Det stærke landsbysamfund i Haastrup står klar med åbne arme, hvis ukrainske flygtninge i større antal har behov for trygge rammer.

Byen der blev kåret til årets landsby i 2020, bruger nu sit unikke sammenhold på et tilbud, der skal favne nogle af de mange ukrainske flygtninge, der ifølge foreløbige prognoser har kurs mod Danmark og Faaborg-Midtfyn.

Haastrup har netop indsendt et samlet udspil til kommunen, der har opgaven med at fordele de mange flygtninge.
Der forventes omkring 1000 alene her i Faaborg-Midtfyn.
Vil en større gruppe ukrainere til Haastrup, så venter der blandt andet:

* En række ledige boliger der tilsammen kan rumme mere end 30 personer

* Haastrup friskole vil indgå samarbejde omkring undervisning og såfremt der behov for et midlertidig dagtilbud, da kan byens forsamlingshus anvendes, der for det meste er ledigt i dagtimerne.

* Frivillige står klar til af byde ukrainere velkommen gennem forskellige aktiviteter som fællesspisninger, sangaftener, fodbold.

* Rikke Gotfredsen, præst i Haastrup og Jordløse kirke vil lave forskellige arrangementer, som vil være kunne inddrage eventuelle herboende Ukrainere.

Kommunalbestyrelsesmedlem Anstina Krogh, der selv er haastrupper, tog sammen med Sara Bruntse fra landsbyen initiativ til det samlede tilbud.

– Vi så, at kommunen søgte ledige lejeboliger til de mange krigsflygtninge, og besluttede os for at gøre noget.
Da vi spurgte rundt i byen, var der ingen tvivl om opbagningen. Der kom så mange positive tilbagemeldinger, så nu har vi lavet en løsning, hvor en større gruppe ukrainere kan bo tæt på hinanden i Haastrup og blive en del af vores fællesskab. De skal føle sig velkomne i hele området, hvis de kommer, understreger hun.

Ukrainerne får også mulighed for at deltage i arrangementer i Haastrup Kirke

Det er ikke første gang at Haastrup byder flygtninge indenfor.
Da der for cirka 30 år siden kom et større antal flygtninge til landet fra Bosnien-Hercegovina, tilbød haastrupperne også, at gæsterne kunne prøve landsbylivet.

Om årsagen til at det er Haastrup, der kan mønstre sådan et tilbud forklarer Anstina Krogh:

– Vi kender hinanden ud og ind. Vi ved, hvem der kan hvad, snakker dagligt sammen og vil gerne hinanden.
Når vi så har et overskud at dele ud af, så er vi også klar til det.

Nu sender kommunen en repræsentant ud til de boliger, der er en del af tilbuddet for at tjekke, at de overholder gældende regler, og så forventer Anstina Krogh, at de første flygtninge kan ankomme inden længe.

Hun har i øvrigt selv valgt at åbne sit anneks for en mindre ukrainsk familie.
– Vi har netop renoveret vores anneks, så nu får vi lavet et lille bad, og så kan det fint rumme et par eller en lille familie, der mangler husly, slutter hun

Sara Bruntse har sammen med Anstina Krogh taget initiativ til et samlet tilbud fra landsbyen