Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Christina Bøgebjerg

“Vær ikke bange for at fejle, vær bange for ikke at prøve” er mottoet for Kenneth Johansen og hans iværksætter-værksted på Ungdomsskolen i Faaborg. Han er projektkoordinator, og fik for godt fire år siden midler af Faaborg-Midtfyn kommune til at starte værkstedet og forløb på skolerne om iværksætteri.

Ungdomsskolens iværksætterværksted for alle unge i kommunen mellem 13 og 25 år

Den primære målgruppe i Ungdomsskolerne er de 13-18 årige, men iværksætter værkstedet er for unge op til 25 år.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Kenneth er selv iværksætter, og elsker at se projekter vokse.
– Jeg vil gerne fremelske ideer hos de unge, og hjælpe dem til at få de ideer til at spire. De får vejledning om alt fra produktion, økonomi og brug af sociale medier, og de kan låne vores udstyr. Vi har bl.a. en trykker til t-shirts, og en 3D printer. Du kan også få hjælp til at lave logoer og skilte, fortæller han.

Værkstedet på Ungdomsskolen i Grønnegade 40 er fyldt med diverse maskiner, en hyggekrog med en sofa lavet af paller med en madras ovenpå, og adskillige plakater på væggene. Rummet er ikke stort, men vidner om alle de projekter, der får et liv, om alle de store tanker og ideer her i den grad er plads til, de få kvadratmeter til trods. – Du vil ALDRIG høre mig sige “Det kan aldrig lade sig gøre” eller “Det er blevet lavet før”, siger Kenneth med eftertryk.

Udover at vejlede de unge i værkstedet, laver han jævnligt forløb på kommunens skoler. – Forløbet er typisk på en uge, hvor jeg laver forskellige aktiviteter med de unge, hvor de bl.a. skal sætte ord på deres kompetencer. Fremtidens iværksættere fremelskes i folkeskolen, mener både han, og de lokale politikere.

– Vores kommunale politikere er virkelig gode til at tage de unge alvorligt, og vise dem, at deres mening og ideer er vigtige for kommunen. De får ofte mulighed for at møde kommunalbestyrelsen, og bliver inviteret til at komme med input til for eksempel byfornyelse, og fremvise deres egne projekter.

Coffee Couple, der sælger kaffe fra en campingvogn ved Havnebadet, er nogle af dem, der har nydt godt af at sparre med Kenneth, og mødt opbakning fra borgmester Hans Stavnsager

– Legepladsen i Hans Rasmussens Have i Faaborg er et eksempel på medinddragelse af de unge. Efter et af mine forløb på Øhavsskolen fremlagde tre drenge fra skolen et forslag til udformningen af pladsen sammen med fire andre, bl.a. Kompan. Drengene endte med at sidde hos Teknisk Forvaltning og komme med deres ideer og meninger. Det betyder, at de fik ejerskab til legepladsen, som i dag bliver brugt af rigtig mange, fortæller Kenneth.

De tre drenge fra Øhavsskolen fik sat deres præg på en af byens legepladser

– Et andet eksempel er et forløb, hvor skoleeleverne lavede et Fashion projekt med genbrugsmode. De endte med at have en stand på festivalen Heartland sammen med kommunen.

– Nogle af vores kommende projekter er “Steam 365” i samarbejde med ungdomsskolerne fra Assens og Nyborg, som skal booste de unges interesse for naturvidenskaben. Vi har brug for kreative løsninger indenfor teknologien til at bidrage til den grønne omstilling generelt i samfundet. Et andet projekt bliver “Make it precious – start a business from plastic waste”, hvor de unge skal udvikle ideer til for eksempel at lave spillebrikker af gammelt plastic.

– Vi vil vise de unge, at hele kommunen er en ressource og et fællesskab, og dermed forhåbentlig give dem lyst til at komme tilbage efter endt uddannelse. Når de har været med til i iværksætter forløbene at lave projekter til kommunens byer, får de et større ejerskab til området, og kan se hvor mange muligheder, der er ved at bo i Faaborg-Midtfyn, afslutter Kenneth begejstret.

Info:

Fra august får værkstedet også en station på Campus Faaborg.

Går du rundt med en iværksætter i maven, og er over 25 år, anbefaler Kenneth bl.a. Fremtidsfabrikken i Svendborg eller Erhvervsrådet.