Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Målsætningen lyder på 300 miniature-udgaver af huse fra Faaborgs gamle bymidte, og med 165 huse er byggelauget godt og vel halvvejs i mål. Denne sommer kan besøgende tilmed følge med i sidste etape af byggeriet af Helligåndskirken, samt betragte de senest ankomne huse: Det Gamle Apotek og bygningen, der husede café Frøken Jensen. Læs med og få historien bag Byggelauget for Faaborg Miniby og de entusiastiske medlemmer, der står bag.

Som ved et tilfælde startede idéen om en miniby i Faaborg tilbage i 1990. Her kiggede et par beboere på Tømmergården i avisen, hvor de kunne læse om Varde Miniby, der fejrede deres 25-års jubilæum. Sådan en, mente de også, at Faaborg skulle have, og i samarbejde med en pædagog fra Tømmergården blev der indgået samarbejdsaftaler med Assens Miniby om materialeindkøb, og snart tårnede de første huse sig op: Klokkerens hus og nabohuset.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

De driftige idémagere fik hjælp af bl.a. arkitekt Aage Larsen, kræmmer Erik Birgersted og murermester Verner Brændeholm, der i 1992 stiftede Byggelauget for Faaborg Miniby.

Faaborg anno 1890
Målet for lauget var – og er fortsat – at vise Faaborg, som byen så ud i 1890. Hartvig Fritzen sluttede sig til byggelauget, kort efter de første vedtægter var nedfældet, og i dag er han formand for lauget, der tæller cirka 25 medlemmer.

– Der blev lavet 300 arkitekt-tegninger af huse fra den periode, og dem har vi endnu. Der står omkring 165 huse i vores miniby i dag, og vores mål er, at der hvert år bliver bygget fire-fem nye, fortæller Hartvig Fritzen.

I Faaborg står mange af bygningerne fortsat og er ganske velbevarede, så der er også en stor grad af genkendelighed, når man bevæger sig fra bymidten og ud til miniudgaven, der ligger på Diernæsvej 2 – lige i rundkørslen ved Jem & Fix.

– Alle husene er bygget i forholdet 1:10, og mange kan godt kende byen. Dog forvirrer det billedet lidt for nogle, at der på Torvet ligger to store, hvide huse – Faaborg Spare- og Lånekasse, men de var der altså dengang, forklarer næstformand Felix Pedersen.

Der har været tale om, at en miniature-udgave af Ymerbrønden kunne afhjælpe forvirringen og hjælpe gæsterne med at orientere sig i bybilledet, men diskussionen er udfordret af, at Ymerbrønden først kom til Torvet i 1913.

Byggeteknisk snilde – for alle
Mange af medlemmerne i lauget kommer med håndværksmæssige erfaringer som tømrer, bygningskonstruktør eller blikkenslager, mens andre er gået ind i projektet uden egentlige kompetencer.

– Det kræver ingen særlige kvalifikationer at blive medlem, vi kræver intet håndværkerbevis – bare man har fingrene skruet rigtigt på. Vi har medlemmer, der tidligere har været portør eller landmand, og jeg har selv en baggrund som købmand, forklarer Hartvig Fritzen.

Nye medlemmer får som regel lov at starte med at bygge noget overskueligt, som fx et udhus eller et skur.

Hver tirsdag og torsdag formiddag mellem klokken 9 og 12 arbejder medlemmerne på deres byggeprojekter i kælderen under Byskolen. De fleste er pensionister, og de fleste er mænd, men der er skam også kvinder i lauget. De varetager som regel malerarbejdet, og blandt dem findes sågar en kongelig porcelænsmaler.

– Ja, der er en enkelt professionel, men langt de fleste af os er en flok fuskere, griner kasserer Erling Møllerhøj.

Blandt de igangværende byggeprojekter er Det Gamle Apotek, der er et større projekt, som må samles af tre afdelinger, der sættes sammen ude på udstillingen. Apoteket er netop nu ved at få lagt et skiffertag, bestående af 6.000 små skifferplader, samt tagrender og nedløbsrør i kobber.

En del af medlemmerne har fulgt opbygningen af minibyen gennem mange år, mens andre er kommet til for nyligt. For fem år siden flyttede Felix Pedersen til Falsled, hvor han opsøgte nye bekendtskaber og et fællesskab.

