Siden 1999 har Carsten Bøgedal Jørgensen og Gitte Jørgensen drevet købmandsbutik i Horne. Deres butik er en livsnerve i landsbyen, som lokalsamfundet er afhængig af. Derfor er en gruppe foreninger nu trådt sammen for at samle penge ind til de eksplosivt stigende energiudgifter.

– Købmandsparret er ikke kommet med hatten i hånden. De har hverken nu eller tidligere bedt om hjælp, men vi ved, at de ligesom alle andre kæmper med voldsomme el-regninger, så nu giver dem en hjælpende hånd. Sådan fortæller Ole Pedersen om den nytårskur, som en stribe stærke foreninger fra Horne Land afholder i weekenden, hvor målet er at skaffe en pose penge til en energirenovering i Spar Horne.

Og opbakningen til projektet har været stor. – Vi var 18 til første møde, og stiftede herefter en aktionsgruppe på en 3-4 mand, der siden har arbejdet intenst med arrangementet på lørdag den 14. januar, fortæller Ole Pedersen.

Ved nytårskuren i Hornehallen kan deltagerne støtte sagen ved at gå eller løbe en tur med Horne Løbeklub for 25 kr., eller bidrage til det store sponsorløb hvor 35-40 personer skal svede penge ind i sadlen på 10 spinningcykler i hallen, alt imens Mobildiskotek Night-Sky sørger for musikken, og gymnastikforeningen underholder de mindste med en forhindringsbane, en hoppeborg og andre hyggelige aktiviteter. Hallens kantine er også åben med forfriskninger under hele arrangementet.

Da købmand Carsten Bøgedal Jørgensen første gang blev præsenteret for idéen, fik han en klump i halsen. – Det sved lidt i øjnene. Det er da stort, at nogle vil gøre sådan noget for os. Jeg har svært ved at tage mod hjælp, så både min kone og jeg er meget beæret over initiativet. Det rører os at høre alt det, der bliver sat i værk, siger han.

Spar Købmand Carsten Bøgedal Jørgensen er rørt over initiativet, der skal støtte hans butik

Tallene på elregningen har også hos købmanden på Horne Landevej givet lidt ondt i maven, og nu er håbet, at en energirenovering kan hjælpe lidt på udgifterne.

– Bare for at give et eksempel, så kan jeg fortælle, at vi i august 2021 fik en elregning på 93.000, mens den i 2022 lød på 240.000 kr. Det siger noget om, hvor meget vores udgifter er steget. Vi kan godt stå imod et år eller to, men forstætter prisniveauet sådan, så bukker vi også under, fortæller købmanden, der allerede har lavet en lang række initiativer for at spare på strømmen.

Selvom der skal samles penge ind ved lørdagens Nytårskur, så er det vigtigt for Carsten Bøgedal Jørgensen, at hovedfokus bliver på det lokale fællesskab ved arrangementet.
– Vi skal mødes med hinanden, hygge os, og opdage hvor mange fantatiske foreninger vi har her i området. Jeg håber, at det kan blive en tradition, slutter han.

Ole Pedersen og holdet bag nytårskuren har ikke sat et mål for, hvor meget der skal samles ind, for at de vil kalde dagen en succes, men at dømme ud fra forhåndsinteressen så er han fuld af fortrøstning. – Jeg er blevet ringet op flere tidligere horneboere, folk i Faaborg, sommerhusejere fra Sjælland og andre der gerne vil støtte arrangementet. Den lokale kunstner Mikael Larsen har også lavet et flot logo til “Horne Land”, som kommer på auktion, så jeg tror, vi får en god dag, smiler han

Alle er velkomne til Nytårskur i Horne Hallen lørdag den 14. januar fra kl. 13-17, og der kan allerede nu støttes via mobilepay 82845