Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Mange faaborgensere har sikkert købt legetøj til børn eller børnebørn fra Den Gamle Skole og kender det karakteristiske, gule træhus på Energivej. Stifteren af Den Gamle Skole, Laura Ricks, er efter en afstikker til bl.a. en kistefabrik, et bamsemuseum og en borg som bopæl i Vejle, vendt tilbage til Faaborg, hvor hun fra Fritz Sybergs barndomshjem nu pønser på, hvad næste træk i livet mon skal byde på. Helt almindeligt bliver det ikke, tør vi godt garantere.

Den Gamle Skole
Som 23-årig tog Laura Ricks fra England til Vedbæk for at arbejde som ung pige i huset. Den oprindelige plan var at tage tilbage til England og læse videre til advokat, men kærligheden ville det anderledes.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Jeg blev gift med en dansk mand, Claus Nyrop-Larsen. I 1989 blev han tilbudt en stilling i Faaborg, og da vi med vores to små drenge besøgte Faaborg, opdagede jeg, at det var et pudsigt, lille sted med gågaden, Klokketårnet og den lille kilde, der springer ud ved siden af – og kunstmuseet. Jeg var helt solgt, fortæller Laura Ricks.

Parret flyttede til Millinge i 1990, hvor de boede på den gamle skole. Her kom endnu et barn til, og nu opdagede Laura, at der var en mangel på kvalitetslegetøj på det danske marked. Så da Laura var færdig med sin barsel i 1992, tog hun sagen i egen hånd.

– Jeg oprettede legetøjsbutikken Den Gamle Skole hjemme hos os selv, og vi solgte via postordre. Den Gamle Skole var den første af sin slags, der solgte kvalitetslegetøj i Danmark, ellers måtte man handle i England eller USA, så jeg måtte holde mig orienteret på området på fx messer, fortæller Laura Ricks.

Allerede i 1995 startede Den Gamle Skole, som den første legetøjsbutik i Danmark, med internethandel, og virksomheden havde så stor succes, at Laura i 2003 fik leveret og opbygget et stort, gult træhus på Energivej i Faaborg, hvorfra hun og medarbejderne kunne sælge legetøjet til hele landet.

Efter endnu to børn og en skilsmisse, ville Laura ind til Faaborg og bo, men med fem børn var der krav til boligen, bl.a. skulle der mindst være to badeværelser. Familien flyttede midlertidigt ind på kontoret på førstesalen af Den Gamle Skole, mens de afventede, at endnu et stort træhus blev leveret fra Sverige, denne gang et rødt et af slagen.

Afstikkeren
I 2013 overdrages Den Gamle Skole til en ny ejer, der driver virksomheden videre i Lauras ånd. Hun kigger sig omkring efter nye udfordringer. Snart træder hun til i en stilling som salgs- og marketingsansvarlig på Tommerup Kister, hvor hun bl.a. skaber fokus på miljø og bæredygtighed ved at plante et træ for hver kiste, virksomheden solgte.

Efter et par år bliver Laura headhuntet til en stilling som koordinator og senere leder på Teddy Bear Art Museum i Billund, hvilket passede meget godt med at bopælen netop var udskiftet med Vejle.

Lauras kreative evner giver endnu en gang bonus, da hun bliver kontaktet af en konsulent og tilbudt et job som direktør på GlamsBjergHus.

Kunstnerboligen
De seneste år har Laura og hendes mand boet i Vejle i et stort hus, der er bygget og indrettet som en borg. Laura har nemlig en stor interesse for indretning, gerne historisk indretning. Men nu er bopælen atter skiftet ud, og Laura er tilbage i Faaborg.

Drømmehuset var til salg, og Laura og hendes mand, Lars Børresen, slog til. Huset er placeret på Sct. Hansgade lige ud til vandkanten og med udsigt over øhavet og småøerne.

– Jeg er gået forbi det her hus så mange gange, og jeg har drømt om at komme tilbage til Faaborg og få det her hus, fortæller Laura Ricks.

På facaden har Laura hængt et blå-emaljeret skilt, en blue plaque, der fortæller forbipasserende, at i dette hus trådte faaborg-kunstneren Fritz Syberg sine barneskridt.