– Jeg syntes, det var spændende. Jeg har arbejdet med byggeri i 50 år, og her kunne jeg bruge min faglig viden, samtidigt med at jeg havde det sociale. Og hvad jeg har fået ud af det, spørger du – jo, ser du, en masse arbejde, fortæller Felix Pedersen grinende.

Tidligere huse har fået lagt tag af små blyplader, men på det seneste har Felix Pedersen, der nu også er næstformand i lauget, fundet på at lave skiffertage. Han bruger mange timer i kælderen på at kløve skifferpladerne, men det er al det hårde arbejde værd, påpeger han, for der er langt mere spil i det naturlige materiale.

Mini-menighedsråd
I mange år holdt var laugets huse udstillet på forskellige steder omkring i Faaborg, men i 2009 fik de mulighed for at samle husene og tilmed placere dem på en grund, der i konturer afspejler virkeligheden.

– Vi flyttede alle husene herud på Diernæsvej i løbet af to dage. Forinden havde vi forvandlet en sump med ukrudt til en korrekt gengivet byggegrund – opmålt af landmålere. Det er vi vist den eneste miniby, der har, fortæller Hartvig Fritzen.

Den nye lokation gjorde det også muligt for Erling Møllerhøj at brygge videre på en tanke, der var opstået ovenpå besøg i andre minibyer, nemlig en kirke.

– Jeg forslog det i lauget, men de sagde nej! Så kom jeg selv i bestyrelsen, og så gik arbejdet igang. Vi er en lille flok på tre, der arbejder på kirken, en slags mini-menighedsråd, men det er mig, der bestemmer, fortæller Erling Møllerhøj grinende.

Kirkeprojektet var så omfattende, at det måtte bygges direkte på pladsen. Efter nogle tovtrækkende og bureaukratiske finurligheder med kommunen fik lauget både en byggetilladelse og en landzonetilladelse, så de nu kan bygge på kirken i ly fra vinden under et telt.

Som selvbestaltet menighedsformand går Erling i kirke så ofte som aldrig før – han tager af og til turen til Helligåndskirken med et kamera om halsen for at sikre, at alle detaljer er på plads. Mini-udgaven får nemlig, i modsætning til de øvrige huse, rigtige vinduer, hvor igennem gæsterne kan kigge ind og betragte både miniature-udgaver af bænkerækker og et kirkeskib.

– Hele vinteren har vi skåret tagsten, og der skal lægges 27.000 tagsten på kirken. Jeg tror, der går to år mere, inden kirken er helt færdig, selvom vi vist på planchen skriver ‘forventet færdigt i 2021’. Det bliver nok nærmere 2022, men så holder vi også et ordentlig gilde, fastslår Erling Møllerhøj.

Lauget har arbejdet på kirkeprojektet siden 2012.

Den kommende sæson varsler godt, for turisterne har virkelig fået øjnene op minibyen som seværdighed, og sidste år satte de rekord med 5.000 besøgende.

Danmarks minibyer

  • Der findes 22 minibyer i landet, heraf tre på Fyn – Assens, Munkebo og Faaborg. Entusiasterne fra de forskellige byer tager ofte på ture rundt til andre minibyer for at samle erfaringer og inspiration.
  • Byggelauget for Faaborg Miniby har tilføjet et par ting til ønskelisten efter et besøg i Kolding, hvor de producerer døre og vinduer til miniature-husene på en 3D-printer og tilmed har en moderne ‘betonkanon’, der er en væsentlig opgradering fra Faaborgs ‘ler-kødhakker-maskine’.
  • Danmarks ældste miniby findes i Varde, hvor mere end 300 huse gengiver byen i 1:10, som den så ud i 1866. Minibyen i Varde har til juli eksisteret i 55 år.
  • Byggelauget i Faaborg ønsker at tiltrække flere medlemmer, som kunne tænke sig at passe billetsalget i sommerperioden. Det kræver ikke noget særligt kendskab, og man melder sig for tre timer ad gangen. Kunne du tænke dig at lægge nogle frivillige timer, så kontakt formanden.