Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Salvatore Adriano Berardino kom ved en tilfældighed til Danmark i 1974, og her er han blevet lige siden. I de forgangne 47 år har den driftige kok åbnet og drevet flere succesfulde restauranter, hvoraf den seneste i rækken er Ristorante Roma i Faaborg. Mød den 76-årige italienske energibombe, der ikke har tænkt sig at stoppe foreløbigt.

– Jeg er ikke blevet millionær, men jeg kan da betale mine regninger. Og så har jeg haft det sjovt!

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Adriano sidder med scrapbogen foran sig, for vi vil høre hele historien om italieneren, der slog sig ned i Danmark. På nogle af de gamle avisudklip står en rank, mørkhåret mand med kokkeforklæde og smil på læben omgivet af en tjenerskare, på andre står han med guitar og mikrofon omgivet af bandmedlemmer.

I dag er både håret og skægget blevet gråt, ja nærmest hvidt, og med et levet liv er det ikke så få ord, der kan vrides ud af den 76-årige kok, der i dag kan skrive 46 års erfaring fra branchen på CV’et.

Fra Milano til København
På et falmet billede står Adriano sammen med fem langhårede gutter med hver deres instrument. I sine tyvere spillede Adriano nemlig guitar i bandet The Droops, og sammen med bandmedlemmerne rejste han rundt og underholdte med musikalske optrædener i fritiden. Efter en koncert i Rimini i 1973 ville bandet til Østrig for at høre Led Zeppelin spille, men Adriano valgte at blive hjemme, hvilket skulle vise sig at være held i uheld.

Bilen med bandmedlemmerne kørte galt, og de omkom alle.

Det var et hårdt slag for den unge mand, der året inden også havde mistet sin far. Adriano måtte væk. Han tog fri fra fra jobbet som teknisk tegner og drog nordpå – til Danmark.

– Jeg kunne ikke engang tale engelsk, men jeg fik arbejde på en italiensk restaurant på Rådhuspladsen, Bella Napoli, og faktisk var den allerførste gæst, jeg serverede for, Berry White, fortæller Adriano smilende.

Det var ikke meningen, at Adriano skulle blive i Danmark, han skulle blot slappe lidt af ovenpå den voldsomme oplevelse, og faktisk var han ved at rejse væk igen kort efter ankomsten til det kolde nord.

– Jeg var i byen med nogle venner i København, og der så jeg et skyderi og tænkte: Danmark – nej tak! Fortæller Adriano.

Men han forlod ikke Danmark, kun København, og rejste vestpå. Fem dage efter ankomst i Odense havde Adriano landet et fuldtidsjob på endnu en italiensk restaurant, og her blev han de næste fem år.

Øjnene spiller som på en ung mand, når Adriano fortæller om indtoget af det italienske køkken, som dengang var nyt for danskerne. Fra restaurantlivet i Odense fortsatte turen endnu længere vestpå, denne gang til Kolding, og i 1984 åbnede Adriano det, der skulle blive den første af hans i alt seks restauranter, restaurant Milano.

Glade gæster
I 1989 returnerede Adriano til Odense og åbnede en restaurant i midtbyen. Her fik han dansk kultur ind på nærmeste hold, for i kælderen under det italienske køkken lå en jazzklub, som prominente gæster som Bjarne Liller og Daimi jævnligt frekventerede.

Men uanset, hvor i landet Adriano har serviceret gæster med sine italienske specialiteter, så er det stemningen i restauranten, der gør de 10-12 timers daglige arbejde det hele værd.

– Det er en familietradition at lave mad, og det er en personlig følelse for mig, en fornøjelse, at jeg kan og jeg vil. Kundekontakten er vigtig, og jeg kan godt lide det. Det betyder meget. Er der ventetid på maden, så får kunden en sambuka, og er der tid til overs, så spiller jeg lidt musik for dem, siger Adriano.

Adriano arbejdede en årrække i køkkenet, da restauranten på Mellemgade blev drevet under navnet La Dolce Vita, og da en konkurs ramte i 2008, var han hurtig til at overtage stedet og drive det videre. For Faaborg havde fået et særligt sted i hans italienske hjerte.

– Det var svært i begyndelsen, for Faaborg er en lille by. Men efterhånden har jeg fundet meget fred i Faaborg, og jeg flyttede herned for 12 år siden, efter 35 år i Odense. Jeg kender mange af stamkunderne, og restauranten har et godt navn i byen, fortæller Adriano.

Danmark og Italien passer godt sammen kulturmæssigt, er Adrianos oplevelse. Han har aldrig haft negative oplevelser på baggrund af sin nationalitet, og han har tænkt sig at blive både i byen og i branchen mange år endnu.

Jeg har været i branchen i 46 år. Hvis jeg stopper og sætter mig ned, så går jeg i stå. Jeg fortsætter med at arbejde, så længe jeg er rask og har lyst, fastslår Adriano.

Om Salvatore Adriano Berardino
– Født i Milano i 1945 (76 år)
– Kaldes Adriano
– Spiller guitar og synger, har tidligere optrådt med ban det The Droops.
– Uddannet teknisk tegner og kok
– Har drevet seks italienske restauranter siden 1989
– Har to børn med sin danske eks-kone, en datter på 41 og en søn på 40
– Er gift med Tatiana Berardino, der er russer. De to mødte hinanden på en ferie i Prag i 2002 og blev gift i 2005. Tatiana er uddannet i jura i Moskva og er i dag den officelle ejer af Ristorante Roma