Gør-det-selv – men kun hvis du ved hvordan

Danskerne er en nation af gør-det-selv mennesker. Det er i hvert fald en ganske udbredt antagelse. Noget om snakken er der, men det kommer i høj grad an på, hvilken type arbejde der er tale om. Drejer det sig om at male stuens vægge, er det mere end 80 pct. af danskerne, der svinger malerpenslen selv, men når det kommer til el- og VVS-arbejde, overlader vi dette til fagfolk i langt de fleste tilfælde. Det viser en ny undersøgelse blandt 1142 boligkøbere hos EDC, som også afslører, at vi i gennemsnit sætter 176.000 kr. af til renovering af boligen i forbindelse med køb.

 

Besparelse ved at gøre det selv, forsvinder når huset sælges
Det meste el- og VVS-arbejde kræver en autorisation for at være lovligt, hvilket forklarer at netop disse typer arbejder i meget begrænset omfang udføres af husejeren selv: – Med tilstandsrapporter og el-eftersyn sættes der særligt fokus på disse installationer, og de fleste er nok godt klar over, at en anmærkning i rapporterne om ulovligt udført arbejde kommer til at smitte af i prisen på ejendommen, eller vil gøre den sværere at sælge, siger Søren Andersen, EDC Faaborg.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Netop ulovligt el-og VVS-arbejde oplever Søren Andersen som en årsag til, at der skal gives afslag i prisen, når ejendommen skal sælges: – Når tingene skal lovliggøres, skal det gøres af en autoriseret installatør. Det er som regel nemt at få et tilbud på dette, og udgiften hertil vil køber typisk forlange at få som afslag i handlen. Det viser sig ofte, at det man sparede ved at lave tingene selv, ender man med at betale, den dag boligen skal sælges.

Samme forhold gør sig til en vis grad gældende for øvrigt gør-det-selv arbejde, hvis det tydeligvis ikke har samme kvalitet som en fagmands håndværk: – Det er vigtigt at understrege, at jeg ser masser af ejendomme med fint udført gør-det-selv arbejde, hvor kvaliteten ikke er til at skelne fra en fagmands arbejde. Men når det modsatte er tilfældet og en hel ejendom bærer præg af hjemmelavede løsninger, sætter det sig naturligvis i prisen. For mange amatør-løsninger sænker købelysten hos køberne. En ting er det rent visuelle, men der kan også, måske helt ubegrundet, opstå frygt for alvorligere skjulte skader som følge af det forkert udførte arbejde.

 

Vent med renoveringsprojekterne
Generelt råder EDC til, at nybagte boligejere holder sig til kun at gøre de ting selv, som man har den fornødne indsigt og kunnen til: – Jeg har fuld forståelse for, at køb af en ny bolig trækker hårdt i økonomien, og at man fristes til at spare ved at lave det meste selv. Men oftest er det klogere at udskyde nogle af renoveringsprojekterne til økonomien rummer plads til professionel hjælp, siger Søren Andersen.

Undersøgelsen viser også, at boligkøberne i gennemsnit regner med at bruge 176.000 kr. på istandsættelse i forbindelse med købet.

 

Andel af boligkøbere der gør-det-selv

 

 

 

 

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtjylland

Nordjylland

I alt

Malerarbejde

81 %

85 %

85 %

86 %

82 %

83 %

Gulvrenovering

25 %

52 %

48 %

53 %

60 %

42 %

Køkken/bad

26 %

46 %

42 %

38 %

48 %

37 %

Isolering

17 %

40 %

36 %

36 %

44 %

30 %

Døre og vinduer

19 %

37 %

31 %

29 %

31 %

27 %

Murerarbejde

10 %

20 %

20 %

13 %

19 %

15 %

Tagrenovering

7 %

17 %

14 %

11 %

20 %

12 %

El

8 %

9 %

9 %

12 %

12 %

10 %

VVS

6 %

15 %

10 %

7 %

8 %

9 %

 

Fortæller Søren Andersen Indehaver / Ejendomsmægler EDC Faaborg i en pressemeddelelse.