Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

På Faaborg Camping forventer de endnu en travl højsæson, for den skønne sydfynske natur tiltrækker mange fra både nær og fjern. Lige nu knokler indehaverne Torben og Lone Kjærulff med at færdiggøre deres nyeste tiltag – faciliteter for de mange mountainbike-turister, og så skal den populære pandekage-vogn forvandles til en pandekage-cafe.

Under corona-epidemien fik danskerne nye ferieværdier og -traditioner, og det har de nydt godt af på Faaborg Camping. De seneste to år er antallet af gæster steget og steget, og indehaver-parret Torben og Lone Kjærulff forventer endnu en forrygende sæson.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– I 2020 var 2020 vores bedste år nogensinde. I 2021 var 2021 vores bedste år nogensinde, så vi er spændte på 2022, siger Lone Kjærulff.

Camping er en livsstil
Det var oprindeligt en gård, dengang tilbage i 1827, hvor stedet blev opført, og senere blev det forvandlet til en mindre, simpel campingplads. I dag er Faaborg Camping en moderne campingplads med alle de faciliteter, som nutidens campister efterspørger, og så ligger campingpladsen placeret midt i al den natur og pragt, Svanninge Bakker og Bjerge byder på.

– Vi overtog pladsen for 22 år siden, og dengang var det en lille plads med to stjerner og med ældre bygninger, der trængte til noget kærlighed, fortæller Lone Kjærulff.

Få år efter købet, valgte parret at udvide pladsens areal, gøre enhederne større og imødekomme den øgede efterspørgsel på bekvemmelighed. Således har pladsen i dag tre stjerner, 125 store enheder, hestefolde og hytter og mobile-homes.

Men egentlig var det ret tilfældigt, at parret endte med at eje en campingplads i bakkerne nord for Faaborg. Begge havde arbejde som social-pædagoger i Faaborg, men der skulle ske noget nyt, var de enige om. De kiggede sig omkring og lod idéen modne. De kiggede på Als, de kiggede ved Limfjorden, og da de var ved at være klar til at tage springet, kom Faaborg Camping til salg.

– Vi ville også gerne blive i Faaborg, for vi var faldet rigtig godt til. Og så er det lettere at vejlede gæsterne, når man kender området med alle vejene, kunstnerne, naturen mm., forklarer Lone Kjærulff.

Det var en stor omvæltning for parret at blive campingpladsejere, for når alt skal se pænt ud hele tiden, så bliver man aldrig færdig. Især ikke med 4,4 hektarer.

– Det var et stort ansvar, vi fik. Det kræver, at man kan klare mange ting selv, når man har en campingplads. Vi har været heldige at have forældre, der har nydt at komme her og hjælpe til, og vores to drenge, Nikolaj og Rasmus, har gennem alle årene også deltaget i arbejdet på campingpladsen. Vi fik mindre ferie, mere arbejde, men mere fællesskab og ikke mindst – flere glæder i familiens nye hverdag og livsstil, siger Lone Kjærulff.

I år har parret hyret mere hjælp til rengøring og til pasning af pladsen, men de løber selv fortsat rundt i en konstant blækspruttefunktion, når sæsonen, der løber fra påske- til efterårsferien, rigtigt kommer i gang. Her skal der dagligt købes og udleveres morgenbrød, gæster tjekkes ud mellem 8 og 11, der skal gøres rent, slås græs, tages en runde på pladsen og hilses på, tjekkes nye gæster ind – og så har parrets seneste påhit, pandekagevognen, næsten været ved at tage pusten fra dem.

Pandekage-successen
For under corona-epidemien hoppede Torben og Lone med på take-away-bølgen med deres populære pandekagevogn, og det gav dem ekstra meget arbejde.

– Pandekagevognen blev taget godt imod, og vores take-away har betydet, at mange lokale er kommet ind på pladsen. Måske har de boet i byen i mange år, uden nogensiden at have været inde på pladsen. Men det betød også mange flere arbejdstimer, og derfor har vi i år valgt at ansætte flere folk til at hjælpe os, fortæller Lone Kjærulff.

Både lokale og turister har, foruden pandekagerne, også opdaget muligheden for fx en hyggestund på campingpladsen, og samværet i sommerferiestemning giver mange gode stunder for de besøgende. Det er netop dét, glæden, som gør livet som camping-vært det hele værd.

– Det, der har overrasket os allermest, er alle de glade mennesker, vi ser hver dag. De glæder sig til at komme her og opleve området, naturen, øhavet, skov, marker og lokaliteterne. Det lyser ud af dem, og der er bare en positiv energi. Når gæsterne tager hjem, er de blevet repræsentanter for området, og rigtigt mange kommer på genbesøg, siger Lone Kjærulff.

Pandekage-successen har gjort det muligt for parret at investere i istandsættelse af den gamle staldbygning, der vender ud mod landevejen, og hvor Torben viser rundt midt i travlheden.

– Det er pandekagevognen, der har dannet grundlaget for investeringen. Her i bygningen kommer der en café med fire store pander, og man kan både købe dessertpandekager og madpandekager. Vi vil også sælge is, kaffe og kage og andre lokale specialiteter. Og så det jo meget nærliggende at indrette rum til mountainbikes, når de nye spor tiltrækker mange mountainbikekørere, forklarer Torben Kjærulff.

Mountainbike-slaraffenland Med naturlegepladsen og de nye mountainbikespor som nærmeste naboer (ja, der er tilmed en lille sti over til sporene), så var det helt oplagt for parret at satse meget mere på de turister, der kommer for at dyrke denne hobby. Så udover et café-område kommer der også et cykelværksted, et aflåst cykel-opbevaringslokale, en cykel-vaskeplads og et tørrerum til det våde og mudrede cykeltøj.

– Der bliver også et outdoor-grupperum, hvor mountainbikerne kan samles, inden de kører ud, og på værkstedet får de mulighed for at efterspænde cyklerne mm., siger Torben Kjærulff.

Herudover satser parret på at indrette et gårdmiljø med parasoller og bord-bænke-sæt lige udenfor caféen.

Det er ikke kun mountainbike-spor, der kan tiltrække turister, viser campingparrets erfaringer. Hver gang byen åbner op på nye måder, kan det mærkes på gæsterne på pladsen. Så da Jim Lyngvilds fotostadier skabte begejstring (og debat), kom der flere besøgende på Faaborg Camping, og de har i år allerede oplevet gæster, der tog til området for at opleve byens nye påske-festival.

– Festivaller gør noget godt for vores område. Det er dejligt, når byen åbner op på den måde, og det bedste er, når gæsterne forlader os som gode repræsentanter for vores område, siger Lone Kjærulff.

Skal du udforske dit nærmiljø denne sommer, så tjek evt. den lokale campingplads ud på www.faaborgcamping.dk.