I dag kunne 49 elever fra Faaborg Gymnasium ånde lettet op og med eksamensbevis i hånden og hue på hovedet tage hul på sommerens studenterfejringer. Dagen fik en ekstra glædelig dimension for de elever, der i år modtog ét mange legater, der hvert år uddeles på vores lille, lokale gymnasium.

TEKST OG FOTO AF PERNILLE PEDERSEN / HENRIK POULSEN

Det var som timet med vejrguderne, da årets studenter fra Faaborg Gymnasium trådte ud fra kantinen efter flotte taler, uddeling af eksamenspapirer og overrækkelse af årets mange legater, og det var en stolt og rørt rektor, der sagde farvel.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Tak for at have gjort en forskel, hver og én. I har gjort en forskel for hinanden, og det har været en ære og et privilegium at have jer som elever på Faaborg Gymnasium, afrundede rektor Morten Østerlund Krog sin tale. 

Ekstra skulderklap

Morgenens skydække trak til side og gjorde plads til solens stråler, som forstærkede de mange glade smil på de hueklædte studenter og deres familier, da de trådte ud af kantinen, hvor studentervogne stod klar til dagens videre fejring.

Hos nogle af studenterne var smilene ekstra store, for de var af skolens legatudvalg udvalgt til at blive hædret for at have gjort en ekstra indsats for fællesskabet. 

Malene Bech Sørensen sidder i legatudvalget, hvor de udvælger tre kandidater på baggrund af de navne, skolens lærere indstiller. Herfra er det et samlet lærerkollegie, der finder modtageren af de enkelte legater. Malene Bech Sørensen glæder sig over, at de med legaterne har mulighed for at gøre fejringen af studenterne til noget endnu mere festligt. 

– Vi er glade for alle vores elever, men legaterne giver mulighed for at lægge et ekstra lag i fejringen. I forhold til skolens elevtal, så har vi mulighed for at give en stor andel af eleverne en anerkendelse, da vi har mange legater at uddele, siger Malene Bech Sørensen.

Fem legatmodtagere med det synlige bevis på deres hæder

Eleverne har også indbyrdes mulighed for at sætte pris på hinanden. Det sker gennem elevrådet, som hvert år uddeler fem legater til elever, der er indstillet af klassekammeraterne.

En stærk repræsentant for fællesskabet

Det største legat lyder på 11.000 kroner og uddeles af Lægerne I Holkegade. Den lokale lægeklinik har valgt at støtte byens lokale gymnasium, da de tre klinikejere alle har en stærk tilknytning til stedet som uddannelsesinstitution. Thorbjørn Haslund og Sarah Dalskov er begge studenter fra Faaborg Gymnasium, ligesom Lars Kensmarks hustru og tre drenge alle er studenter derfra, og det er betydningsfuldt for dem, at vise engagement i lokalområdet.

– Det bekræfter os i, at vi ikke bare er læger i kitler på et sygehus. Men at vi er læger i et lokalsamfund, hvor folk ser os, og vi ser dem, og at vi ser noget godt i hinanden, siger Lars Kensmark.

Legatet fra Lægerne I Holkegade uddeles ikke ud fra en akademisk betragtning, men ’til en elev, der har gjort sig bemærket ved at gøre sig usædvanligt umage, som har bidraget til en god stemning på gymnasiet og som har formuleret sig nogle klare visioner for sin fremtid.’

I år var sjette år i træk, at Lægerne I Holkegade kunne uddeles deres legat, og modtageren Ane Hjarvadt-Larsen 3e, blev meget overrasket over at høre sit navn blive nævnt. Men de ansatte i legatudvalget har ikke været i tvivl, og de skriver følgende i deres begrundelse for valget:

“Ane har i alle tre år udmærket sig på fineste vis, såvel fagligt som socialt. Med sit naturlige nærvær og engagement – og med ærmerne smøget op – har hun leveret en stor og uselvisk indsats på Faaborg Gymnasium til gavn for mange andre elever.

I timerne kender lærerne hende som en særdeles dygtig, flittig og velforberedt elev. Hun er nysgerrig og positiv overfor at lære nyt, og diskuterer gerne faglige problemstillinger i samarbejde med andre.  Hun har udvist stor interesse for de enkelte fag, og været inkluderende i sit samarbejde med andre klassekammerater, og dermed bidraget aktivt til en god, faglig og social dynamik i klassen. Hendes faglige indsats og progression har resulteret i en særdeles fin studentereksamen.

