Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard / Privat

I Faldsled har designvirksomheden Ro Collection gjort et scoop. De har købt virksomheden True North Designs, der designer møbler, og sammen vil de skabe en fremtidssikret virksomhed, der kan sælge dansk design i hele verden. Sammenlægningen af de to virksomheder er et drømmematch, mener brand director Christian Lauesen. Med købet følger stifteren af True North Designs, Martin Colberg, som for tiden kan ses på skærmen i programmet Danmarks Næste Klassiker.  

I flere måneder har Christian Lauesen, der er brand director i Ro Collection, holdt på en hemmelig. Men nu kan han endeligt fortælle den.

– Det er et super kompetent team, og de har et gennemarbejdet formsprog, som passer godt ind i vores univers. Vi er nærmest som skabt for hinanden, forklarer Christian Lauesen.

Det kompetente team, han henviser til, er folkene i True North Design, som selskabet bag Ro Collection har købt pr. 1. januar. Med købet vil Ro Collection udvide deres sortiment af boligtilbehør til også at inkludere møbler, og det hele skal ske lige her på Sydfyn.

Kreativitetsmekka for designfolk
Christian Lauesen og Ro Collection flyttede fra København til Faldsled for fem år siden, og her landede de i fascinerende og inspirerende omgivelser.

– Faldsled er ikke en typisk lille flække. De lokale skulle se os lidt an, men jeg tror, indbyggerne her adskiller sig fra mange andre steder. Her er mange udadskuende mennesker, direktører, filminstruktører, som gør forretninger med hinanden, og her er fokus på menneskelige relationer. Og så ligger Faldsled omgivet af savværker og high end-møbelbrands, fx Montana i Haarby, Erik Jørgensen Furniture i Svendborg og Carl Hansen i Gelsted, fortæller Christian Lauesen.

Siden 2015, hvor Christian Lauesen blev en del af Ro Collection, har han haft et ønske om at lave møbler, man han fandt hurtigt ud af, at møbler er et helt andet ball game end boligtilbehør.

– Først måtte vi blive gode til boligtilbehør og derefter kigge på, hvordan møblerne skulle komme med. Vi åbnede ret hurtigt et opkøbsspor og lavede en liste over mulige opkøbsemner, forklarer Christian Lauesen.

På en messe i august 2021, under en dialog med direktør i True North Design, Martin Colberg, fandt Christian Lauesen den helt optimale kandidat til opkøb.

– Jeg havde på fornemmelsen, at her kunne jeg tjekke mange ting af på vores ønskeliste for opkøbsemner. Der var 8 ud af 10, og da vi mødtes igen en uges tid efter var det 10 ud af 10. Virksomhederne klæder hinanden, vi har samme organiske formsprog og samme tilgang til materialevalg, så det hænger virkeligt godt sammen, og overordet har vi samme designfilosofi og værdigrundlag, siger Christian Lauesen.

Efter et møde mellem de to design-entusiaster på adressen i Faldsled stod det klart, at begge ville i samme retning.

Møbelmanden Martin
Martin Colberg har været i møbelbranchen, siden han var 21 år, og han er fascineret af det hele: træet, håndværket, kreativiteten, møblerne og designet. I 2016 startede han virksomheden True North Designs, der startede med ‘salon-stolen’, som i dag kan findes på flere ambassader rundt omkring i verden, fx Islamabad og Kairo.

Da Christian Lauesen henvendte sig til ham på møbel-messen i august, gik Martin Colberg ikke med salgstanker, men mere med vækst-tanker.

– Jeg fornemmede hurtigt, at der lå andet bag end distribution. Christian inviterede Britta (hustru, red.) og jeg til Faldsled og præsenterede os for deres værdier og mission. Kortene blev lagt på bordet, og det gav god mening. Jeg var ikke på jagt efter en cash out, men her kunne vi komme ind i en konstellation, som er helt fantastisk, siger Martin Colberg.

True North Designs holdt til i Bagsværd, men Martin Colberg var ikke længe om at tage en beslutning om at flytte til Faldsled. Som sejler kender han byen fra vandsiden, og han har ikke haft svært ved at blive betaget. Begejstringen steg betragteligt, da han sammen med sin hustru kørte ned gennem Damsboskoven i starten af september sidste år. Selv kalder de turen for skæbnesvanger.

– Jeg sagde til Britta, ‘her er godt nok fint, nu mangler vi bare, at vandet åbner sig op’ – og BAM, så så vi vandet. Med alle de stråtækte huse oveni var vi solgt, siger Martin Colberg.

Parret købte kort efter et hus i landsbyen, og to de øvrigt ansatte fra True North Design rykker også med til Sydfyn. Indtil værkstedet flytter med, pendler Martin Colberg lidt mellem Bagsværd og Faldsled, men selv som deltids-faldsledbo føler han sig godt budt velkommen.

– Når man sejler, falder man altid i snak med andre på havnen, og sådan er det også i Faldsled. Jeg er blevet taget utroligt godt imod, og Christian og hans hustru Tine har introduceret mig og Britta til naboerne, og selv de barnefødte byder os varmt velkommen, fortæller Martin Colberg.

Mens Christian Lauesen fortrinsvis arbejder bag computerskærmen, så er Martin Colberg gerne med i den praktiske, kreative og ofte langstrakte proces, det er at udvikle nye møbler. I den aktuelle programserie Danmarks Næste Klassiker kan man få et indtryk af, hvordan sådan en proces foregår, og her er Martin Colberg én af de fem deltagere i år.

Visionært samarbejde
Der var ikke behov for at ændre i visionsbeskrivelserne, da to virksomheder blev til én. For de arbejder begge mod samme mål; at skabe bæredygtige møbler i et tidløst design, som kan holde gennem flere generationer. De stiller sig gerne på skuldrene af fortidens store designere, men har fokus på, at møbler i dag skal have en vis komfort.

– Vi er nødt til at byde ind med andet end æstetik, når vi designer møbler i dag. I 1950’erne og 1960’erne brugte man hjemmene på en anden måde, end man gør i dag, forklarer Christian Lauesen.

Med værdifællesskabet på plads kan de nye samarbejdspartnere nu sammen kigge i retning af en skaleringsplan – for det danske design skal sælges i hele verden.

– Med vores skaleringsplan er det ikke muligt med produktion i Faldsled, men vi flytter prototype-værkstedet herover fra Bagsværd, så lige nu leder vi efter en minimum 500 kvm stor, sjælefuld bygning, siger Martin Colberg.

Christian Lauesen er for tiden ved at afsøge markedet for samarbejdspartere, og der hersker ingen tvivl om, at der i lokalområdet er basis for samarbejde, fx til bearbejdning af træ. Produktionen foregår i dag i Europa efter et nærhedsprincip, der betyder, at produktionen placeres i eller så tæt på Danmark som muligt, fx Polen, Baltikum og Portugal. Det skal bl.a. sikre mindst muligt CO2-belastning.