Foto: Henrik Sørensen/Eddy Media

Seks nye kunstnere står klar til at tjekke ind til tredje sæson af Kunstnerkolonien på DR2. Denne gang danner Faaborg og Sydfyn rammen for kolonien og de værker kunstnerne skaber i løbet af opholdet vil blive vist på Faaborg Museum.

’Kunstnerkolonien på Sydfyn’ får premiere søndag den 24. juni kl. 20.00 på DR2.

DR2 gentager seersuccesen og samler igen i år seks anerkendte danske samtidskunstnere i en ny kunstnerkoloni. Denne gang får kunstnerne base på Fyn.

De seks kunstnere har sagt ja til at bo sammen og skabe kunst i samme omgivelser som fynbomalerne for mere end 100 år siden. De skal hver især lave kunstværker, der på kun to uger skal ende med en samlet udstilling på Faaborg Museum.

De seneste to år har DR2 etableret kunstnerkolonier i henholdsvis Skagen og på Bornholm, hvor kunstnere som Michael Kvium, John Kørner og Ursula Reuter har lukket op for deres kreative processer og ladet seerne få indblik i, hvor deres kreativitet udspringer fra, og hvordan deres værker bliver til. Denne sommer er et nyt hold af stærke kunstnere klar til at tage imod udfordringen og åbne op for deres skabelsesprocesser.

De seks kunstnere, som seerne kan glæde sig til at opleve skabe nye værker er Lillibeth Cuenca Rasmussen, Eske Kath, Ida Kvetny, Bjørn Magnussen, Gun Gordillo og Adam Christensen.

Ligesom kunstnerkolonierne i Skagen og på Bornholm har Sydfyn tilbage i slut 1800-tallet og start 1900-tallet tiltrukket en flot række af danmarkshistoriens store malere som Johannes Larsen, Peter Hansen, Anna og Fritz Syberg. De var elever af Kristian Zahrtmann og bliver i folkemunde ofte kaldet bondemalerne. Fælles for dem alle fandt de inspiration i hverdagslivet og naturen.

– I de seneste år, har mange af os oplevet at arbejde alene og derhjemmefra. En hverdag der er normalen for de fleste kunstnere. Kunstnerkolonien giver dem et fællesskab, som de ikke vidste, at de havde savnet. Vi er meget spændte på at sende seks nye kunstnere af sted i år, og jeg glæder mig til at se, hvordan de arbejder og bruger hinanden, når de udfolder deres kunst på Fyn” fortæller redaktør i DR, Anja Hauberg.

Hun glæder sig samtidig over, at de tidligere udgaver af programmerne er lykkedes med at ramme bredt, så både folk med og uden kunstviden får noget ud af dem.

– I de tidligere sæsoner af Kunstnerkolonien er det lykkedes at ramme en svær balance mellem at nørde helt ned i penselstrøget, og samtidig opleve relationerne i gruppen udvikle sig. Vi bliver klogere på teknikker og tilgange til kunsten, samtidig med, at vi lærer nogle af de store nulevende kunstnere bedre at kende. Det er i den grad lykkedes at få kunsten ud over rampen i en helt ny form. Det er vi enormt stolte af, uddyber, Anja Hauberg Kaalund, Kultur redaktør i DR.


Sommerudstilling på Faaborg Museum

Alle værker der bliver skabt i løbet af Kunstnerkolonien udstilles til sommer i samarbejde med Faaborg Museum. Og museumsdirektør Anne Højer Petersen glæder sig både til at se, hvordan kunstnerne griber opgaven og udstille deres værker.

– Mange tænker ofte på Fynbomalere og Faaborg Museum som en historisk tidslomme, og det er jo rigtigt nok – i dag. Men da museet blev indviet i 1910, var det et museum for samtidskunst, og de centrale kunstnere i kredsen i høj grad levende. Det bliver derfor spændende at se, hvad flere generationer af samtidskunstnere med vidt forskellige udgangspunkter og udtryksformer vil skabe under deres intense ophold, og hvordan de vil forholde sig til den lokale geografi og den kunstneriske arv, som Faaborg Museum rummer, siger museumsdirektør på Faarborg Museum, Anne Højer Petersen.

Det er produktionsselskabet, Eddy Media, der producerer programmerne for DR, og som igen i år tager seerne med helt inde i maskinrummet for at opleve skabelsen af værkerne på klos hold og helt unikt følger processen fra første tanke til sidste streg.

Om kunstnerne

LILIBETH CUENCA RASMUSSEN

Lilibeth Cuenca Rasmussen er en af landets mest anerkendte performancekunstnere. Hun bruger i den grad sig selv og sin egen krop til at sætte spot på identitet, religion, køn og sociale relationer, og hun leverer budskaberne med humor og glimt i øjnene. Lilibeth Cuenca Rasmussen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2002, har i en årrække været gæsteforelæser på kunstakademierne i Danmark og har siden 2016 været professor ved Kunstakademiet i Bergen.

ESKE KATH

Eske Kath bevæger sig indenfor maleri og skulpturer, men har især gjort sig bemærket med sine farvestrålende landskabsmalerier, hvor naturlovene er ophævet, og hvor han formår at trække linjer ud til internationale problematikker. Eske Kath blev uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003 og har siden arbejdet både i København og New York.

IDA KVETNY

Ida Kvetny henter sin inspiration fra tegneserier, street art og psykedelisk kunst til sit univers af malerier og skulpturer. Samtidig er hun frontløber på den digitale kunst, hvor hun med blandt andet Virtual Reality formår at skabe et rum, hvor beskueren kan træde ind i kunsten og opleve den på en helt ny måde. Ida Kvetny er uddannet billedkunstner fra Central Saint Martins College of Art and Design i London i 2007 og Det Fynske Kunstakademi i 2003. 

BJØRN MAGNUSSEN
Bjørn Magnussen har gjort sin entre på den danske kunstscene for få år siden og er et frisk pust med stor energi som mange kunstsamlere har fået øje på. Han maler store billeder og saver skulpturerer i flamingo og træ med sin motorsav. Bjørn har blandt andet udsmykket en gavl på Amager, kurateret at kunstkurator Jens Peter Brask.

GUN GORDILLO
Gun Gordillo er en dansk-svensk billedhugger, som med neonrør skaber smukke lysinstallationer i bl.a. byrum. Gun Gordillo er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1975, hvor hun også senere har arbejdet som underviser. Gun Gordillo har arbejdet både i København og Paris og har blandt andet stået bag en række større værker i det offentlige rum – både i Danmark og i udlandet. 

ADAM CHRISTENSEN
Adam Christensen er en dansk performancekunstner, der er bosat i London. Hans performances er ofte iført højhælede sko og makeup i selskab med sin harmonika og en inderlig sangstemme, der beretter om hjertesorg og ensomhed. Derudover skaber han installationer med store tekstiler og video. Adam Christensen er uddannet fra Den Europæiske Filmskole i Ebeltoft og fra Goldsmiths i London og har senest haft soloudstillinger i Prag og på Ovengaden i København.