Som person er Ane er altid utrolig hjælpsom og gør gerne en indsats for andre. Hun er positiv, hjælpsom, nærværende og åben overfor andre mennesker. 

Internt på skolen er hun gået forrest i festudvalget, hvor hun tit har ”taget én for holdet”, og været den ansvarlige, også ud på de sene nattetimer, når festen slutter og der skal ryddes op. Som udvalgets forperson trak hun et stort læs, og hendes arbejde har gavnet mange af skolens elever. Eksternt har hun været en god repræsentant for Faaborg Gymnasium, bl.a. ved aktiv deltagelse i ATU (Akademiet for Talentfulde Unge), hvor hun også har gjort en fin indsats. 

Alt i alt er Ane en elev, som på fineste vis repræsenterer det gode fællesskab på Faaborg Gymnasium, og som derfor fortjener anerkendelse og et legat for sin indsats.

Lærerne ønsker dig tillykke med legatet og studentereksamen.”

Ane Hjarvad-Larsen modtog årets største legat på 11.000 kroner fra Lægerne I
Holkegade. Legatudvalget skriver bl.a. i deres begrundelse: ‘Alt i alt er Ane en elev, som
på fineste vis repræsenterer det gode fællesskab på Faaborg Gymnasium, og som derfor fortjener anerkendelse og et legat for sin indsats’

Støtte til fremtidsplanerne

Ane Hjarvad-Larsen var overrasket og glad for legatet, og hun har helt bevidst, lige siden hun for tre år siden startede på gymnasiet, valgt at gøre en indsats for fællesskabet. Forter år siden stod hun nemlig som tilflytter til byen og kendte ikke én eneste på gymnasiet.

– Jeg kom fra Svendborg, og jeg blev så godt taget imod. Så for mig var det helt naturligt at gå ind i det hele, og det giver også mange muligheder. Det er fx fedt at lære lærerne at kende på en anden måde og at få indflydelse, siger Ane Hjarvad-Larsen. 

Hun vil bruge pengene som supplement til hendes planer for den kommende tid, som bl.a. lyder på udenlandsrejser og højskoleophold. På den længere bane sigter Ane Hjarvad-Larsen mod en humanistisk uddannelse, måske antropologi, men intet er fastlagt helt endnu, forklarer hun.

Det er lægeklinikken håb, at legatet er et skulderklap, som vil præge eleven ud i fremtiden.

– Vi håber, at eleven mærker, at det bygger en op som menneske, skridt for skridt, at gå den ekstra mil. Det er ikke bare et “like” på Facebook. Det her er real life, siger Lars Kensmark.

Årets legat-modtagere

Foruden Ane Hjarvad-Larsen, modtog en lang række andre elever også legater i år:

1) Sparekassen Sjælland-Fyn 1.000 kr.              Amine Nybo Ebbesen 3e
2) Sparekassen Sjælland-Fyn 1.000 kr.              Martin Moseholm Jacobsen 3e3) Sparekassen Sjælland-Fyn 1.000 kr.                  Natali Mesto 3a
4) Sparekassen Sjælland-Fyn 1.000 kr.              Malte Vie Parsberg Dorow 3d
5) Sparekassen Sjælland-Fyn 1.000 kr.              Amalie Krog 3c
6) Christina Ræbilds Mindelegat 1.000 kr.          Nikolaj Rasmussen 3e
7) Christina Ræbilds Mindelegat 1.000 kr.          Frederik Bull Jensen 3a
8) Christina Ræbilds Mindelegat 1.000 kr.          Rebecca Pardorf Nielsen 3e
9) Christina Ræbilds Mindelegat 1.000 kr.          Luca Dahlsgaard Truc 3d
10) Christina Ræbilds Mindelegat 1.000 kr.        Natalie Heitmann Nielsen 3e
11) Nordea 1.000 kr.                                       Abdulwahab Ahmad Aljousif 3a
12) Faaborg Gymnasiums Venner 1.000 kr.        Alma Folke Olsen 3e
13) Lægerne i Holkegade 11.000 kr.                  Ane Hjarvad-Larsen 3e
14) Sydbank Fondens Rejselegat 10.000 kr.       Louis Lucas Grønnemose 3c

 

Louis Lucas Grønnemose fik Sydbanks rejselegat på 10.000 kr.