De har alle tre været vinterbadere de seneste seks-syv år, og nu har de givet sig selv en ekstra udfordring i det iskolde havvand.

Tekst: Henrik Poulsen
Foto: Jørn Ungstrup/Henrik Poulsen

Anne Diernisse Ulriksen, Susanne Therkildsen og Sofie Find har meldt sig til DM i Is svømning, der afholdes i Faaborg den 27. og 28. januar. Her skal de sammen med cirka 20 andre lokale deltagere dyste mod et par hundrede kuldevante svømmere fra hele landet, når Danmarks bedste i det kolde havvand skal findes på forskellige distancer. De tre Faaborg-piger har alle tilmeldt sig 25 meter “løbet”, og er gået i skarp træning.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Da vi forleden kiggede forbi morgentræningen ved Havnebadet var lufttemperaturen nul grader, mens vandet tvang termometeret op på to grader. Selvom deres udsendte stod i det store vinterantræk og småfrøs i den skarpe vind, var der ingen tænderklapren at spore hos dagens tre hovedpersoner, da de afslappet kom trissende i deres badedragter og små tøfler.

– Vi bruger ikke badesko eller handsker, det må vi ikke til DM, så vi har trænet i at gå i det kolde vand med bare tæer, ligesom det også er helt nyt at svømme i vandet, fortæller Susanne Therkildsen. Tidligere har de ofte “bare” taget et dyp i det kolde vand, men da det stod klart at DM i is svømning kom til Faaborg, så blev de enige om, at de for alvor ville træne svømmetag i det kolde havvand.

– Jeg startede i december med at lave min egen julekalender, hvor jeg 1. december tog et svømmetag, 2. december tog jeg to og så videre. Det lyder måske ikke af meget, men 25 meter er faktisk langt, når afkølingen er så stor, som det er tilfældet i det kolde vand, forklarer hun.

Under vores besøg var træningen i den grad intensiveret, og de tre skulle svømme tre gange 25 meter med et saunabesøg mellem hver svømmetur. En udfordring som de tre klarede uden store gisp eller beklagelser. Tværtimod var der kun lovprisende ord til det kuldeshock, de udsatte deres kroppe for.

– Neeej, hvor er det dejligt. Det kilder i hele kroppen. Det er nærmest som om, blodet bruser, fortæller Sofie Find, der betegner sig selv som afhængig af den iskolde start på dagen. – Det er som om, jeg ikke rigtig vågner, hvis jeg ikke kommer i vandet hver morgen, smiler hun.

Oppe af vandet og på plads i mere behagelige omgivelser i “klubhuset” ved Havnebadet, begynder huden at blusse op på de tre. – Prøv at se, hvordan blodcirkulationen nærmest eksploderer i huden. Det er det her, der er så dejligt. Nu bliver der frigivet en masser endorfiner, og det er det, vi bliver høje og afhængige af. Det styrker også vores immunforsvar, og er med til at bekæmpe infektioner, forklarer Anne Diernisse Ulriksen.

Susanne, Anne og Sofie er i øvrigt langt fra de eneste i “klubhuset” på kanten af havnebassinet denne morgen. Det myldrer bogstavelig talt med morgenfriske faaborgensere, der hilser på kryds og tværs, mens trafikken mod “rusen” i de iskolde bølger er ganske livlig på det rimbesatte trædæk på den anden side af vinduerne.

– Alle skulle prøve det her. Man skal nok ikke lige starte, når det er så koldt som i dag, men jeg er sikker på, at rigtig mange kunne have gavn af det her. Både vandet og fællesskabet kan bare noget særligt, lokker Sofie Find.

Skulle man være fristet af at give sit adrenalinniveau et los bagi, så er det bare at møde op ved Havnebadet, så står rutinerede vinterbadere klar til at tage imod.

– Der er næsten altid nogen her. Hver morgen mellem kl. 6-8 er der med sikkerhed gang i både sauna og morgenbadning, og igen om eftermiddagen stiger aktiviteten, så bare kig forbi – alle kan være med uanset højde og drøjde, slutter Susanne Therkildsen.

Har du lyst til at læse mere om DM i Is svømning, så fører dette link dig til stævnesiden