Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Den 1. december sidste år overtog Lars Kaarill Faaborg Løve Apotek, og hermed ejer han nu fire apoteker. Den nye ejer føler sig godt taget imod i Faaborg, og selvom koncernen har vokset sig stor, vil han fortsat være at finde bag disken, for kundekontakt og kommunikation i øjenhøjde er noget af det, han brænder for.

Den 1. december 2022 overtog farmaceut Lars Kaarill Faaborg Løveapotek med de 14 ansatte, og hermed tager han stafetten videre efter Sten Grønved, der nåede at drive apoteket i 22 år.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Det er et meget moderne byapotek, jeg har overtaget i Faaborg. Faaborg Løve Apotek passede godt ind i strukturen til de øvrige apoteker.

Stordriftsfordele
Lars Kaarills eventyr som apoteker startede i 2012, hvor han overtog bevillingen til at drive Svendborg Løve Apotek og en mindre filial i Hesselager. Fem år senere etablerede han endnu en filial i Føtex i Svendborg, og året efter købte han Ringe Apotek. Apoteket i Faaborg er således sidste køb i en længere række, og det var en positiv oplevelse at overtage afdelingen.

– Jeg overtog et veldrevet og moderne apotek, som var opdateret og meget kundevenligt. Der er et højt fagligt niveau blandt personalet, hvor al fagpersonale er uddannede farmakonomer eller farmaceuter. Det eneste, jeg ikke var så tilfreds med, var ventetiderne, så der blev tilføjet lidt til personalet, siger Lars Kaarill.

Der er flere stordriftsfordele at hente, når man ejer mere end ét apotek, bl.a. kan den enkelte afdeling låne personale fra andre afdelinger ved sygdom eller ferieafvikling, og så er der bedre adgang til ressourcer.

Med i frontlinjen
Lars Kaarill har længe haft en interesse for kemi og lægemidler, og hvordan det virker i kroppen. Under uddannelsen til farmaceut holdt han meget af de naturfaglige fag som kemi, fysik og matematik, og han havde umiddelbart forestillet sig et job indenfor medicinalindustrien. Men efter at have været i praktik et halvt år på et apotek, opdagede han en ny side af sit fag.

– Det var meget fedt det der samspil med kunderne, og det er jo kernen i forretningen, når man driver et apotek. Man skal kunne tale med alle i øjenhøjde og være i stand til at kommunikere noget kompliceret på en let forståelig måde, siger Lars Kaarill.

Derfor vil Lars Kaarill også gøre meget for fortsat at være et ansigt bag disken på apoteket i Faaborg. Men opgaven som koncernleder er omfattende, og derfor har han oprettet flere mellemlederstillinger, så mere ansvar kan fordeles ud til mellemledere, og han fortsat kan være bag disken, når tiden tillader det.

Hele ledelsesstilen forsøger han at holde så uhøjtidelig som muligt med en meget fri tone. Det kvitterer medarbejderne for ved jovialt at kalde ham ‘ugens gæst’, når han besøger afdelingen i Faaborg, og generelt, fortæller en af apotekets medarbejder, er Lars Kaarill god til at rose og forkæle de ansatte.

Udvikling af apoteket
De fleste tænker nok på recepter og medicin, når de tænker på apoteker, og selvom det da også udgør den største del af apotekets mange daglige kundebetjeninger, så håber Lars Kaarill på at udvide apotekets tilbud.

– Vores kerneydelsen er den receptpligtige medicin, det er cirka 80 % af omsætningen. Men vi vil gerne udvikle på potentielle sundhedsydelser, fx vaccinationer, medicinsamtaler, rejsevacciner, flåtvacciner og så videre, siger Lars Kaarill.

Når kunderne kommer på apoteket for at købe medicin, opstår der naturligvis frustrationer, når apoteket ikke kan udlevere det ønskede præparat. En del typer medicin er jævnligt i såkaldt restordre, og når producenterne hverken kan oplyse en vejledende dato for levering eller direkte melder ‘ukendt levering’, så er skranken på apoteket øretævernes holdeplads.

– Det er jo ikke fordi, vi ikke vil sælge medicin. Det vil vi meget gerne, det er jo vores levebrød. Problematikken med restordre er nok kommet for at blive, men Lægemiddelstyrelsen forsøger at håndtere det. Heldigvis har vi overvejende forstående kunder, ligesom vi strækker os langt for kunderne og giver omsorg og information, siger Lars Kaarill.

God opstart i Faaborg
Opstarten i december sidste år blev hektisk, både for indehaveren og for personalet. Fra allerførste dag ændrede Lars Kaarill systemleverandør, men heldigvis tog både kunderne og personalet ændringerne og de tilhørende ventetider med sindsro. Kort efter skiftede apoteket også grossist og apotekskæde, hvilket tillige gav en del udfordringer, især idet, at et apotek ifølge lovgivningen aldrig må holde lukket.

– Vi lavede alle tre forandringer på én gang, og det var en heftig proces. Personalet burde have et certifikat for at have overlevet det cirkus her, smiler Lars Kaarill.

Lars Kaarill er glædeligt overrasket over den modtagelse, han har fået i Faaborg.

– Det har været positivt at lande i Faaborg, og vi har fået en god tålmodighed fra kunderne. Det er fedt med så mange forskellige mennesker og et alsidigt personale, der gerne skal afspejle kunderne.

Også Faaborg som handelsby har overrasket positiv, men det forhindrer ikke Lars Kaarill i at tænke fremtidige tanker for byens apotek.

– Faaborg er en fed by at have forretning i, men vi ville gerne være mere med inde i centrum. Apoteket har ligget her i Herregårdscentret i 20 år, og det er et moderne og flot apotek, men det ligger lidt langt fra de andre, vi gerne vil være sammen med, siger Lars Kaarill.

Det er bl.a. svært for turister at finde apoteket, og så kunne han godt tænke sig at være tættere på det øvrige handelsliv og få gavn af den synergieffekt, der ville opstå.

– Der er dog flere krav til et apotek, fx omkring antal p-pladser, og at adgangen skal være handicapvenlig. Vi vil gerne flytte os, så vi fortsat ligger godt for kunderne, og så kunne det også give mere liv til bykernen, siger Lars kaarill.

I alt har Lars Kaarills apoteks-koncern mere end 50 ansatte, inklusive elever, chauffører mm.

INFO OM FAABORGS NYE APOTEKER

Navn: Lars Kaarill

Alder: 49 år

Uddannelse: Cand. Pharm. 1999

Bopæl: Svendborg med hustru og 4 børn

Fritid: altid på arbejde – ellers holder han af vandreture, landevejscykling og rejser med familien. Tidligere har han løbet maraton.

Historien om det finurlige overskæg: det var en ‘movember’, der greb om sig for 4 år siden. Han rager det ofte af, men det kommer altid snigende tilbage.

To ting, du aldrig havde gættet:

1) Lars lytter til gerne til dødsmetal og har flere gange deltaget i metal-festivalen Copenhell. For tiden er det bands som Baest og Bersærk, der er favoritter.

2) Lars er stærkt tatoveret på det meste af kroppen. Bl.a. har har fået lavet en pe’a, som er en traditionel, samoansk tatovering, der dækker fra brystkassen og ned til knæene.