Mange andre byer ud til vand kunne lære af Faaborg, mener arkitekturkritikeren, journalist Peter Olesen.

Tekst: Kirsten Bohl
Foto: Henrik Bjerregrav

Journalist Peter Olesen, der er kendt for sit kritiske – men undertiden også kærlige – blik på arkitektur, har fundet de kærlige ord frem i sin omtale af Faaborgs ”stærekasser”.

Det er træhusene på havnen, der får ros i hans nye bog ”Træbygninger Danmark Rundt”. Og ikke bare husene er vellykkede efter Peter Olesens mening. Han er begejstret for kommunens arbejde på havnen.

- Annonce -

Han taler om en ”sjælden nænsom behandling” af området og skriver: -Havnen og hele havnemiljøet i Faaborg har de seneste årtier været udsat for en sjælden nænsom behandling. Ingen skrækkelige, tætliggende højhuse, der tager udsigten fra dem, der bor bagved og har vundet hævd på at kunne se til vandet. Helt anderledes end vi ser i de fleste andre af landets havnebyer.


Han er også begejstret for havnekanalen omkring den gamle inderhavn, for broerne over kanalen, for opholdspladserne nede ved kanalens vand, for lystbådehavnen mod vest, for havneparken og frem for alt et herligt udendørs svømmebad med udspringsmuligheder og gode opholdsmuligheder.

– Det er næsten drømmeagtigt her lige midt i Faaborg. Det kunne mange andre byer ud til vand lære af, hvis det ikke er for sent, mener Peter Olesen.
Om træhusene med i alt 23 ejerlejligheder skriver han, at de ligger klædeligt spredt og ikke højt.

Bygningerne er opført af såkaldt massivtræ og er udvendig beklædt med planker af grantræ. Bygherren Dansk Træemballage A/S kunne jo selv levere materialerne. I øvrigt en driftig virksomhed med afdelinger i både Danmark og Norge og med efterhånden 550 ansatte. Bag det hele står ejeren og bygherren Peter Jensen, hedder det.
Arkitekterne bag det vellykkede byggeri er Arkitema.

Faaborgs træhuse er i fint selskab i bogen, der bl.a. også beskriver en kongehal ved Lejre, et par skibsværfter, badehoteller og Plums Trælade i Assens.
Bogens smukke fotos er taget af Henrik Bjerregrav.