Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Sidste år vandt Faaborg-Midtfyn Kommune titlen som Årets Ungdomskommune 2021. En del af begrundelsen beskriver, hvordan kommunen arbejder effektivt for, at alle unge bliver en del af fællesskabet og gennem dialog formår at finde løsninger for de unge. Blandt andet for de unge, der driver Falsetten. Kom med indenfor på Falsetten – et mødested for unge, der drives af unge. 

Musikken brager ud af højttaleren, mens lyden af skateboardhjul mod beton og træ bryder ind over rytmerne. Møblerne fyldes efterhånden af unge mennesker, der hver især griber en iste med ferskensmag fra et imponerende dåsetårn, der er stablet op bordet i midten. Hjulenes larm ophører, og musikken dæmpes.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

‘Bare tag for jer’, siger formand Bertram Becker fra sin tilbagelænede position i en slidt lænestol, mens han retter på strikhuen og kigger sig omkring. ‘Hvor er Arthur?’ spørger han. ‘København,’ lyder svaret, og de unge trækker blot på skuldrene og retter fokus mod dagsordenen. Eller, det vil sige, der er ingen dagsorden, og ingen tilmelding. For de unge har deres egen måde at afholde møder på, og deres egen måde at drive deres fristed på.

Det Rigtige Faaborg har været fluen på væggen på et foreningsmøde, hvor Falsetten skal planlægge forårets aktiviteter efter to års corona-nedlukning, for at få et indblik i det, de unge kan – skabe liv og aktivitet.

Lad os speedrunne en forårsfallos
‘Jeg har indkaldt til møde, fordi vi har fået lov til at lave alt muligt sjovt igen. Vi har fået 15.000 af Ungdomsrådet, og vi skal finde en dato,’ starter formanden. Herfra går det stærkt. De unge finder telefonerne frem for at tjekke kalenderen, og der kastes idéer op i luften. Skal det være en fest en enkelt aften, et arrangement med overnatning eller en hel weekend? ‘OK, så bliver det helt campagtigt, så skal der være fest en af aftenerne,’ lyder en stemme.

Debatten bliver livlig, for de unge vejrer fester og fællesskaber. Madrasser på gulvet, så er overnatningen sikret, men måske skal de afvente, til det er lidt varmere, så der kan være liv udenfor også? Starten af maj er måske nice, foreslås det, men det er alt for længe at vente. Alle tjekker kalenderen for afleveringer, store opgaver og eksaminer. Datoen er sat, 23. april.

‘Skal jeg egentlig lave nogle noter som en form for referat?’ Spørger Anna Poulsen og taster hurtigt nogle noter på telefonen.

Inden forårsfesten, eller forårsfallos, som jargonen lyder, kan afholdes, er der opgaver, der skal løses. Musik skal findes og bookes, eventen skal oprettes og promoveres på de sociale medier, Falsetten skal pimpes og gøres lækker, scenen skal repareres og eventuelt udbygges. Hvordan med billetter og tilmelding, hvad skal prisen være, skal der være studierabat?

Spørgsmålene afklares, nærmest inden de er stillet, og opgaverne gribes lynhurtigt, og nu er der tilsyneladende styr på festen.  

Formanden retter sig en anelse op i stolen: ’Men kunne det være cool med en fest inden den 23. april? For lige at sige ‘hey – vi er her endnu?’ En forårsfallos med lidt DJ-agtig musik og en fest? Samfundet er åbent igen, vi skal da ikke vente to måneder. Hvad siger I, skal vi speedrunne en fest?’

Mindre end ti minutter senere er der planlagt og oprettet endnu en begivenhed: en junglefest med DJ, jungletrommer og strobelys.

De unge er i deres es, for samfundet er åbnet op igen, og de har midlerne og energien til at skabe liv og fællesskaber igen.

Ungdomsoprøret i Faaborg
Tidligere lå Falsetten på Assensvej, men i 2018 skulle bygningerne sælges, og de unge måtte ud. Men denne indgriben i fællesskabets rammer lod man fra ungdommens side ikke passere uden protester. Over natten fik de skabt protest-materialer i form af bannere og plakater, og en underskriftssamling for at bevare lokalerne blev iværksat.

Lukas Schaumann, der i 2018 var formand for kommunens Ungdomsråd og med i bestyrelsen i Falsetten, husker stadig de følelser, der kom i spil efter beskeden om nedlukningen.

– De satte Falsetten til salg uden at give os besked. Jakob Holm kæmpede for os. For at vi skulle have et nyt sted at være, inden de lukkede Falsetten. Men kommunen havde ikke et sted, og vi gik i et limbo i et års tid, med mange møder med kommunen. Der var en god dialog, fortæller Lukas Schaumann.

Bygningen blev solgt, og fredag den 28. december 2018 tog de unge afsked med deres samlingssted på ægte Falsetten-manér – med en julefallos.

Det sted, som kommunen foreslog som nyt samlingssted, vakte umiddelbart ingen begejstring, da de havde forstået det, som at de skulle dele bygningen med hjemmeplejen. Her dukkede der billeder af ældre mennesker og rollatorer op for de unge, indre blikke. Men efter at have set lokalerne, var bekymringerne blæst bort, og bare ét år efter afskedfallos på Assensvej, kunne Falsetten invitere til åbningsreception og åbningskoncert på den nye adresse på Sundvænget 5A.

– Vi var meget skeptiske, men det viste sig jo at være ret fedt. Vi har fået mulighed for at tage ejerskab over stedet, og det er et nyt fristed for os. Der var nogle bekymrede naboer i Grønnegade, men vi har et godt forhold til naboerne hernede, og vi har ikke fået klager endnu, fortæller Lukas Schaumann.

Et frirum for unge – drevet af unge
Idéen bag Falsetten er at skabe et ungdomsfristed med plads til alle, og hvor der er gensidig respekt.

– Vi vil lave vores eget hernede, som vi synes er grineren og fedt, i stedet for at tage til Odense eller andre steder. Det er 100% os, der styrer det, der er ingen voksne eller kontaktperson, forklarer Bertram Becker.

Kommunen er en god sparringspartner, som foruden at betale husleje, el, vand og varme, også stiller deres ungekoordinator, My Andreassen, til rådighed for sparring med Falsetten.

Selvom Falsetten til dels er et tiltag, der skal sikre, at de unge har lyst til at være og blive i Faaborg, så vil de ikke være en kopi af de store steder, som fx Crazy Daisy. Men de samarbejder gerne med de etablerede steder, bl.a. Harders i Svendborg, som gerne lader Falsetten trække på deres erfaringer, når det drejer sig om booking af bands, eller økonomisk sparring.

– Vi har en vision om at være mere et kultursted. Her kommer alle typer, men mest unge fra gymnasiet eller FGU. Vi vil gerne være et alternativt sted, men ikke alt for alternativt. Det er en hårfin grænse, og vi vil gerne appellere til alle mennesker, siger Anna Poulsen.

Til hverdag er der åbent for skatere i den indendørs skaterhal, og er man mere til kreativ udfoldelse eller samvær over spil, så er der også mulighed for at finde andre at være sammen med om det.

Foruden hverdagsaktiviteterne og fallos’er i alle afskygninger, så har Falsetten også været medarrangører af bl.a. kunstudstillinger med Ungdomsskolens kunsthold, Uart, og skabt en hel kreativ aktivitetsuge med fx skate, bytte af genbrugstøj og grafitti-undervisning.

Er du blevet nysgerrig på de unges fristed, så kig ind en eftermiddag eller aften.