Tirsdag den 12. marts bliver en helt speciel dag på Blækhuset i Faaborg. Her kan det kendte værtshus nemlig fejre 50 års jubilæum i Østergade, det bliver markeret med flere tiltag på dagen, og hele byen er inviteret.

Lotte Glasdam er den niende ejer af Blækhuset siden starten i 1974, og dermed er det også hende, der står bag bardisken på jubilæumsdagen. Hun overtog sammen med sin nu afdøde mand René Glasdam værtshuset i 2015, og har siden hans alt for tidlige død i 2022 varetaget driften af Blækhuset.

– Det er sjovt, og jeg elsker at være her, men det er også hårdt arbejde at være alene om det. Heldigvis hjælper min søn Mikkel mig rigtig meget, og jeg har også gode medarbejdere og venner, der giver et nap i hverdagen, eller kunne det ikke lade sig gøre, siger Lotte om tiden efter René.

Jobbet som værtshusejer er så meget mere end at skænke øl, vin og kaffe for gæsterne. Lotte har fået et tæt forhold til nogle af stamgæsterne, og holder et øje på deres ve og vel i dagligdagen. – Jeg kan jo stille klokken efter nogle af dem, og dukker de ikke op en dag som de plejer, så ringer jeg til dem og tjekker, at de har det godt. Det er blevet helt naturligt for mig, at holde styr på at de ikke ligger alene hjemme og er syge, forklarer hun

Lotte med den øl hun oftest sender over bardisken: En kold Tuborg i flaske.

Værtshuset har en helt særlig ånd, og flere af Blækhusets mangeårige stamgæster betegner stedet som deres dagligstue. En af dem der i mange år er kommet fast på bodegaen, som han helst kalder Blækhuset, er Bjarne Herhold. – Jeg er kommet her siden 1984, hvor det var Eivind og Birthe Andersen, der drev værtshuset, så du må godt kalde mig stamgæst, smiler Herhold, inden han åbner op for de mange anekdoter om stedet, han gemmer på.

– Blækhuset fik sit navn, fordi der var boghandel, før Kirsten og Leif Wolder åbnede stedet i 1974. Da der allerede sad en “Parker-fyldepen” på facaden, så var navnet jo oplagt, fortæller han, inden højre pegefinger bliver rettet mod vinduespartiet, der vender ud mod gågaden. – Førhen sad døren ind til Blækshuset midt i bygningen, men Peter Horn fik rykket døren, til den placering den har i dag for at skabe mere plads i rummet, husker Bjarne Herhold. – Du skal også have historien om Niels Boyes “livsfarlige” gløgg. Når han havde tømt en spiritusflaske, så stillede han den til afdrypning over en spand i kælderen, og til jul blev det hele hældt i Boyes gløgg, griner Herhold med en grimasse, der antyder styrken af den varme juledrik.

Bjarne Herhold kan fejre sit eget 40-års jubilæum som gæst på Blækhuset i år

Bjarne Herhold har fast siddeplads på Blækhuset i et lille hjørne i nærheden af baren, hvor stolen er foret med et hvidt lammeskindstæppe. Her lander han stort set hver dag, og nogle dage flere gange. – Groft sagt kommer der tre hold gæster på Blækhuset. Formiddagsholdet, eftermiddagsgæsterne og fyraftensholdet. Normalt kommer jeg om formiddagen, hvor vi får en snak om vind og vejr. Efterhånden er vi blevet så gamle, at emnerne for vores samtaler har ændret sig markant i forhold til tidligere. I dag taler vi meget om mad og medicin, mens kvinder og sex er dumpet langt ned på listen, siger han med et glimt i øjet.

Det er ikke kun siddepladsen, der er den samme når Bjarne Herhold besøger “Blækken”, også indholdet i glasset følger en fast skabelon. – Jeg drikker to genstande, når jeg er her om formiddagen. Først får jeg en Mors Stout fra Refsvindinge, og så et glas rødvin. Kigger jeg ind om eftermiddagen, nyder jeg to glas rødvin. Du kan godt høre, at jeg ikke er så fordrukken, som folk tror…det er meget værre, klukgriner han efter en lille kunstpause.

Herhold på sin stamplads. Appelsinjuicen i glasset er ifølge de andre gæster lidt af et særsyn

Blækhuset er dog langt mere end bare øl og vin for Herhold. – Jeg har gode venner, som jeg mødes med her for at rafle og spille kort. Vi er for eksempel fire, der i årevis har raflet “21 en halv”, et spil som jeg tror stammer fra Tre Kroner i Faaborg. Jeg har ikke mødt andre end os, der kender til spillet. Vi samles, smider 25 kroner i en kasse til årets julefrokost, og så holder vi terningespillet i live, som han ikke vil ud med reglerne til. Det er alt for indviklet. Det er noget med tændstikker, terninger og en masse andet, slutter han og nipper til sit glas.

Jubilæet markeres tirsdag den 12. marts fra kl. 17 til 19, hvor der vil være lidt god musik på Blækhuset, ligesom Lotte Glasdam byder på en øl til de fremmødte.

Tidligere ejere af Blækhuset:
Kirsten og Leif Wolder – 12. marts 1974
Niels og Tove Boye – August 1975
Eivind og Birthe Andersen – Marts 1983 (Palle Petersen medejer i en kort periode)
Flemming Hansen – 1988
Peter Horn – Maj/juni 1990
Carsten og Grethe Madsen – 1. november 1998
Michael og Lotte Prætorius – 4. august 2003
Torben og Jane Christensen – 1. september 2009
René og Lotte Glasdam – 1. januar 2015