Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard / OB’s arkiv

I starten af oktober vendte 15-årige Hjalte Boe Rasmussen hjem fra en af karrierens hidtil største oplevelser. Her var han for anden gang udtaget til DBU´s Future-landshold, som er for de talenter, der spås en chance for at ende på det fremtidige landshold. Men for at drømmen skal lykkedes, kræver det en stor indsats, og den er Hjalte mere end klar til.

Klokken er kun 5.50, når vækkeuret ringer i Faldsled, hvor 15-årige Hjalte bor, men der er ikke mange teenager-surmulerier, selvom det er tidligt på dagen. Hjalte har skiftet skole, så han kan nå de mange timers træning, og flere gange om ugen kører han hjemmefra klokken 6.20 for at nå morgentræningen på OB’s U-17 Liga-hold.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Det er bare med at stå op, for så ved jeg, at jeg får en god dag, siger Hjalte.

Hjalte er blevet spottet som et særligt talent med potentiale til at nå landsholdsniveau. Selv er Hjalte målrettet, og han ved, hvad det kræver.

– Jeg er villig til at gå hele vejen, og det kræver hård træning og det rigtige mindset, siger Hjalte.

Valg og fravalg
Som mange andre børn valgte Hjalte i en tidlig alder at spille fodbold, og han var blot tre år gammel, da han startede op i Faldsled/Svanninge FG & I. Her spillede Hjalte med sine kammerater fra lokalområdet, indtil han var 11 år. For her tog fodboldkarrieren fart.

– Hjalte havde altid bare været til almindelig træning og var aldrig blevet ‘set’ af nogen. Men så tog vi til en prøvetræning i Svendborg, og deres melding lød med det samme, at Hjalte skulle på førsteholdet, forklarer Kasper Boe Rasmussen.

Den unge spiller var med det samme opsat på at forfølge talentet, og som familie måtte de nu træffe en beslutning. For det kræver mange forældre-ressourcer at køre til træning i Svendborg fra Faldsled fire gange om uge, og det kræver også mod for en ung knægt at vælge et kendt og trygt fællesskab fra. Familien valgte muligheden til, Hjalte stoppede i den lokale klub og startede i Svendborg.

– Jeg skulle sige farvel til klubben og kammeraterne, men jeg tænkte ikke så meget over det, for jeg ville gerne blive bedre. Og i Svendborg gled jeg lige ind på førsteholdet, siger Hjalte.

Alle landets større klubber har en interesse i at spotte efter nye talenter i fodboldklubben i Svendborg, og holdet havde stor succes i Hjaltes debut-sæson.

– Vi spillede U14 og fik et wildcard til at spille i den bedste række i Jylland. Vi var underdogs, men holdet slog igennem og vandt det hele, siger Hjalte.

Kort tid efter Hjalte startede i Svendborg, begyndte han i et forløb hos OB, hvor han trænede sideløbende én gang om ugen. Hjalte spillede både U13 og U14 i Svendborg, og da prøvetræningen i OB gik godt, skiftede han sidste år til U15-ligaen i OB, da de tilbød ham en plads på holdet.

Sidste sommer måtte Hjalte og hans familie så atter en gang træffe en beslutning; skulle de lade Hjalte spille fodbold i Odense for OB? For beslutningen ville betyde store omvæltninger i hverdagen.

For i OB er niveauet et helt andet. I OB spiller de mod akademier, der er klubbernes talentudvikling for unge spillere, fx fra andre store klubber som AGF, AAB, FCK og FC Nordsjælland.

Her skulle Hjalte spille U15 i landets bedste række, som svarer til ungdomssuperligaen. Ligaen ligger 6-7 rækker over den gamle klub i Faldsled/Svanninge, hvor Hjalte spillede for blot tre år siden.

Hvis man vælger at spille for OB, så skal man acceptere vilkårene. Så Hjalte skiftede skole til en elitesportsklasse på Provstegårdskolen, som har et samarbejde med OB, så det er muligt at kombinere skolearbejde med den fysiske træning.

– Det var stort at skifte skole, men jeg ville gerne, også morgentræningen. Vi træner om morgenen to gange om ugen, og så er der eftermiddagstræning hver eftermiddag på nær onsdag og søndag, fortæller Hjalte.

Så når vækkeuret ringer tidligt i Faldsled, er der ingen sure miner, blot en glæde over alt den fodbold, dagen kommer til at byde på.

Fremtidens talenter
Med sine 48 kilo og 1.63 i højden er Hjalte mindre end mange af sine jævnaldrende klassekammerater og medspillere. Men i DBU har de sat fokus på at opspore og udvikle de talenter, der udvikler sig fysisk langsommere end deres jævnaldrende.

