Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Malou Pedersen er udtaget til landsholdet i rytmisk gymnastik, og denne sommer repræsenterer hun Danmark til Special Olympics i Berlin. Det kræver hård træning at blive klar til at stille sig op foran tusindvis af publikum og huske sine serier, men Malou har, hvad der skal til, siger landstræneren. Mest af alt håber Malou, at det bliver en god oplevelse.

Til sommer skal mere end 7.000 atleter fra 190 lande deltage i Special Olympics World Summer Games, der afholdes i Berlin. Danmark stiller med 70 atleter, hvoraf den ene er den 21-årige rytmiske gymnast Malou Pedersen fra Horne. Her kan du læse mere om træningen op til den store konkurrence.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Udtaget til Special Olympics
Ved de elektriske skydedøre på aktivitetscentret i Broby tager Malou varmt imod sine gæster og viser hjemmevant ned til afdelingen for ‘Idræt og samvær’. Malou er udviklingshæmmet, og hver dag tager hun bussen fra hjemmet i Horne til centret i Broby, hvor hun er hun i praktik i serviceafdelingen og lærer forskellige arbejdsopgaver. Men det er onsdagene, Malou ser mest frem til, for om onsdagen sker der noget helt specielt. Her mødes Malou med sin træner Hanne Møller Hansen i gymnastiksalen

– Sidste år efter sommerferien startede Malou med at træne gymnastik i tilbuddet ‘Idræt og samvær’, så hun har nu øvet sig i halvandet år. Hun har et stort gå-på-mod, og så er hun meget social og en virkelig team-player, fortæller Hanne Møller Hansen.

Faktisk er Malou så dygtig til de rytmiske serier, at hun er udtaget til at repræsentere Danmark, når der til sommer afholdes Special Olympics i Berlin. Her skal hun stå helt alene på gulvet foran et stort publikum og et dommerpanel og huske sine fire serier, hvor hver serie har en varighed på 1,5 minut. Hver serie har sit eget redskab: ring, vimpel, bold, og reb.

Iført en rød paillet-belagt gymnastikdragt stiller Malou sig ind på midten af gymnastiksalen. Koncentrationen lyser ud af hende, og med den matchende røde bold mellem hænderne nikker hun til Hanne. Malou er klar til at vise sin serie.

Så snart de første toner forlader soundboksen, løfter Malou hovedet, ranker ryggen og finder det store smil frem. Fødderne vipper i takt til rytmen, hænder holder rutineret om bolden, og et koncentreret, fast blik vidner om, at Malou er helt med på, præcis hvordan kroppen skal bevæge sig i de næste 90 sekunder.

Hun huskede det hele, at smile, at kigge op, at strække armene. Der lyder klapsalver og begejstring fra Hanne, der er landstræner for de fire danske gymnaster, der er udtaget til sommerens store konkurrence i Berlin.

Ingen konkurrence-nerver
Det kræver sit at gå alene ud på et gulv foran publikummer og et hav af dommere og huske det hele, men Malou tager det med sindsro, for hun har nemlig prøvet det før – til en konkurrence i Kolding.

– Det var fint, men jeg havde lidt sommerfugle i maven, siger Malou Pedersen.

Det er de samme fire små serier, som Malou skal øve og opvise med i Berlin, og de har nu trænet programmet så mange gange, at det ikke længere virker så skræmmende, fortæller landstræneren.

Landstræneren er imponeret over Malous udvikling, og hvis alt går efter planen, kan der måske være udsigter til en medalje til sommer. Men det er ikke det vigtigste, for Malou og Hannes motto er at gøre det bedste, man kan.

Det gør Malou også denne onsdag eftermiddag. Hun har stillet sig klar til næste serie, hvor det er vimplen, der skal i aktion. Malou går ned i knæene, hofterne vrikker i takt til musikken, og bag det store smil og de strakte arme, demonstrerer hun både balance og elegance. Båndet på vimplen holdes i cirkulerende bevægelser, mens Malou bevæger sig fremad i gadedrengehop. Da musikken stopper, nejer gymnasten og modtager endnu en klapsalve.

 

“Du er så god til det der, at man skulle tro, du aldrig havde lavet andet”, roser Hanne hende, og Malou svarer muntert igen: “Men det har jeg.”

Nu venter Malous favorit-serie, nemlig den med rebet. For netop dén serie kan hun allerede huske i hovedet. De øvrige tre serier er fortsat lidt svære at huske, men der kan Malou kigge på Hanne, som kan supplere med bevægelser.

Til konkurrencen i Berlin stiller Hanne sig på et kryds, hvor Malou kan se hende, så hun kan træde til og hjælpe, for det vigtigste er, at det bliver en god oplevelse at deltage i Special Olympics. Hanne har dog stor tillid til Malous præstation.

“Du huskede det hele i Kolding, så det kan du sikkert også dernede i Berlin,” siger Hanne, og Malou svarer smilende: “Det må vi da håbe.”

Malou og resten af den danske trup skal være 14 dage afsted i Berlin. Den 17. juni afholdes der åbningsceremoni, og i de følgende tre dage skal Malou og resten af gymnasterne på gulvet og vise, hvad de har lært.

Resultaterne kan ses på www.berlin2023.org.

SPECIAL OLYMPICS
Special Olympics-organisationen blev stiftet af Kennedy-famillien i 1968 og er verdens største idrætsorganisation for personer med udviklingshandicap. I Danmark har organisationen siden 1085 været forankret i Parasport Danmark.

Målgruppen for Special Olympics-idrætten er mennesker, der i hverdagen er afhængige af særlige pædagogiske støtteforanstaltninger fx i skolen, på arbejdet eller derhjemme. Der stilles ikke særlige krav ift. intelligenskvotient eller sportsligt niveau for at kunne deltage.

Idræt for mennesker med udviklingshandicap er stort set den samme, som i almenidrætten, og der er som udgangspunkt ikke særlige regler. Der kan dog være tilpasninger alt efter hvilket sportsligt niveau, idrætten dyrkes på.

Der er 15 Special Olympics-idrætter i Parasport Danmark: Atletik, badminton, boccia, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, floorball, hal-hockey, kunstskøjteløb, håndbold, ridning, skiløb og svømning.

SPECIAL OLYMPICS WORLD SUMMER GAMES
Afholdes hvert fjerde år, senest i 2019 i Abu Dhabi. Første gang var i 2011.

I Berlin i 2023 vil der være:
7.000 idrætsudøvere
26 idrætter (Danmark deltager i 10)
20.000 frivillige
190 lande repræsenteret