Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Gennem 14 år har Dang serveret kunstfærdigt dekorerede thailandske retter til sine gæster på Torvet i Faaborg. Hun har ingen egentlig uddannelse indenfor den kulinariske branche, men hun besidder en ægte passion for den gode smag, som trækker kunder til fra hele Fyn.

Når døren for enden af stentrappen midt på Torvet slåes op, er det som at træde ind i et nyt univers. Her troner gyldne drager i vinduerne, krystaller hænger i cirkler fra loftet og luften er fyldt af lydene fra rislende vand, der flyder fra en asiatisk krukke, mens klemtende musik strømmer sagte fra de lettere skjulte højttalere i loftet.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

En lille kvinde svæver hen over de bløde gulvtæpper med sindrige mønstre. Hendes bevægelser, mens hun hælder kaffen op og stiller kagen frem, er på en gang yndefulde og beslutsomme. Her er en kvinde, der ved, hvad hun vil, men også en kvinde, der virker ydmyg overfor situationen.

Mødet med den kolde nation
I 1992 kom Dang til Danmark efter at have mødt en dansk mand i Thailand. Selvom Dang på forhånd havde læst en masse om Danmark, var det noget af et chok at møde den danske vinterkulde og sne.

Døtrene Siriphan og Thida fulgte med til Danmark kort efter, da Dang og hendes danske mand havde etableret sig i deres nykøbte hus på Henrik Stengårdsvej.

Elleveårige Thida startede i femte klasse på Sundskolen, mens Dang og Siriphan på 18 år startede på sprogskole. Samtidigt med sprogundervisningen arbejdede Dang i landbruget. Senere fik hun arbejde på slagteriet på havnen i Faaborg.

– Jeg lærte meget dansk igennem arbejdet. Jeg havde nogle utrolig søde kollegaer, og de var gode til at rette mig og pjatte med med det hele, hver gang jeg sagde noget forkert, fortæller Dang.

I alt nåede Dang at arbejde på slagteriet i 12 år, inden hendes interesse for madlavning for alvor kom til sin ret.

Opstart af virksomhed
På sprogskolen skulle kursisterne komme med en nationalret til deres julefrokost. Dang lavede en karryret og små kunstfærdige konfektstykker, der imponerede de fleste. Skolelederen, Eva Nielsen, spurgte Dang, om hun havde interesse for madlavning, og da svaret lød ‘ja’, fik de i 1995 hurtigt sat gang i undervisning i thailandsk madlavning på Sundskolen gennem AOF, hvilket afstedkom en stor interesse for det thailandske køkken.

– Da vi havde et arrangement på skolen med forskellige udstillinger, kom der en journalist, og han skrev om min mad. Så det var første gang, jeg blev rigtigt ‘kendt’ for min mad. Jeg elsker at lave mad, men jeg har ingen uddannelse i madlavning, fortæller Dang.

Dang gik med en drøm om at starte en lille forretning med thai takeaway, og hun kiggede jævnligt efter mindre lokaler til leje i byen. Pludseligt kom der en restaurant til salg midt på Torvet i Faaborg.

– Jeg syntes først selv, at det var for stort et sted. Jeg kendte jo ikke så godt til branchen dengang, men jeg var heller ikke bange for noget, så efter en snak med banken, købte jeg restauranten, fortæller Dang.

På dette tidspunkt var Dang 53 år, og for at komme godt i gang ringede hun til sin yngste datter, der boede og arbejdede på en thai- og sushirestaurant i København.

– Hun sagde heldigvis ja, og vi startede op sammen i marts 2007. Vi fik en utrolig flot og varm velkomst, og til receptionen havde vi mange forskellige retter, som man kunne komme og smage og hilse på, fortæller Dang.

Den 9. marts i år kunne Dang så fejre, at de gennem 14 år har serveret anmelderrost mad for deres gæster med udsigt til Torvet og Ymerbrøden.

Passion eller pension
Lige siden opstarten har der været travlt i køkkenet hos Dang. Selv under den aktuelle corona-nedlukning er der fart på – faktisk er der mange kunder, der henter takeaway helt fra Odense, Svendborg og Nyborg.

– Vi har altid haft takeaway, så det var nemt at tilpasse os under corona-restriktionerne. Vi har klaret os igennem helt uden hjælpepakker – takket være al den støtte, vi har fået fra vores gæster.

Trods travlhed, hænder det af og til, at Dang får tid til at forlade køkkenet og kigge op i restauranten til gæsterne, og det er her, hun henter meget af sin arbejdsglæde.

– Jeg arbejder hver dag, enten med at forberede maden eller indkøb. Jeg henter varerne selv, så jeg kan sikre, at råvarerne er friske. Om sommeren arbejder jeg fra klokken 6 morgen til midnat, og der er meget travlt i de fire sommermåneder, men jeg elsker Faaborg om sommeren og de mange turister. Særligt sidste sommer, hvor mange danskere blev hjemme, havde vi nogle meget travle måneder, med rigtig mange gæster i vores restaurant både ude og inde. Men når jeg har tid til at hilse på gæsterne, og jeg mærker en kærlighed fra mine kunder, så giver det mig energi til at arbejde, fortæller Dang.

Blandt de ansatte er der Thida og hendes kæreste Tae – “ham med skægget”, som de fleste turister kalder ham. Han står for udeservering om sommeren, og sørger for kolde drikke til gæsterne i de varme sommerdage, men hjælper til i køkkenet udenfor sæsonen. I køkkenet er det dog Dang, der er enehersker.

Hun er kokken, og det har hun været gennem alle årene.

– Min datter og svigersøn er interesseret i at overtage, hvis de kan finde en god kok. Så vi kommer til at mangle en kok, hvis jeg skal stoppe med at arbejde. Jeg siger hele tiden, at det er mit sidste år, men det har jeg sagt i 5-6 år nu. Det er hårdt at stå op i så mange timer, især om sommeren, men jeg er ikke stresset, og heldigvis har jeg et godt personale, fortæller Dang.

Spørger man Dang, hvordan hun har skabt en sådan succesfuld virksomhed, så svarer hun med en livsbekræftende enkelthed.

– Jeg forstår ikke min egen succes, jeg ved bare, at jeg elsker at lave mad, jeg elsker min restaurant og så elsker jeg Faaborg.