Future-landsholdet kalder de det hold, der udtages til futureturneringer, og her er alle spillere samme størrelse.

Der kan være op til fem års forskel i den biologiske udvikling blandt spillere i samme årgang, skriver DBU, hvilket naturligvis påvirker deres præstationer på banen. Men de forskelle udjævnes senere, og for ikke at tabe talentfulde spillere på grund af biologiske forskelle matches de jævnbyrdigt med andre dygtige spillere fra andre klubber og spiller mod andre nationer.

‘Spillere, som udtages til Future-landsholdet besidder evner, som gør dem interessante for DBU´s fremtidige landshold.’

På Future U16-holdet er Hjalte udtaget til at repræsentere Danmark, og i august var han afsted til sin første landsholdsturnering.

– Vi har lige været i Wales, hvor vi spillede mod Wales, Belgien og Sverige. Vi vandt det hele, smiler Hjalte.

Hjaltes far, Kasper Boe Rasmussen, forklarer supplerende, at ikke mange spirende fodbold-talenter får lov at prøve at spille på Future-landsholdet, og at DBU kører ungdomsholdet nøjagtigt lige som det rigtige landshold.

Oktober har budt på endnu en tur med Future-landsholdet, denne gang til Belgien, og Hjalte var udtaget som den eneste fra Fyn.

– Det var mega fedt, og der var en stolthed over at stå i den danske trøje og synge nationalsang, siger Hjalte.

De unge talenter får således lov at prøve hele professionalismen – inkl. morgentræninger og flyveture med SAS. På turene bruger de mange timer med at nørde deres spil.

– Vi har en app, hvor vores træner sender os videoklip fra kampene. Træneren kommenterer på gode ting og ting til forbedring, måske en god stikning, et stort overblik eller en god afslutning. Det bruger vi meget tid på både før og efter kampe, forklarer Hjalte.

De internationale turneringer kræver også meget af familien, for de må kun være i periferien, ligesom når det rigtige landshold er afsted. Forældrene må gerne være på tribunerne, men kan ikke komme i nærheden af spillerne.

Den allerstørste oplevelse for Hjalte har indtil videre været turneringen i Holland sidste år med OB. Det var første gang, han var i udlandet og spille fodbold, og her mødte de klubber fra PSV Eindhoven, Barcelona, Ajax Amsterdam, Wolfsburg, Twente og Mönchengladbach.

Foruden den daglige træning og udenlandsturene, så spiller Hjalte og resten af holdet cirka 26 liga-kampe pr. sæson, plus træningskampe.

OB´S PRESSEMEDDELELSE FRA DEN DAG HJALTE UNDERSKREV AKADEMIKONTRAKT
I dag fylder Hjalte Boe 15 år, og det kan han fejre med en Akademikontrakt, da vi har indgået en treårig aftale med den unge offensive spiller. Hjalte Boe, som har en fortid i Øens Hold-klubberne FalsledSvanninge og SfB/Oure, kom på Akademiet for et år siden, og i dag har han skrevet under på sin første akademikontrakt, da vi har indgået en treårig aftale med den unge målnæse.

– Det er dejligt, at vi kan skrive kontrakt med Hjalte. Han har en fantastisk personlighed, han er altid glad, og så vil han altid dygtiggøre sig. Han er en lille spiller, men som er meget finurlig og altid har mod på at udfordre modstanderen. Han arbejder hårdt hele tiden, og med den ild, som han har i sig, så bliver det meget spændende at følge ham, siger Tonny Hermansen, der er Akademichef i OB.

Hjalte Boe spiller både kampe for vores U15- og U17-hold, og med sine seks mål i denne sæson af U15-Ligaen har han bevist, at han er en yderst målfarlig spiller.

– Han laver mange mål samtidig med, at han er en rigtig god holdspiller, og det er det, som giver ham den x-factor, vi skal bruge her i OB, siger Tonny og fortsætter:

– Jeg tror, at han på sigt kan blive en, som laver rigtig mange mål, da han er lynhurtig. Når han bliver endnu større og stærkere, får han bedre mulighed til at kunne bruge sin fart endnu mere til sin fordel.

Dagens fødselar er også glad for, at der nu er sat blæk på papiret:

-Det føles virkelig godt, og det er noget jeg har drømt om i lang tid. Hele min familie har altid være fan af OB, så derfor gør det mig også stolt, at jeg nu kan skrive kontrakt med klubben, siger Hjalte Boe.

– Jeg føler, at jeg har haft en god optur på det seneste, men jeg er nu også glad for, at det hele nu er på plads, så jeg fuldt ud kan fokusere på fodbolden.

Hjalte, som på det seneste også har vist sig frem på U16- Futurelandsholdet, har nu papir på, at han skal spille i OB indtil 2025.