Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Christina Bøgebjerg

På Korinth Efterskole har man i dette skoleår som noget nyt haft en forfatterlinje, og forleden kunne eleverne fra holdet præsentere en helt ny bog med deres egne digte og noveller for resten af skolen og deres familier.

Inge Strandgaard og Mie Larsen har været på forfatterlinjen fra november sidste år til marts i år, og de har i den grad set frem til udgivelsen af bogen:

– Det kildede i maven, og vi var stolte af os selv, da vi åbnede kassen med den færdige bog, fortæller Inge, og Mie er enig: – Det var lækkert at få bogen i hånden, og man fik også et sug i maven ved tanken om, hvad andre ville sige til den. Vi var faktisk ikke sikker på, at vi kunne nå at lave bogen færdig, men Coronaen forlængede tiden til processen. Så vi har mødtes online på Team, hvor vi også kunne få individuelle møder med vores lærer, Mathilde, hvis vi havde brug for det, fortæller Mie, og Inge fortsætter:

– Ind imellem har vi også været på temature for at blive inspireret til skrivningen. Vi har alle givet bidrag til bogen, og bestemte selv om det skulle være digte, noveller eller andet. Tegningerne i bogen har vi også selv lavet. Når vi havde brug for teori om, hvordan man laver et digt eller novelle, har Mor Thilde (Mathilde, red) har givet os undervisning.

- Annonce -
Inge Strandgaard på 15 år og Mie Larsen på 18 år er to af de elever, der nu kan kalde sig forfattere

Eleverne har haft forskellige forudsætninger for at skrive, både Mie og Inge har erfaring med at skrive, Inge har sågar været med til at udgive en bog.

– Vi har haft en kasse, hvor vi kunne lægge vores historier i, så vi kunne få feedback fra de andre, men også for at kunne få inspiration fra det, de andre havde skrevet, hvis vi var kørt fast. Så vi har hjulpet hinanden på holdet. Et par af de andre er ordblinde, men de har også har fået skrevet. De har kunnet hygge sig og skrive uden pres og uden at føle, at det var undervisning, fortæller Inge. Mie har også oplevet en udvikling: – Jeg er dårlig til at sætte kommaer, men har et godt ordforråd. Jeg har også været dårlig til at afslutte historier, men på holdet er jeg blevet presset til det, så jeg nu har fået lettere ved det, også ved at bede om hjælp.

– Mor Thilde har også hjulpet mig til at blive skarpere i mine historier, og generelt har vi bare hygget os, drukket the, spist æbleskiver, og Mor Thilde lavede nogle virkelig gode brunsvigere, smiler Inge. Mie supplerer: – Man kunne ikke se, om det var en dreng eller pige, men den smagte virkelig godt, griner hun, hvorefter de to piger går over til resten af holdet for at høre tale fra både Mor Thilde og forstanderen.

Mor Thilde havde både roser og rosende ord til sine elever, og et par gange måtte hun bede de tilstedeværende om klapsalver, for at hun lige kunne få styr på stemmen: – I dag er det vemodigt, fordi vi snart skal sige farvel til de fleste af jer, men jeg er samtidig også mega stolt. Det har været en svær proces for jer, og ikke alle historier er kommet med, fordi de var for personlige. Nogle har spyttet historier ud, og I har lært meget om hinanden. Tusind tak for kampen, og jeg håber, I vil fortsætte, sagde hun bl.a. i talen.

Forstander Henrik V. Thrane er også stolt af eleverne og lige så meget over deres proces i løbet af året som over det færdige produkt

– Mathilde er en dygtig lærer med to streger under, siger forstander Henrik V. Thrane. – Med forfatterlinjen vil vi gerne give eleverne et rum til at udtrykke sig, en mulighed for fordybelse og refleksion. Det farer af sted derude, også med de sociale medier, og vi lever i en verden, hvor man skal præstere, og er bange for at fejle. Forfatterlinjen skulle gerne være en modpol til det. Der er ikke noget rigtigt og forkert her, det handler mere om processen end om præstation og produkt. Det er pivvigtigt, at de unge tør fejle, og vise hvem de er. Det er virkelig stærke sager, at de tør at give noget af sig selv, at skrive og udgive, for man gør sig sårbar, afslutter han.

Et af Inges bidrag til bogen, en novelle
BareMig er det alias Mie bruger

Du kan købe bogen via Korinth Efterskole, deres hjemmeside er: Korinth Efterskole på Sydfyn – Dit kompas til eventyr (korinth-efterskole.dk)