Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Privat

Lokallisten FMK har for nylig offentliggjort en ny kandidat til efterårets kommunalvalg i Faaborg-Midtfyn.

En kandidat der skiller sig ud, ikke bare blandt listens egne kandidater, men i hele det lokalpolitiske landskab.

Den måske kommende politiker er nemlig bare 17 år.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Vi fangede Alberthe Veggerskilde på gymnasiet mellem undervisning og opgaveskrivning med sine klassekammerater.

Alberthe vil især gerne være de unges stemme i kommunen

– Jeg går i 1. g., og sidder i elevrådet, og desuden også i Falsettens udvalg, et ungdomsfristed her i kommunen, der samarbejder med ungdomsskolen. Jeg talte på et tidspunkt med min billedkunstlærer, som er med i Faaborg Midtfyn Kommunes Ungdomsråd, som jeg også blev en del af. Det var så spændende, at jeg hurtigt stillede op og blev valgt som næstformand, fortæller Alberthe.

Hun valgte Lokallisten af flere grunde: – Der er ikke umiddelbart nogle af de øvrige partiers ideologier, jeg kan erklære mig enig i. Jeg kan godt lide, at man ikke låser sig fast på en bestemt ideologi i Lokallisten. Det er fantastisk, at man kan have sin egne mærkesager, som for eksempel det at være ung i kommunen. Min stærke side er nok især de unge. Og så er det spændende at være med til at starte det op og påvirke det, fordi Lokallisten lige er startet op i 2020. Den kommer til at være på lige fod med partierne i kommunen, så man har mulighed for at komme med i kommunebestyrelsen og udvalg, hvis man bliver stemt ind.

– Jeg vil gerne arbejde med klimaet, det kunne være at skabe flere arbejdspladser i byen for at nedbringe pendleraktiviteten, og lave flere cykelstier.

Det er dog især ungdomsområdet, hun brænder for. – Det er ikke noget, der ikke er godt i kommunen, hvad angår de unge. Faktisk vandt vi i februar i år prisen som Årets Ungdomskommune. Så jeg vil gerne være med til at bevare de gode ting, og gøre dem endnu bedre. Det er vigtigt, at de unge har nogle politikere, de føler sig på lige fod med, som for eksempel ved, hvordan det er at være elev på Faaborg Gymnasium, siger Alberthe.

Alberthe kommer stadig til at slå sine folder på Faaborg Gymnasium, også selvom hun skulle blive valgt ind

– Campus Faaborg åbner til august, og kommer til at huse 10. klasserne fra Øhavsskolen. Jeg vil gerne arbejde for at få flere ungdomsuddannelser til byen, så folk ikke behøver at tage til Odense eller Svendborg. Det ville også betyde, at man kunne beholde sin vennekreds her i byen. Erhvervsuddannelser som tømrer og elektriker kunne eksempelvis have deres grundforløb på Campus Faaborg, mener hun.

Hun vil stadig være at finde på gymnasiet efter november, også selvom hun skulle blive valgt for Lokallisten. – De fleste, der sidder i kommunalbestyrelsen har arbejde ved siden af. Mit år på highschool i USA tæller kun som en 10. klasse her i Danmark, så jeg skal have alle 3 år her på gymnasiet, og det bliver der også tid til, selvom jeg skulle blive stemt ind, forsikrer Alberthe.

Der er stadig en del måneder til kommunalvalget, men Alberthe er startet på sin valgkampagne. – Jeg har lavet en kampagnevideo, der bliver lagt på Lokallistens Facebookside, så ja, jeg er egentlig allerede i gang med valgkampen. Jeg føler ikke, det er mig som person, der stiller op, men mere som en repræsentant for de unge, så de får en stemme i kommunen, siger Alberthe afslutningsvis, inden hun vender tilbage til opgaveskrivningen.