Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen
/ Privat

Denne måneds kunstner kan bedst beskrives som et damptog af energi. Der er ingen udfordringer, der er for store eller for uoverkommelige for Jesper Kikkenborg, der bl.a. har forvandlet en 60 meter lang væg til et kunststykke med sine naturalistiske motiver iklædt splat og farver. Skal han finde ro, så sætter han sig gerne ned under vandets overflade og maler. Nu har kunstneren slået sig ned i Faaborg, hvor han ivrigt søger nye kunstnerfællesskaber.

Iført malerplettede bukser tager Jesper Kikkenborg imod og viser via haven ind i udestuen. Coronaforsigtighed er vigtigt for Jesper og hans hustru, Rikke, da de netop er blevet forældre til dreng nummer to. De har for nyligt valgt at skifte bopælen i Dragør ud med Faaborg, da Rikke stammer fra Falsled, og Jesper er faldet pladask for området.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Vi er flyttet til Faaborg for at få luft under vingerne, og så er her bare fantastisk med hele kunstnermiljøet, lyset og øhavet, fortæller Jesper Kikkenborg.

Jesper kaster et blik på uret, der er god tid, inden deres store dreng på 20 måneder skal hentes i vuggestuen.

Vild med dyr
Jesper er uddannet erhvervsdykker, undervandsfotograf og marinbiolog og har rejst verden rundt og filmet og fotograferet dyr under vandet. I Nordnorge mødte han havets giganter i form af pukkelhvaler og spækhuggere, og i Antarktis fangede kameraet en søleopard.

– Jeg er helt vild med dyr. Under vandet er der et flow, og man kan slippe sig selv fuldstændigt. Det er en helt særlig lyd og en vild oplevelse, når sådan et stort dyr kommer glidende langsomt forbi, forklarer Jesper Kikkenborg.

Med de store dyr helt tæt på kommer Jesper ud af sin comfort zone, men han forklarer samtidig, at det netop er der, han faktisk er i sin comfort zone, for han er ikke til faste rammer – og så må livet gerne nive lidt i låret indimellem. Dykningen giver ham de billeder indeni, som han senere lade flyde ud på lærredet.

– På lærredet forsøger jeg at skabe det nærvær, som jeg selv oplevede. Min streg er naturalistisk, men med abstrakte takter ind over. Kontrolleret vildskab, kalder Rikke det. Jeg dør i processen, hvis det skal være 100% naturalistisk, der skal splat og farver på, som et ekstra krydderi i retten, siger Jesper Kikkenborg.

Inspirationen fra de mange dykkereventyr lader sig ikke skjule i Jespers malerier, men han maler også gerne andre dyr eller mennesker. For det handler om at ramme en magisk følelse, så betragteren af maleriet kan fortabe sig og gå på opdagelse i det.

– Det er superfedt at skabe noget, når det bobler af energi i kroppen. Jeg har det fedt i processen, hvor alt først skal være korrekt proportioneret – og så skal det ødelægges, og jeg går igang med farverne, der kommer på med både pensler, spatler eller med fingrene. Det skal være skævt på en eller anden måde, fortæller Jesper Kikkenborg.

Den kulørte kunstner har leveret kulørte kreationer til bl.a. Danmarks Akvarium, Øresunds Akvarium, Experimentariet og Den Blå Planet.

Retningsskift
For syv år siden valgte Jesper at satse på livet som billedkunstner. Indtil da havde han arbejdet som undervandsfotograf, hvor han bl.a. har leveret billeder til DR2-programmerne Viden om og Danmark kyst til kyst.

– Jeg har altid været god til at male. Mine forældre er gode med pensler og farver, så jeg er flasket op med det. Jeg besluttede, at det var det, jeg ville, og den 11. marts 2014 gjorde jeg det. Jeg sagde op og var fuldtidskunstner, forklarer Jesper Kikkenborg.

I Dragør åbnede han Galleri Fuhs og Kikkenborg sammen med kunstnerkollegaen Annette Fuhs Petersen, hvorfra de sælger deres værker. Samtidig kom der bestillinger på større opgaver som fx væg- eller gavlmalerier, og Hørsholm Midtpunkt bad om en gigantisk kolibri på deres silo ved indgangen.

– Bestillingsopgaverne må ikke være for bundne, jeg vil være en fri fugl, og de skal kunne tage en form. Så kan jeg sætte mig selv op til det, måske med god kaffe og musik i ørerne, så kommer der farver og splat på, siger Jesper Kikkenborg.

