Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Dette forår har Sebastian Brydegaard Breum forladt en stilling som administrerende direktør i Danmarks Basketball Forbund og tiltrådt en ny stilling som chefscout i den norske fodboldklub Viking FK. Jobbet er et drømmejob for Sebastian, der motiveres af at arbejde med udviklingsopgaver, især hvis det kan kombineres med fodbold.

– I det her job kan jeg arbejde i krydsfeltet af min passion for fodbold og udviklingsarbejde. Jeg får rekrutteringsansvaret i Viking, hvor jeg skal hjælpe med at bygge en systematik op, siger Sebastian Brydegaard Breum.

Et zigzagget CV
Sebastian er uddannet kandidat i statskundskab, men har langt fra taget den almene karrierevej for sit fag. Han laver aldrig karriereplaner og motiveres allermest af at arbejde strategisk, metodisk og understøttende med udviklingsopgaver. Det har fået hans CV til at bevæge sig i mange retninger, dog synes der for det meste at være en bold involveret.

Efter en årrække med udviklingsopgaver i bl.a. hestesporten og i Næsby Boldklub, rykkede Sebastian og familien til Norge, hvor Sebastian havde fået ansættelse i fodboldklubben FK Haugesund, der er en eliteserieklub i den bedste norske fodboldrække.

Men under corona-epidemien i 2021 blev det umuligt at rejse fra land til land, og familien besluttede sig derfor for at flytte til Danmark, nærmere bestemt Faaborg, hvor Sebastians hustru, Anja, kommer fra. Oveni flytningen fulgte en ny stilling, og denne gang skiftede Sebastian fodbold ud med basketball, da han efter en hård udvælgelsesproces blev udnævnt som direktør i Danmarks Basketball Forbund.

– Jeg havde aldrig set basketball, men da muligheden opstod, greb jeg den. Men selvom det hele var lidt tilfældigt, vil jeg nu ikke kalde mig opportunist, griner Sebastian Brydegaard Breum.

Valget faldt på Sebastian, da forbundet lagde vægt på deres kendskab til hans erfaring med udvikling af både talent- og breddemiljøer, og så lagde forbundet vægt på de stærke ledelsesværdier, Sebastian besidder, med fokus på bl.a. fællesskab, engagement og ordentlighed.

– Jeg vidste intet om basketball, men jeg ved noget om sport og strategisk ledelse. Og basket er en sport i vækst, hvilket gjorde det meget spændende at blive en del af, og de seneste ti år har forbundet fordoblet sit medlemstal, siger Sebastian Brydegaard Breum.

Da Sebastian to år senere atter valgte nye veje, var det et tilfreds forbund, der tog afsked med deres direktør, og de skrev:

Den afgående direktør har i den grad levet op til forventningerne og har gennem de sidste par år bidraget til at sikre fortsat medlemsvækst og til at styrke forbundets økonomiske og organisatoriske fundament samt samarbejdet med klubberne, ligaerne og eksterne samarbejdspartnere såsom Game, BørneBasketFonden og DGI Basketball.

1. marts startede Sebastian som chef-scout i den norske fodboldklub Viking FK.

Drømmejobbet
I det nye job er Sebastian både tilbage i fodboldens verden og tilbage i Norge, men han og familien bliver dog boende i Faaborg.

– I efteråret 2022 indledte jeg en dialog med fodboldklubben, og det trickede noget i mig at vende tilbage til fodbold. Klubben kendte mig fra min tid i Haugesund, og rekrutteringsfirmaet rakte ud efter mig som kandidat til jobbet. Klubben har en god position i Norge, og jeg får lov at spille en stor rolle med det overordnede rekrutteringsansvar, forklarer Sebastian Brydegaard Breum.

Som en del af forhandlingen hyres Sebastian ind til jobbet som chef-scout gennem sit eget firma Talent North. Som selvstændig vil Sebastian også udføre udviklingsarbejde for andre foreninger eller virksomheder, hvis der bliver plads i kalender. Men hovedfokus bliver på det udviklingsarbejde, som han står overfor i Viking FK.

– Holdet har en god position i Norge, og jeg skal til at lave noget, jeg har glædet mig meget til. Udvikling er det, der driver mig, og Viking er en stor fodboldklub, man kan på mange områder sammenligne med OB, og der var i gennemsnit mere end 12.000 publikummer til deres hjemmekampe i 2022, og så har klubben et spændende internationalt potentiale, forklarer Sebastian Brydegaard Breum.

En del af klubbens potentiale er uforløst, mener den nye scout, og derfor vil han arbejde strategisk med at kunne pege på den optimale sammensætning af spillertruppen.

– Jeg skal hjælpe med at bygge op, det var derfor de valgte mig til jobbet. Der er allerede opsamlet en masse data, det kører automatiseret. Men vi mangler at finde ud af, hvordan vi bruger den data smartest, hvordan vi filtrerer det, siger Sebastian Brydegaard Breum.

Det bliver derfor Sebastians opgave at skabe en metodisk og systematisk måde at filtrere de opsamlede data på, så udvælgelsen af spillere bliver optimal.

– Man kan sige, at jeg skal bidrage til at bygge hele motorrummet op, så det også bliver en målrettet scouting, hvor vi peger på de rigtige spillere til klubben, siger Sebastian Brydegaard Breum.

Sebastian startede i det nye job 1. marts, og det er forbundet med en del rejseaktivitet. I det første stykke tid bliver der en del rejser til Spanien, og så vil han skulle rejse til Stavanger nogle dage hver anden uge.

– Det er onboarding, jeg skal ikke være en gæst i klubben, men være med til at sætte en retning. Og så indrømmer jeg gerne, at jeg er priviligeret at få muligheden for at rejse rundt og se fodbold, griner Sebastian Brydegaard Breum.

Når udvikling er en livsstil
Trods det zigzagget CV, er der er gennemgående rød tråd i jobbene, nemlig udvikling, og med sine bare 38 år har Sebastian allerede meget erfaring med udviklingsopgaver. Han brænder så meget for sit fag, at han til stadighed formår at blive helt opslugt at arbejdet.

– Jeg nyder at udforske udviklingsarbejdet. Jeg hyres til at flytte noget fra A til B, og det er sjovt og givende for mig – og forhåbentligt også for andre. Jeg forsøger at bidrage til at skabe en high performance culture, hvor vi i fællesskab jagter et mål, siger Sebastian Brydegaard Breum.

Heldigvis har Sebastian en tryg og stabil base i sin familie, der støtter op om hans skiftende jobs, som denne gang også indebærer en del rejseaktivitet.

– Jeg nyder at være med på andres vækstrejser. Med internationale udviklingsopgaver og en tryg base i Faaborg, så kan jeg vist ikke bede om mere, siger Sebastian Brydegaard Breum.

CV
2011 – Kandidat i statskundskab SDU
2012 – Kommerciel produktchef i Hestesportens Medier
2013 – Næsby Boldklub: aktiv spiller, cheftræner og direktør
2014 – Fodboldtræner pro-licens UEFA
2018 – FK Haugesund: akademidirektør, assistenttræner
2021 – Administrerende direktør i Danmarks Basketball Forbund
2023 – Chef-scout i Viking FK

– Jeg laver aldrig karriereplaner, og det viser mit zigzaggede CV også, men fællesnævneren er udvikling, og så skal arbejdet været sjovt og udfordrende, siger Sebastian Brydegaard Breum.