– Det er egentlig en engelsk tradition med skilte på husene, der fortæller om de tidligere beboere, som jeg nu har taget med mig. Her i min sea side cottage vil jeg vise, at her har Fritz Syberg boet, og jeg har også forsøgt at få de fynske kunstnere ind i indretningen, forklarer Laura Ricks.

Det bevaringsværdige hus består af to dele, en gammel del fra 1872 og en nyere del fra 1979 med tilsammen 205 m2. Laura beskriver den sammensatte bolig som et higgledy-piggledy-hus, der i en dansk version kunne kaldes et underfundigt virvar. Både de lokale kunstnere og det engelske er trukket med ind i indretningen.

– Køkkenet var så trist, men nu har det fået en glad, gul tapet og ligner et helt orangeri. Tapeterne er bestilt hjem fra England, og vi har malet og indrettet i flere måneder. Badeværelset har fået et gennemført maritimt udseende, og man kan faktisk stå op tisse og samtidigt kigge på Klokketårnet – det er da Faaborg, griner Laura Ricks.

I bryggerset drømmer hun om at male ‘Aftenleg i Svanninge Bakker’, men desværre maler hun ikke lige så godt som Syberg, forklarer hun, og så er der lige den ekstra godkendelsesproces, det er at have en ægtefælle.

– Laura går all in, hun kan ikke gøre noget halvt. Hun får mange idéer, og jeg forsøger bare at tøjle dem og sætte dem i rækkefølge. Når hun siger, at nu er huset færdigt, så er det kun, indtil hun finder på noget mere, smiler Lars Børresen.

Lars har været direktør i Urtekram i mange år, men er nu gået på pension og beskæftiger sig med det, han kalder lystbetonet arbejde, der kan klares hjemmefra. I det nye hjem nær vandet i Faaborg.

Til gavn for Faaborg
Gennem sine mange år som erhvervsdrivende i Faaborg var Laura aktiv i byens udvikling, bl.a. sad hun med i bestyrelsen for Udvikling Fyn, ligesom hun flere gange er blevet opfordret til at gå ind i lokalpolitik. Hun har ofte været en markant stemme i lokaldebatten, og så har hun været medlem af Rotary i Faaborg. Nu er hun tilbage i den underfundige by, hun faldt for for mange år siden, og som hun har sat sit klare præg på.

– Selvom jeg har været vidt omkring, så har jeg aldrig sluppet Faaborg helt. Fx har jeg beholdt mit medlemsskab af Helios og er fortsat en af museets venner. Nu er jeg tilbage i byen, og jeg kunne godt tænke mig at bidrage til byen igen, fortæller Laura Ricks.

Efter den kortere ansættelse som daglig leder på GlamsBjergHus skal 59-årige Laura snart på udkig efter et nyt job.

– Jeg kigger lidt rundt. Det må gerne være et kreativt job, men jeg har ikke noget, jeg skal opnå eller bevise, det skal være af ren interesse, når jeg tager et job. Jeg er god til at starte noget op eller initiere, siger Laura Ricks.

Det er nok kun et spørgsmål om tid, før faaborgenserne igen kan se navnet Laura Ricks i medierne igen, for hun kommer med garanti ikke til at sidde stille eller holde sin mening for sig selv.

Den Gamle Skole/Laura Ricks
1992: Oprettet i Millinge som postordrevirksomhed
1995: Kom på internettet som første legetøjsbutik i Danmark
2003: Flyttet til Energivej i Faaborg
2007: Kåret som Fyns bedste arbejdsplads
2009: Kåret som Årets kvindelige iværksætter
2013: Overdrages og drives videre af ny ejer

Laura Ricks karriere
1980-1985: Uddannelse i moderne historie på Oxford University
1992-2013: Indehaver af Den Gamle Skole
2014-2016: Salgs- og marketingsansvarlig på Tommerup Kistefabrik
2018-2019: Museumskoordinator og senere daglig leder af Teddy Bear Art Museum i Billund
2020-2021: Direktør og daglig leder GlamsBjergHus
2021: På udkig efter den helt rigtige, kreative stilling

Bibliografi
2010: Kunstbilledbog for børn (udgivet i samarbejdet med Faaborg Museum)
2011: Naturglæde for børn – med Johannes Larsen (udgivet i samarbejdet med Johannes Larsen-museet)
2012: Titania’s Palace, A Fairytale Doll’s House

Begge de to første bøger blev indstillet til Den Fynske Kulturpris i 2011.