De indre oplevelser har Jesper med sig overalt, og de kan komme til udtryk på lærredet over alt og til enhver tid.

– Jeg kører rundt med lærred og farver i bilen. Så ser jeg måske et godt lys eller mærker inspirationen, og så tager jeg lærredet ud i naturen og arbejder på det. Når jeg tager bestillingsopgaver ind, så gør jeg det kun, hvis de passer ind i min streg og min farvepalet, siger Jesper Kikkenborg.

De store formater er opgaver, som Jesper elsker. De starter som skitser, som derefter blæser op på vægge mm. Især er kunstneren begejstret for den interaktion, der kommer med folk, der går forbi, og han tager gerne en snak om sit værk. Børnepublikummet med deres meget umiddelbare tilgang til kunst og spørgsmål er hans favorit-forbipasserende.

At male under vand
Den energiske og farverige kunstner går ikke af vejen for en udfordring. En dag blev han ringet op af Danmarks Akvarium, som spurgte, om man kan male under vandet.

– Jeg anede det ikke, men jeg sagde, at de skulle give mig to dage, så ville jeg finde ud af det. Jeg ringede tilbage og sagde, at ja, det kan man godt, fortæller Jesper Kikkenborg.

Med et staffeli af jern og assistenter til at sænke materialer ned til ham, placerede Jesper sig på bunden af Oceantanken omgivet af hammerhajer og leopardrokker, og malede dyr på bestilling.

– Det var i vinterferien, og børnene kunne bestille et dyr. Det blev så sænket ned til mig, og samtidig kunne jeg kommunikere med børnene gennem dykkerdragten. Det var en fest, forklarer Jesper Kikkenborg.

Siden har Jesper sat en verdensrekord i undervandsmalerier med et værk på 4,5 m2, og han nyder at male under vandets overflade.

Det er en form for aktiv meditation, alt flyder, man er isoleret. Det er et helt specielt rum, og man skal arbejde anderledes, for fingrene er kolde og farverne arbejder helt anderledes, så man er nødt til at gå med det, der er og det, der sker.

Kunstneren har flere idéer til undervandsaktiviteter, fx et undervandsgalleri. På bunden af havet vil han fastgøre malerierne, så vandglade kunstelskere kan dykke ned og beskue dem.

– Alle rammerne er her jo. Folk i Faaborg kommer til at se en jolle ligge i vandet, og så kommer der af og til en dykker op efter pensler eller de ugiftige oliefarver, jeg bruger, siger Jesper Kikkenborg.

Jesper har tidligere haft et undervandsgalleri, hvor malerierne klarede to uger i vandet. Her havde han koblet et web-kamera på, så interesserede kunne følge med, og der var tilskuere fra så langt væk fra som Bahamas.

Søger netværk i Faaborg
Hustru Rikke har lært at leve med Jespers idéer og impulsivitet. En dag, da han glad kom hjem og fortalte, at han havde købt en hjort, kiggede Rikke på det udstoppede dyrehoved og konstaterede, at det faktisk var en antilope, men Jesper var allerede ved at finde farverne frem, og i dag hænger der således en farvestrålende, udstoppet antilope i udestuen.

Alt har været lukket, siden Jesper og Rikke flyttede til Faaborg, så det har været en udfordring at opsøge kunstkolleger og netværke. Men Jesper er på jagt efter fællesskaber.

– Jeg har fortsat mit galleri i Dragør, men jeg vil gerne have et samarbejde med gallerierne her i byen. Det er fedt, at alt bare bobler her i byen, som fx med det nye vægmaleri af Els Cools, siger Jesper Kikkenborg.

Hans begejstring for Faaborg er til at få øje på, men samtidig advarer han om, at vi passer på vores område, som er helt unikt.

– Mine malerier gemmer ofte små ting i sig, men budskabet i dem er glæde og spontanitet. Jeg vil gerne inspirere til at folk slipper tøjlerne løs, griner lidt mere, hopper i lidt flere vandpytter. Alle mulighederne er lige udenfor døren, hvis man gider gå derud, og det er så vigtigt, at vi passer på vores natur og nærmiljø, siger Jesper Kikkenborg.

Vil du læse mere om denne kunstner, så kan du besøge hjemmesiden: jesper-kikkenborg.dk.