Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Pernille Pedersen / Privat

Vi skal bygge meget mere i træ fremover. I hvert fald hvis det står til Uffe Black, der har stiftet et center, hvor aktører fra hele træets værdikæde skal samles og udveksle viden og idéer om klog og korrekt anvendelse af træ. Træ som byggemateriale er både klimavenligt, bæredygtigt og biodiverst, og hvis huse bygges kunstfærdigt og arkitektonisk, får de lov at blive stående i flere hundrede år – og så de kan tilmed genbruges bagefter. Læs med om det nye videnscenter: Træets hus – Forstbotanisk center Øxenhaverne.

På en bunke lange douglasbjælker, skåret i kvadratisk form på 16 x 16 cm., byder Uffe Black velkommen til indvielse af Forstbotanisk Center Øxenhaverne. Ved siden af ham står forsker Emil Thybring og forklarer de mange fremmødte, hvorfor det er så vigtigt, at vores viden om træ samles ét sted. Bag dem arbejder to navere på at tilpasse nogle spær, for træet i projektet skal kunne sættes sammen uden brug af andet materiale, som fx søm. Emil Thybring er begejstret for projektet, der ligger midt mellem Holstenshuus’ skove, for træ er både fortidens og fremtidens byggemateriale, forklarer han.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Viden om træ er helt centralt for bæredygtigt byggeri. Selvom træ er vores ældste byggemateriale, så er det også fremtidens. Når træerne vokser, snupper fotosyntesen CO2, så træet er et naturligt kulstoflager. Faktisk er to tons CO2 bundet i denne stak træ, forklarer Emil Thybring og stamper på bunken.

I udlandet er træbyggeriet i vild vækst, og det er ikke kun CO2- oplagringen, der gør det bæredygtigt og klimavenligt. Når man bygger i træ, så undgår man materialer som beton, jern og mineraluld, der alle kræver enorme mængder energi at producere, fortæller forskeren. Så dagen i dag er en festdag på videnscentret, for nu kobles alle faggrupperne i værdikæden – fra frø til færdigt byggeri og genanvendelse — sammen på Sydfyn, og mændene bag projektet håber på et frugtbart samarbejde, som kan skabe holdbare, sunde og sikre bygninger i fremtiden.

– Fremtidens bygninger skal være geniale og ideale. Ved at bygge smuk arkitektur, risikerer man ikke, at bygningerne brydes ned om 25 år. Det skal se smukt ud og det skal være et poetisk værk, fortæller Uffe Black, der er initivtager til centret.

Læring og viden om skov-historie
De fremmødte kan under talen kigge ud på de mange træer, der er plantet på det grønne område. De er ikke sat tilfældigt, faktisk langt fra, for de fortæller en helt særligt historie. Ulrik Nielsen, der også er med i initiativgruppen og har en baggrund som skovridder, fører nu de fremmødte rundt mellem de nyplantede træet, mens de bliver indviet i en del af dansk skov-historie.

Når man graver ned i jorden, forklarer Ulrik Nielsen, kan man finde pollen og undersøge den, så man ved, hvilke perioder, hvilke træsorter har domineret i landskabet. Der var birk- og fyr-tiden, hvor sorterne hurtigt kunne erobre et stort areal, og lindetiden – der var lidt særlig, da træsorten bl.a. blev anvendt til kunstige ben. En periodes dominerende sorter afspejler, forklarer han, hvad der blev efterspurgt i samtiden og med en samlet og større viden om træ, kan man blive bedre til at udnytte flere sorter og dermed skabe et mere mangfoldigt træ-miljø.

– I regnskoven findes der flere tusinde tropiske arter, men kun fire-fem af dem efterspørges. Hvis der var en bredere efterspørgsel efter flere arter, ville det fx kunne bidrage til at redde regnskoven, fortæller Ulrik Nielsen.

De fremmødte, der bl.a. tæller naboer, lokale skovejere, arkitekter, savværksfolk, styregruppen og lokale politikere, lytter fascineret, mens de bevæger sig videre mod flere træsorter og flere fortællinger om træ.

Træhuse er sunde, æstetiske og bæredygtige
En af de lokale skovejere, Ditlev Berner, der også sidder med i styregruppen, er begejstret for fremmødet og for den mulighed, centret vil give for at udnytte en samlet viden om træ. Og han er ganske tilfreds med, at det hele sker lige her mellem de skove, der udgør hans virksomhed, godset Holstenshuus.

Træ er det materiale, vi skal bygge med fremover, og der er da sjovt, at det opstår lige her. Her skal savværker, arkitekter og handelsstederne mødes. Vi skal vide, hvilke træer, der er gode at plante, hvordan skal de skæres op – med eller uden grene, og hvad skal træet bruges til? Vi skal have ændret vores mindset, for træhuse er også sundere at bo i end huse, der er pakket ind i mineraluld og dampspærre, forklarer Ditlev Berner.

På centrets område er der opført tre bygninger, der skal demonstrere, hvordan træ kan skabe arkitektonisk og kunstfærdigt byggeri.

Idémanden bag projektet, Uffe Black, har drømt om et sådan projekt siden barndommen. Han er uddannet tømrer, ingeniør og arkitekt, hvilket giver ham en bred baggrundsviden, samtidigt med at han har snævret sit virkeområde ind på noget helt specifikt, nemlig træ.

Jeg kom forbi hernede og kunne straks se idéen. Jeg definerede projektet, fik den med i lokalplanen, og har siden fået møder op at stå med universitetet, træindustrien, teknologisk institut m.fl. Jeg har kun mødt velvilje, og jeg er heldig, at der er medvind på cykelstien, for det rammer en tendens i tiden, forklarer Uffe Black.

I dag står Uffe Black med en god følelse, for nu er projektet tættere på at lykkes, men han er først helt i mål, når projektet får midler til at bygge for, forklarer han.

Fremtidens byggemateriale – fleksibelt og genanvendeligt
Helt fra projektets start kom Ulrik Nielsen med, idet Uffe Black havde brug for både træer og rådgivning om beplantning.

Det var en idé med potentiale, og jeg kunne byde ind med et godt netværk og branchekendskab. Vi har brug for det her videnscenter, og behovet vokser hele tiden. Vi har alle en kærlighed til træ, og vi skal samle Trædanmark, fortæller Ulrik Nielsen.

Lige nu er de igang med at bygge en lade på Øxenhaverne. To navere, der er taget på valsen fra Tyskland og er ganske standsmæssigt klædt, er ved at tilvirke bjælkerne i douglasgran, så enderne kan låses sammen. Byggeriet skal bestå af træ alene, for søm eller skruer af jern kondenserer fugt, hvilket skaber rust og råd.

Vi skal have stoltheden tilbage i håndværkerfaget, vi skal tilbage til at acceptere, at det koster at bygge. De her huse kan skilles ad og bygges større eller bygges om, og når de om 300 år skal fjernes, så kan bjælkerne genbruges til noget andet, fortæller Ditlev Berner.

En del af projektet går ud på at undervise om træ- og skovhistorien. Både for unge skoleelever, men også for arkitekter og ingeniører.

Vi skal fortælle skovhistorien. Skovbrug er en historisk fortælling, og hele landskabet afspejler den måde, vi vælger at bo på, forklarer Ulrik Nielsen.

Styregruppen har en drøm om, at der om tre år er opført en centerbygning til undervisning, samt en ladebygning, der kan huse håndværkere og forskere, der ønsker at tage ophold på videnscenteret.