemgade ses det straks, man træder ind af døren. Der er slukket for en del af belysningen i butikken. De mange lykønskningskort og hylderne med søde sager henligger i tusmørke. – Ja, jeg har slukket for det lys, jeg kan undvære. Mine kølere er indstillet, så de kun køler et minimum. Jeg har jo ikke fødevarer i butikken, men kun øl og sodavand, og de behøver jo ikke være så kolde.

Det er også slut med at købe is i kiosken. – Fryseren slukkede jeg forleden, og forærede isene til de skolebørn, der kom forbi, så nu bruger den i hvert fald ikke strøm længere, fortæller Henrik Bernth Larsen. I lokalet med spilleautomater bliver der også slukket for de maskiner, der ikke er brug, så de blinkene lamper ikke belaster elmåleren.

Rikke Meldgaard og Lotte Køhler har heldigvis ikke sparet smilene væk i Hammer Hansen

Hos Hammer Hansen i Mellemgade er de største sparetiltag gjort under jorden.
– Vi har slukket for hver anden pære i kælderen, så der bruger vi langt mindre strøm end tidligere. Der er også slukket for vores store aircondition i butikken, og så er vi begyndt at lukke helt ned for alle skærme og computere uden for butikkens åbningstid. Lyset i butikken har vi tidligere optimeret, så stort set alle lamper har LED-pærer, fortæller Lotte Køhler.

Netop nu sidder hun og laver butikkens store julekatalog, og her spiller energikrisen også ind. – Vi har skruet ned for priserne på vores billigste julegaver og vine, så der er noget alle kan være med tid, fortæller hun.