Fredag besøgte repræsentanter fra byrådet Heartland-festivalen. Faaborg-Midtfyn har nemlig indgået en samarbejdsaftale med den lokale festival, og borgmester Hans Stavnsager er ikke i tvivl om, at en profilering af kommunen på Egeskov gavner lokalområdet.

FOTO OG TEKST: PERNILLE PEDERSEN

Mindst 80 % af de fødevarer, der serveres på Heartland, skal være lokalt produceret på Fyn. Borgere i FMK skal kunne komme billigere ind til de tre dage med musik, mad, talks og kunst. Foreninger i FMK skal have forrang på at byde ind på opgaver som fx parkeringvagter mm. 

- Annonce -

Sådan lyder den aftale, som Faaborg-Midtfyn Kommune har indgået med Heartland-festivallen. Ifølge borgmester Hans Stavnsager, så gavner en sådan aftale kommunen i høj grad.

– Jeg tror faktisk, at vi er oppe på 90 % lokalt produceret fødevarer, og nogle af de lokale foreninger har været faste herude gennem årene og tennisklubben kører nærmest parkeringsopgave helt selvstændigt, siger Hans Stavnsager.

Hans Stavnsager er meget begejstret for den samarbejdsaftale, som FMK har indgået med Heartland. Ifølge aftalen skal 80% af fødevarerne på festivallen være produceret lokalt på Fyn, borgere i kommunen skal have billigere adgang og så skal de lokale foreninger have førsteprioritet til at byde ind på frivillige opgaver.

Formålet med at være synlig på en festival er naturligvis også bosætning, som kommunen har god erfaring med at øge via events. Johanne Holten er projektleder for den ambassade, der skal vise gæsterne, hvad området står for, og hun tror på, at FMK har fat i den lange ende.

– Vi skal ikke have roll ups og brochurer, det fungerer ikke til festivaller. Vi skal have kendskabet til vores området op ved at vise alle, hvad Faaborg-Midtfyn har at byde på.

Museumsdirektør for Øhavsmuseet, Peter Thor Andersen, var også inviteret til en rundvisning på Heart. Sammen med Faaborg Museum tilbyder Øhavsmuseet nemlig gratis adgang for festival-gæsterne, alt sammen i et forsøg på at vise området værdier frem

Tine Jespersen, der sidder i ledelsen af Heartland, ser samarbejdet med kommunen som en succes og et partnerskab, der passer godt ind i festivallens ånd – man skal føle sig taget godt imod. Når der afholdes tilflytter-arrangementer i FMK, så sker det af og til, at de nye borgere har oplevet områdets gæstfrihed og natur, fx på Heartland.

– Jeg var her også et par timer i går, og vores område og ambassaden får en masse positiv respons. Folk er imponerede over al den frivillige hjælp, de bliver tilbudt. Det er skønt, at vi viser det gode værtskab frem, for den er her jo også til hverdag, og det vil vi gerne illustrere, siger Hans Stavnsager.

På den måde får folk måske lyst til at besøge det sydfynske de 363 dage om året, hvor der ikke er Heartland, mener borgmesteren.

Det er en gruppe kommunalt-ansatte, der står bag tiltagene på Heartland, men de fleste kræfter kommer fra de 50 frivillige borgere, der har valgt at bruge dagene på at fortælle festivalgæsterne om alle de gode oplevelser, Sydfyn har at byde på.

Smagsprøver på lokale gulerødder og uddeling af fynske vitser bragte smil på læberne af nogle af de lokale politikere