Faaborgegnens Efterskole i Horne har de seneste små to uger haft en lille gruppe nye elever boende.

Fem piger, der sammen med deres familie, er flygtet fra krigens rædsler i Ukraine.
Efter en periode på Korinth Kro er familien flyttet til Odense, men nu er fem af pigerne blevet en del af efterskolelivet i den lille landsby. Dermed er efterskolen den første i landet, der har åbnet sit fællesskab for de unge flygtninge.

– Jeg blev kontaktet af Jens Petersen, der tidligere har været forstander på Frijsenborg Efterskole, og han havde kontakt til en gruppe unge her i området, han mente ville have god gavn af en tid på en efterskole. Efter en dialog med Efterskoleforeningen, og nogle gode positive samtaler med lærere og elever, der alle bakkede op om at tage i mod de ukrainske unge, så fik vi hurtigt gjort et par værelser klar til dem, og så flyttede de ind, fortæller forstander Simon Voetmann.

De fem piger i alderen 14 til 16 år kom til Danmark først i marts efter en flugt fra Kyiv, og får nu mulighed for at få lidt dansk ungeliv ind i den hverdag, de forsøger at finde ståsted i.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Danmark er et meget smukt land. Vi er så taknemmelige for at være her, forklarer Sofia på sit bedste engelsk.

Det er kun to af de fem piger, der taler engelsk, men kommunikationen mellem efterskoleelverne og ukrainerne har nu alligevel fungeret fint, fortæller hun. – Alle har været søde og hjælpsomme mod os, siger hun videre.

Efterskolens nye elever skal allerede flytte ud af deres værelser denne fredag, så er den aftalte prøveperiode for opholdet nemlig slut.

– Det bliver svært at tage afsked, understreger Simon Voetmann. Hele situationen er krøbet under huden på mig. Mine kollegaer har håndteret det helt fantastisk, og vores elever ligeså. Det var ikke givet, at det ville fungere så godt, som det har gjort, men alle har bidraget til at give pigerne en god oplevelse, forklarer han.

Måske er det heller ikke helt slut endnu.
– Hvis pigerne har lyst, så tror jeg vi skal finde en løsning, så de kan komme og bo på skolen i nogle sammenhængende perioder frem til sommerferien. Lige nu er vi på vej ind i prøveforløb og eksaminer, som de jo af gode grunde ikke kan deltage i, men de forventer og kræver ingen ting, så mon ikke vi kan løse det, siger han.

De fem ukrainere har fulgt en del af undervisningen på skolen, men dansk, matematik og fysik har de ikke deltaget i.

– Det har ikke givet mening for dem, så behøver de jo ikke spilde deres tid med det. I stedet har de lavet et stykke kunst på skolens væg mens kammeraterne er blevet undervist, fortæller forstanderen, mens han viser vej til det farvestrålende værk, der endnu ikke er helt færdigt.

Vægmaleriet som pigerne har lavet

– Vi har forsøgt at forbinde vores hjemland Ukraine med Danmark. De to flag møder hinanden, sammen med den ukrainske solsikke og den danske marguerit. De to landes nationalfugle har vi også malet – storken og svanen. Midt i det hele svæver så en fredsdue, fortæller Sofia om værket fyldt med symboler.

Udover, helt bogstavligt, at sætte sit præg på efterskolen, så håber pigerne også at få nye færdigheder med sig fra opholdet.

– Der er så mange muligheder her, men jeg er blevet bedre til engelsk, og har også lært en lille smule dansk, smiler Sofia, inden hun genert tæller til 10, siger “hej” og “tak for mad”. Gloser som hun formentlig kommer til at stifte endnu bedre kendskab til, da forældrene forventer at skulle være i Danmark i mindst et par år, selv om hjemlandet dagligt trækker i familien.

– Vi har stadig mange venner i Ukraine, men kender også en del, der er flygtet til Polen og Tyskland. Det er hårdt, siger hun, og sænker blikket.

Om pigernes ophold på skolen bliver forlænget, skal Simon Voetmann nu drøfte med pigernes forældre, lærerne, eleverne og efterskoleforeningen. – Det er vigtigt, at pigerne også føler, at de får noget ud af at være her, men det siger de, så nu ser vi. Men jeg stiller mig gerne til rådighed, hvis andre efterskoler vil høre om vores erfaringer, for jeg synes, at vi som efterskoler har nogle ressourcer, der kan komme nogle af de mange unge flygtninge til gavn, slutter forstanderen.

Selvom det officielt er fredag, at pigerne skal pakke kufferterne og forlade efterskolen, så vender de dog allerede tilbage på tirsdag. Her er der gallafest på skolen, og skolens elever har inviteret deres nye venner med.

Forstander Simon Voetmann sammen med de fire piger i skolen spisesal. Den sidste af de fem piger måtte bliver i sengen på grund af influenza