Det er i år 60 år siden, at Helios Teatret blev opført og kom til at danne rammen om Faaborgs kulturliv. I aftes var den røde løber rullet ud, og de frivillige i Helios Biograf og Kulturhus markerede dagen med manér. De mange fremmødte kunne nyde et glas vin, mens hyldesttaler, foredrag og udstilling gav et indtryk af den betydning, Helios har og har haft for byen.

PERNILLE PEDERSEN, FREELANCE-JOURNALIST
FOTO JØRN UNGSTRUP

Der er nok stadig en del faaborgensere, der vil huske 2. påskedag, den 23. april, 1962. For det var dagen, da to fremsynede ildsjæle, det kunst- og kulturinteresserede ægtepar Knud og Ruby Langå Jensen, for første gang lukkede publikum indenfor i biografsalen i deres spritnye, topmoderne Helios Teater. 

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Og i aftes, 60 år senere, kunne interesserede faaborgensere lade sig traktere og forføre af den gode fortælling om dengang, kulturen indtog byen.

Faaborgs kulturelle fyrtårn

De mange fremmødte har fyldt salen godt op, og på scenen står Flemming Helsted klar til at byde velkommen med en klar rammesætning for Helios. For Helios som kulturhus er gået hen og er blevet en nødvendighed for Faaborg, forklarer han, byen har ikke store industrivirksomheder, men Faaborg og Helios kan noget andet. 

– Helios er et sted, hvor vi kan lære noget, hvor vi kan undres, hvor vi kan fornemme verden og invitere verden indenfor, siger Flemming Helsted.

For med åbningen af Helios Teatret i 1962 kom Faaborg igen på det kulturelle Danmarks landkort, og der blev sat en fed streg under, at en lille, beskeden provinsby godt kan have format, hvad angår dens kunst- og kulturliv. For ikke siden åbningen af Faaborg Museum i 1915 havde Faaborgs kulturliv tiltrukket sig så stor opmærksomhed. Folk fra filmkredse kom for at se den nye biograf, som repræsenterede det nyeste inden for biografbyggeri, og også internationalt vakte åbningen af Helios Teatret opmærksomhed.

Blandt de fremmødte var Knud og Ruby Langå Jensens to døtre, Rikke Folke-Olsen og Hanne Stubbe Østergaard, som gennem 17 år drev Helios Teatret videre efter deres forældre. De to døtre er glade for at se, at Helios lever videre, og de mener, at foreningen er gode til at føre stedet videre i den rette ånd

Ti år som forening

Meget er forandret siden åbningen af Helios Teatret for 60 år siden. Ikke blot har den oprindelige flotte modernistiske bygning fået et gevaldigt ansigtsløft og en større udbygning, så der er blevet plads til en ekstra biografsal og en cafe.

Aftenen kan også byde på en ti års fødselsdag, for den 11. april 2012, blev Foreningen Helios Teatrets Biograf stiftet, og Faaborg-Midtfyn Kommune fik dermed vished for, at der blandt byens borgere var vilje og energi til at bevare Helios som byens biograf, kulturhus og mødested. 

Kommunen indvilligede i at gå ind i projektet og købte bygningerne og stod for den omfattende renovering. 

Den næste taler på scenen er borgmester Hans Stavnsager, der muntert benævner sig selv som stedets vicevært.

– Jeg har haft magiske oplevelser i Helios, hvor jeg er kommet, fra jeg var dreng og hele livet. Det er et fantastisk hus, og jeg er glad for, at en forening med frivillige vil drive det. Det kan kun lade sig gøre på grund af ildsjæle, siger Hans Stavnsager.

Efter ombygningen af Helios, forklarer borgmesteren, er kommunen begyndt at afholde møder med udenbys gæster på førstesalen, hvor alle Faaborgs herligheder kommer til deres ret.

Hvorfor Helios?

Med en café, der holder åbent, selv når biografen er lukket, giver det mulighed for, at Helios bliver et samlingspunkt for hele byen. 

Formand for Helios Biograf og Kulturhus, Lars Kensmark, indtager scenen og understreger, at Helios er et fødselsdagsbarn, der bestemt fortjener at blive hædret. For Helios havde været en død sild, hvis ikke der var truffet nogle modige beslutninger om ændringer, siger formanden og understreger den vigtige betydning af det frivillige arbejde, samarbejdet med Soze og de mange afgørende bidragsydere. 

Men formanden er også optaget af spørgsmålet om, hvorfor Helios er så vigtig for byens kulturelle liv, og han giver selv et bud på svaret.

– Helios giver os et rum, hvor meningen med tilværelsen sættes til debat for en stund. Derfor Helios! Vi har et stærk og levedygtigt kulturtilbud med mange medlemmer, og det sender et stærkt signal, siger Lars Kensmark.

Der er cirka 120 frivillige i Helios Biograf og Kulturhus, og aftenens taler er gennemsyret af ‘skud ud til de frivillige’.

– De mange frivillige lægger kræfter, tid og hjerteblod i både den daglige drift og i den fortsatte udvikling af vores biograf og kulturhus, og jeg tror, at Ruby og Knud Langå Jensen ville glæde sig, hvis de kunne se, hvordan deres vision om et levende og dynamisk kulturelt kraftcenter lever videre og udvikler sig i takt med tiden, siger Lars Kensmark.

Visioner

I takt med tiden må man følge med udviklingen. Og når spørgsmålet om hvorfor er besvaret, svarer de nyestetiltag på spørgsmålet om ‘hvordan’: Helios Biograf og Kulturhus satser stort på et nyt fremvisningsudstyr. 1 million kroner skal sikre, at biografen har det nyeste udstyr: en laserprojektor og 3D lydanlæg. 

Kommunen har bidraget med midler, og Helios har selv skaffet en delvis finansiering, og så er Fonden for Fynske Bank gået ind med et økonomisk håndsrækning på 100.000 kroner til det tekniske løft. Til efteråret forventer Helios, at biografgæsterne kan opleve det nye udstyr i brug.