Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Færgen Lillebjørn er livsnerven, der forbinder Bjørnø med Faaborg og resten af landet. Uden den, ville der hverken være beboere eller turister på den lille, bilfri ø, som kan bryste sig af bl.a. campingplads, trætop-hytte, café og bed and breakfast. I denne reportage fra den 17 minutter lange overfart får du et indblik i hverdagen for både beboere, turister og for ugens skipper, Anders høj Andersen.

Hver anden uge sejler Anders Høj Andersen i pendulfart til og fra Bjørnø – alle ugens dage fra seks morgen til seks aften med ni faste afgange. Jobbet giver ham et indgående kendskab til beboerne på den lille ø – og deres vaner og rutiner. Færgen sejler is over til Evalds campingplads, tager råvarer med til Kirstens café, og hver onsdag skal Ruth have sit blad – Ude og Hjemme. Det bliver naturligvis leveret til døren, og Ruth kvitterer med en kop kaffe til gengæld.

Velkommen ombord på Lillebjørn.

FAABORG: MANDAG DEN 14. FEBRUAR KLOKKEN 13.10: Erik og Jette Hansen går ombord på færgen med deres voksne søn Morten Kjær og hans to børn Alba på 8 og Arthur på 6. De er taget fra hhv. Skanderborg og Vesterbro ned til Sydfyn og sommerhuset på Bøgebjerglund for at holde vinterferie. I dag skal de på deres traditionsrige tur til Bjørnø.

– Vi er på Bjørnø hvert år. Vi besøger gerne træhytten og går en tur rundt på øen, og i dag har vi taget lækkerier med. Vi tager retur igen 15.30, så det er et kort besøg, fortæller Erik Hansen.

Når familien besøger Bjørnø om sommeren, tager de gerne børnene med på frøjagt, eller de hænger ud på stranden det meste af dagen.

– Så gynger vi i det, der nu er at gynge i. Det er et vidunderligt fredeligt sted. Og så er vi benovet over, at man kan få en café latte med havremælk herovre, smiler Jette Hansen.

Alba kigger et kort øjeblik væk fra de forbipasserende vandmasser og tilføjer:

– Der er meget larm på Vesterbro, det er der ikke på Bjørnø.

FARVANDET MELLEM FAABORG OG BJØRNØ: MANDAG DEN 14. FEBRUAR KLOKKEN 13.22: Ved siden af de tilbagevendende turister står en af de mere kendte ansigter, Søren Poulsen. Sammen med Karen Vinding har han sommerhus på øen, som de opholder sig i ni måneder om året. Karen arbejder som hjemmesygeplejerske, og uden nat-overgangen, som Søren kalder afgangen klokken 6.00, ville det ikke være muligt at bo på øen og passe et arbejde samtidigt.

– Tidligere havde vi vores egen båd, nu bruger vi færgen. Det er livsnerven til øen, fastslår Søren Poulsen.

Søren er kommet på Bjørnø gennem mange år, og denne kølige morgen husker han øens gamle tradition med at gemme juletræerne. Skulle en isvinteren sætte ind, så kunne kvistene bruges til at markere ruten til og fra øen, så man kunne finde vej selv i tåget vejr.

Inde i opholdsrummet sidder Birgit Nordholt, der har boet på Bjørnø i 35 år. Hun arbejder som sælger og er afhængig af færgen for at kunne bo på øen. Hun følger godt med i livet på øen og de omkring 22 beboere, øen tæller. Der er for nyligt ankommet en ny.

– Jeg er glad for at bo på Bjørnø, her er fred og ro og højt til loftet. Det er spændende med den unge mand, der har købt hus herovre. Måske skal det være et kollektiv, måske bliver det en hel øko-landsby, fortæller Birgit Nordholt.

Lillebjørn lægger til mod færgelejet, og passagerne kan stige af, mens nye stiger på.

BJØRNØ: MANDAG DEN 14. FEBRUAR KLOKKEN 13.27: På kajen er flere øboere stimlet sammen, enten for at tage færgen retur til Faaborg eller for at hente varer ved skipperen. Glade udbrud indikerer, at det må være et stykke tid siden, Søren sidst besøgte sommerhuset på øen.

– Søren, hvor er det godt at se dig, det er dælme længe siden. Hvad er det, er det et halvt år siden? spørger Asger Anderskov.

Søren mener, det må være godt og vel et halvt års tid siden, og inden begge ben lander på kajen, går snakken lystigt om både. Især den, der ligger på bunden lige overfor færgen. For hvis båd er det? Og hvorfor er den sunket? Bjørnøboerne kan godt lide at vide, hvad der foregår.

Asger Anderskov boede på Bjørnø i perioden 1972 til 1995, og senest har han nu boet 12 år på øen. Sammen med sin hustru, Jannie, træder han ombord på færgen og hilser på skipper Anders, mens færgen sætter i gang. Asger kigger forundret på skipperen og spørger, om den nye mand i styrehuset nu kan sejle færgen helt selv.

– Det skal han kunne, han er jo min nye afløser, griner Anders Høj Andersen.

FAABORG: MANDAG DEN 14. FEBRUAR KLOKKEN 13:45: For Asger og Jannie er færgen og dens fleksibilitet altafgørende for livet som bjørnø-bo.

– Færgen betyder alt, ja, og de gode skippere naturligvis. Vi har fantastiske færgeafgange og fantastiske skippere. Uanset, hvad vi løber tør for, så kan skipper tage det med for os. Hvis vi løber tør for cigaretter eller har glemt at handle et par få ting, forklarer Asger Anderskov.

Den stigende popularitet, når det gælder det sydfynske øhav, har også ramt Bjørnø, og det giver mange turister og mange ekstra færgeture i sommerperioden. Det er godt for øen, bliver de enige om, skipperen og Asger, men der er også en fantastisk stilhed, når turisterne er vendt hjem igen.

– Man kan faktisk mærke, at man drosler ned, når man går i land, konkluderer Asger Anderskov.

Afløseren har styret Lillebjørn sikkert ind i færgelejet i Faaborg, og Asger og Jannie træder fra borde. Skipper Anders bliver på dækket og gør klar til næste overfart, mens han rutineret holder styr på de vigtige hverdagsting.

– Husk nu kartoflerne til Dorte, råber Anders Høj Andersen efter dem.